Adet Düzensizliği Hakkında Detaylı Bilgi

Adet Düzensizliği Hakkında Detaylı Bilgi | Olgun bir kadın vücudunda yumurtlama ve endometriumda değişiklikler yaklaşık bir aylık bir döngü içinde gerçekleşir. Yumurtlamadan sonra hamile kalmazsanız, endometrium Cilt temizleme HakuriKanla atılan “menstrüasyon” oluşur. Menstrüasyon genellikle 25 ila 38 günlük bir döngüde gerçekleşir. Adet döngüsünün bu aralıktan kısalması veya uzaması durumuna “düzensiz adet görme” denir ve genellikle “düzensiz adet görme” olarak adlandırılır.
Adet düzensizliğinin iki türü vardır: Normalden daha kısa bir döngüye sahip olan “sık adet görme” ve daha uzun bir döngüye sahip olan “oligomenore”. Ayrıca hamile olmamak ancak 3 ay veya daha uzun süre adet görmeme durumuna da” amenore (sekonder amenore)” denir. Adet düzensizliklerinin nedenleri arasında stres ve aşırı kilo kaybının yanı sıra yumurtalık ve rahim rahatsızlıkları, hormon düzenleyici beyin rahatsızlıkları ve ilaç etkileri sayılabilir.
Adet döngüsünün stres nedeniyle geçici olarak bozulması nadir değildir. Öte yandan hormonlar bozulursa ve yumurtlama anormallikleri uzun süre devam ederse kısırlığa neden olabilir. Bazı durumlarda tedavi gerektiren hastalıklar gizlenir. Adet düzensizliğinin birçok nedeni vardır, bu nedenle adet döngünüzün sürekli düzensiz olması gibi endişe verici belirtileriniz varsa bir kadın doğum uzmanına/jinekoloğa başvurmalısınız.
Adet Düzensizliğinin Sebepleri
Adet düzensizliklerinin nedenleri arasında hormonal dengesizlikler ve yumurtalık bozuklukları yer alır. Stres, aşırı kilo kaybı ve çevredeki değişiklikler en yaygın nedenler arasındadır. Doğal olarak düzelebilse de, düzensiz adet kanamasının çeşitli olası nedenleri vardır, bu nedenle herhangi bir anormallik hissederseniz, kendi kendine karar vermek yerine bir uzmana görünmek en iyisidir.
Yaşam tarzı ve çevrenin etkisi
Adet Düzensizliği Hakkında Detaylı Bilgi | Diyet, obezite, stres, yorgunluk ve çevresel değişiklikler hormonal dengeyi etkiler ve kısa vadede menstrüasyonun bozulması nadir değildir. Aşırı kilo kaybı ve stres, hormonları düzenleyen bir beyin bölgesi olan “hipotalamus”u etkileyebilir ve yumurtalık fonksiyonunun bozulmasına neden olabilir.
Yumurtalık hastalığı
Polikistik over sendromu, adet düzensizliklerinin nispeten yaygın bir nedenidir. Olgun kadınların %5-8’ini etkilediği söylenmektedir, ancak hastalığın nedeni bilinmemektedir. Erkeklik hormonlarının miktarının artmasının yumurtlamayı zorlaştırdığı ve düzensiz adet görme ve adet görmemesine neden olduğu söylenmektedir. Ayrıca yumurtalık tümörleri ve erken yumurtalık yetmezliği ( 40 yaşından önce menopoz gibi semptomlara neden olan bir hastalık ) adet düzensizliğine neden olabilir.
Diğer organların hastalıkları
Adet Düzensizliği Hakkında Detaylı Bilgi | Hipofiz bezi, menstrüasyonla ilgili hormonları düzenlemek için hareket eder. Hipofiz bezinde tümör oluşması veya tümörün ameliyatla çıkarılması nedeniyle hormonal dengenin değişmesi durumunda adet kanaması etkilenir. Ayrıca azalmış tiroid fonksiyonunun etkilerine bağlı olarak prolaktin adı verilen bir hormon yükselebilir, bu da yumurtlamayı bozabilir ve düzensiz adetlere neden olabilir.
İlaçların ve tedavilerin etkileri
Depresyon ve panik bozukluğu tedavi etmek için reçete edilen sakinleştiricilerin etkileri prolaktini artırabilir ve yumurtlamayı durdurabilir. Ayrıca antikanser ilaç tedavisi, radyasyon tedavisi ve yumurtalık cerrahisinin etkilerine bağlı olarak yumurtalık fonksiyonu düşebilir, yumurtlama bozulabilir ve adet düzensizliği meydana gelebilir.
Diğer nedenler
Menopozun nedenleri hamilelik ve menopozdur, ancak bunlar hastalık değil, doğal değişikliklerdir. Ayrıca ilk adetten sonraki birkaç yıl boyunca yumurtlama döngüsü genellikle belirsizdir ve düzensiz adet görme olsa bile normal rahatsızlık aralığında olduğu söylenebilir. Öte yandan, adet düzensizliği sandığınız şey aslında adet kanaması değil de anormal kanama (menstrüasyon dışındaki genital kanamalar) olabilir. Anormal kanama polipler, rahim tümörleri ve anormal kan pıhtılaşması gibi diğer hastalıkları gizleyebilir, bu nedenle herhangi bir fikriniz yoksa bir doktora görünmek iyi bir fikirdir.
Adet Düzensizliğinin Belirtileri
Adet Düzensizliği Hakkında Detaylı Bilgi | Düzensiz adet görmede, adet döngüsünün 24 gün içinde normalden daha kısa olduğu ” sık adet görme “, 39 günden uzun süren “nadir adet görme” ve 3 ay veya daha uzun süre adet görmediğiniz halde adet görmediğiniz “amenore” gebelikte “sekonder amenore)” gibi belirtiler görülür. Adet düzensizliği nedeniyle yumurtlama döngüsü bozulabilir veya yumurtlama durabilir. Ayrıca bir adetin birbirini takip eden gün sayısı normalden daha uzun veya daha kısa olabilir veya anormal kanama görülebilir.
Hacim yüksek olduğunda sık anormal kanama da anemiye neden olabilir. Ayrıca hormon dengesizliğinin kemik miktarını azaltabileceği ve endometrium kanseri gelişme olasılığını artırabileceği söylenmektedir. Yumurtalık fonksiyonunda uzun süreli düşüş kısırlığa neden olabilir.
Polikistik over sendromunda erkeklik hormonlarının etkisi ile adet görmeme ve düzensiz adet görme gibi semptomların yanı sıra kalın saç, akne ve şişmanlık ve kilo vermede zorluk gibi belirtiler ortaya çıkar. Ayrıca prolaktin hormonu seviyesi anormal derecede yüksek olduğunda ( hiperprolaktinemi ), adet kanaması durabilir ve hamile olmasanız bile az miktarda anne sütü salgılanabilir.
Adet Düzensizliği Muayenesi ve Teşhisi
Menstrüasyona geç kaldıysanız, önce hamile olmadığınızdan emin olun. Teşhis için görüşmelere ek olarak kan hormonu konsantrasyon testleri ve ultrason, CT, MRI vb. kullanılarak tanısal görüntüleme yapılır. Gerekirse rahim hücreleri ve dokuları alınıp test edilebilir veya kromozom testi yapılabilir.
Mülakatta menstrüasyon durumu, tıbbi öykü, hamilelik ve doğum öyküsü, kilo alıp verme, stres, ağızdan alınan ilaçlar, aile öyküsü ve düzensiz adet dışında belirtilerin olup olmadığı kontrol edilir. Bir beslenme ve kemik kütlesi testi de yapılabilir. Bazal vücut ısısı yumurtlamayı kontrol etmede etkilidir, bu nedenle bazal vücut ısınız varsa bunu doktorunuzla görüşme sırasında söylemenizde fayda var.
Muayene ve transvajinal ultrasonografi rahim ve yumurtalıkların durumunu kontrol eder. Hücrelerin durumunun kontrol edilmesi gerektiği belirlenirse rahimdeki hücre ve dokular incelenebilir.
Adet Düzensizliği Hakkında Detaylı Bilgi | Hormonal dengesizlikler için, nedensel bölgeyi (hipotalamus, hipofiz bezi, yumurtalıklar, vb.) ve dengesizliğin modelini belirlemek için birden fazla hormonun kan seviyeleri ölçülür. Tepki olarak kanamayı kontrol etmek için test için size bazı hormonlar da verilebilir.
Adet Düzensizliği Tedavisi
Düzensiz adet kanaması ile tedavi, nedene ve hamile kalmak isteyip istemediğinize bağlıdır. Düzensiz adet görmenin menarştan kısa bir süre sonra veya menopoza yakın bir zamanda meydana gelmesi daha olasıdır, bu nedenle şiddetli anemi görülmezse takip gerekebilir.
Altta yatan hastalık olarak beyinde veya yumurtalıklarda bir tümör bulunursa, ilaç tedavisi veya cerrahi rezeksiyon denenebilir. Hipotiroidizm için tiroid hormonu takviyesinin normal yumurtlamayı geri getirmesi beklenir. Ayrıca alınan ilaç hiperprolaktinemiye neden oluyorsa, tedavi edilen hastalığın önceliğini göz önünde bulundurarak ilacın dozunu azaltmayı veya reçeteyi değiştirmeyi ve gerekirse prolaktini düşürmeyi düşünün.
Adet Düzensizliği Hakkında Detaylı Bilgi | Adet Düzensizliği Hakkında Detaylı Bilgi | Düşük doz hapların hormonları dengelemeye yardımcı olması beklenir ve duruma bağlı olarak reçete edilebilir. Hormon replasmanına ek olarak , östrojen hormonunun uzun süreli eksikliği durumunda kemik kaybı riski olduğundan kalsiyum ve D3 vitamini reçete edilebilir . Hamile kalma isteği varsa doğurganlık ilaçları kullanılır.