Ağız Kokusu Nasıl Giderilir | Ağız Kokusunun Nedenleri | Ağız Kokusu İçin Doğal Gargara Tarifi

Ağız Kokusu Nasıl Giderilir | Ağız Kokusunun Nedenleri | Ağız Kokusu İçin Doğal Gargara Tarifi | Önemli iş veya arkadaş toplantısının ortasındasınız ve birden siz konuşmaya başlayınca yanınızdakilerin yüzünü ekşittiğini fark ediyorsunuz. Veya sevdiğiniz bir arkadaşınız yanınızda fakat sizle konuşurken ağzı kokuyor ona söyleyemiyorsunuz.
Ağız Kokusu Nasıl Giderilir | Ağız Kokusunun Nedenleri | Ağız Kokusu İçin Doğal Gargara Tarifi
Hiç böyle durumlar yaşadınız mı?
Ağız kokusu, birçok insanda normal bir süreçtir.
Fakat kişiden kişiye ve her an değişiklik gösterebilir. Ağız kokusunun çoğunluğu fizyolojik yani normaldir. Bunlar susuzluğa bağlı olabilir veya ağız kokusu yapan bir besin yemiş olabilirsiniz. Veya alkol, sigara tüketimi ile benzerlik gösterir.
Yine vitamin, mineral eksiklikleri bunlar içerisinde A vitamini, E vitamini,demir, çinko eksiklikleri ağız kokusuna neden olabilir. Bir de ağız kokusunun patolojik yani hastalık belirtisi olan bir yönü var.
Bu nedenle ağız kokusu hem diş hekimleri hem de biz hekimler için önemlidir. Normal dışı olan ağız kokusunun %90-%95 nedeni ağız içi nedenlerden kaynaklanır. Bunların en başında dilin üzerindeki ölü deri tabakaları, bakteriler, hücre artıkları veya yemek artıkları, diş çürükleri, diş plakları, ağız içi enfeksiyonlar, aflar, ağzı ülserleri, ağız içindeki bakteriler ve söylediğim gibi diş çürükleri sayılabilir.
Solunum yolu nedenlerine bağlı ağız kokusunun nedenleri de yine çok sık gördüğümüz nedenler arasındadır. Belki de siz veya çevrenizdeki bir yakınınız, çocuğunuz da yaşamış olabilir. Bunlar özellikle boğaz enfeksiyonu ile ortaya çıkarlar.
Bunun yanında sinüzit, bademcik taşı, burun iltihabı, kronik uzun süren burun tıkanıklıkları, geniz akıntısı, solunum yolunda olan yabancı cisimler ki küçük çocuklarda bazen görüyoruz.
Bronşektazi ve akciğer enfeksiyonları da ağız kokusuna yatkınlık yaratır. Ağız kokusunun bir diğer bölümü de sindirim sisteminden kaynaklı sorunlardır.
Burada da en sık reflü görüyoruz. Reflü hastalığı da ağız kokusu nedenidir ve reflü hastalarının bundan çok şikayetçi olduklarını biliyoruz. Bu nedenle sık sık doktora başvuruyorlar. Yine yemek borusundaki genişlikler, darlıklar, mide bakterisi ağız kokusuna neden olabilir.
Bunların yanında tüm vücudu etkileyen sistematik hastalıklar da yine ağız kokusuna neden olabilir. Eğer diş hekiminiz size ağız içinde bir hastalığınız olmadığını söylüyorsa ve doktora yönlendiriyorsa genellikle bu sistemsel hastalıklardan korkarız. Bunun da en başında şeker hastalığı gelir.
Şeker hastalarında insülin bozukluklarına bağlı ağızda bir aseton, bir keton kokusu oluşur ve genellikle bilindik bir kokudur.
Bunun dışında yine diyabet hastalarında komaya gidişte gördüğümüz bir kokudur ve bizi hastaya dikkat etmemiz konusunda uyarır. Yine kan hastalıklarında, böbrek yetmezliğinde ve bazı kanser türlerinde de ağız kokusu görülebilir. Tüm bunlar dışında ilaç kullanımında ve bazı yiyeceklerde siz de bilirsiniz soğan, sarımsak, turp, alkol, kahve kullanımdan sonra belirgin bir ağız kokusu değişimi olur.
Peki bu ağız kokusunu yok etmek için neler yapabilirsiniz? Öncelikle bol sıvı tüketin.
Günde 2-2,5 litre.
Eğer böbrek yetmezliğiniz yoksa su içmeniz gerekiyor. Bu suyu başka sıvılarla da alabilirsiniz.
Ama en sağlıklısı su içmeniz. Peki yeterli su içtiğimi nereden anlayabilirim diye sorarsanız idrar renginize bakabilirsiniz. Onun açık sarı renkli olması gerekiyor. Tükürük salgınız azsa bu ağızdaki bakterilerin artışına neden olabilir.
Bunun için şekersiz sakız çiğneyebilirsiniz. Yine ağız içindeki hastalıkları engellemek için ağız ve diş temizliği çok önemli.
Düzenli diş fırçalamanın yanında diş ipliği kullanabilirsiniz. Dilinizi fırçalayabilirsiniz. Ağzınıza bir proteziniz varsa veya bir ortodontik tedavi görüyorsanız ona uygun temizleme yapabilirsiniz ve belirli yiyecek içeceklerden kaçınabilirsiniz. Özellikle de kötü koku yapan yiyeceklerden.
Eğer sigara içiyorsanız hem kendi sağlığınız açısından hem de ağız kokusu açısından sigarayı hemen bırakmalısınız ve düzenli diş hekiminize görünmeyi ihmal etmeyin.
Eğer bütün bunları yaptıysanız ve sabah uyandığınızda ağzınızda bir kötü koku varsa veya gün içerisinde ağzınızdaki kötü kokuyu gidermek için bir şeyler arıyorsanız size doğal bir gargara yöntemi söyleyebilirim. Bunu ben de uyguluyorum bir hastam bana önermişti. Yarım litre kaynar su içine bir limon kabuğunu yırtarak koyabilirsiniz ve yarım limon suyu. Bunun yanında da 2 yemek kaşığı adaçayı ekliyoruz. Burada ada çayının antiseptik yani bakteri önleyici özelliği var.
O yüzden çok önemli.
Bunu gargara olarak kullanabilirsiniz.
Kullandıktan sonra içebilirsiniz veya ayrıca bir içecek olarak da kullanabilirsiniz. C vitamini açısından da oldukça zengin. Burada dediğim gibi adaçayı antiseptik özelliği çok önemli. Bazen karanfil öneriliyor ama karanfilin bir bakteri öldürücü özelliği yok. Sadece bir baskılayıcı özelliği var. O yüzden eğer bir şey kullanacaksanız bunu önerebilirim. Diş hekiminize düzenli görünüyorsunuz.
Ardından da bu ağız kokunuz iki aydır geçmediyse en yakın zamanda aile hekiminize gitmenizi öneriyorum.
Sağlıkla kalın!
Dr. Özün Altınay