Akut yayılmış ensefalomiyelit (ADEM)

Akut yayılmış ensefalomiyelit (ADEM) | Akut dissemine ensefalomiyelit (ADEM), beyin ve omurilikteki sinirlerin iltihaplandığı, sinir kapsülünün hasar gördüğü, merkezi kısmın açığa çıktığı ve çeşitli semptomlarla sonuçlanan bir hastalıktır. Nadir bir hastalıktır ve Japonya’da (2004-2007) ulusal bir araştırmaya göre prevalans oranı, çocuklar arasında yaygın bir hastalık olan 100.000 nüfusta 0,8’dir. Sıklıkla virüs enfeksiyonu veya aşı sonrası ortaya çıktığı söylenmektedir. Sıklıkla ağır sekel bırakan ve ölüm oranı yüksek bir hastalıktır. Multipl skleroz, benzer semptomlara sahip benzer bir nörolojik bozukluk olarak bilinir. Multipl skleroz sıklıkla tekrarlayan bir hastalık iken akut dissemine ensefalomiyelit nispeten az tekrarlayan bir hastalıktır. Buna rağmen 3 ay veya daha uzun bir süre sonra %10 civarında nüks olabileceği söylenmektedir.

Akut yayılmış ensefalomiyelit sebepleri

Akut yayılmış ensefalomiyelit belirsiz olabilir, ancak genellikle viral bir enfeksiyon veya aşı ile tetiklenir. Bağışıklık sisteminin fazla güçlenip kendi vücuduna saldırdığı otoimmünite olgusuyla beyin, omurilik, göz gibi sinirlere zarar vererek geliştiği düşünülmektedir. İnfluenza virüsü, kabuk virüsü, harabe virüsü, varicella-zoster virüsü, EB virüsü, adenovirüs, sitomegalovirüs ve mikoplazma, kampilobakter ve litik mantar gibi patojenlerin nedensel patojenler olduğu bildirilmiştir. ADEM’de aşılama sonrası grip ve insan papilloma virüsü ile aşılama sonrası birçok başlangıç ​​vakası vardır ve üçlü DPT aşısı, yeni üçlü karma MMR aşısı, hepatit B virüsü aşısı, Japon ensefaliti aşısı vb. raporları vardır.

Akut yayılmış ensefalomiyelit belirtileri

Beyinde ve omurilikte aynı anda birden fazla lezyon ortaya çıkar ve çeşitli semptomlara neden olur. Tipik semptomlar baş ağrısı , mide bulantısı ve kusma ve ateştir. Ağır vakalarda kol ve bacaklarda uyuşma, kasılmalar, yürümede güçlük, bilinçte güçlük, görmede güçlük ve donukluk hissi, davranışsal anormallikler, konuşamama gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Nedeni viral bir enfeksiyon veya aşı ise birkaç gün ile 4 hafta arasında gelişir ve belirtiler hızla ortaya çıkar. Çoğunun sadece bir başlangıcı vardır, ancak yaklaşık %10’u 3 ay veya daha uzun süre sonra tekrarlayabilir.

Akut yayılmış ensefalomiyelit muayene ve teşhis

İlk olarak, semptomları ve nedenleri olduğu varsayılabilecek bulaşıcı hastalıkların varlığını veya yokluğunu, tarihçesini ve aşılamanın tarihçesini ve zamanlamasını kontrol edin. Aynı zamanda beyin ve omuriliğin MRI incelemeleri yapılarak lezyonların tespiti yapılır, sayıları, şekilleri ve özellikleri detaylı olarak analiz edilir. Ek olarak, omurilik sıvısını toplamak ve incelemek için kan testi ile omurga arasına bir iğne yerleştirilir. Bir kan testi, beyaz kan hücrelerinin sayısını ve iltihaplanma olduğunda artan proteinlerdeki değişiklikleri kontrol edecek ve bir omurilik sıvısı testi, kapsamlı bir teşhis yapmak için hastalıkla ilişkili protein miktarındaki değişiklikleri kontrol edecektir. Tanı koyarken benzer semptomları olan viral ensefalit ve multipl sklerozdan ayırt etmek önemlidir.

Akut yayılmış ensefalomiyelit sorunlarında davranışlar nasıl olmalı

Bu yüksek doz steroid tedavisi yetersiz kalırsa, immün yanıtta yer alan bir madde olan immünoglobulinin yüksek doz uygulaması kullanılır. Ayrıca ekstrakorporeal kan dolaşım cihazı kullanılarak plazma içeren maddeler (kanın sıvı bileşeni) hastalık yapan maddeler vücut dışına atılır ve yerine taze plazma ile değiştirilmek üzere plazma değişim tedavisi yapılır. Akut yayılmış ensefalomiyelit tedavisi, yüksek derecede uzmanlık bilgisi ve bir güvenlik yönetim sistemi gerektirir. Herhangi bir şüpheli semptom fark ederseniz, derhal doktorunuza vb. danışın ve özel teşhis ve tedavi sağlayabilecek bir hastaneye sevk olun.

Akut yayılmış ensefalomiyelit sorunlarını önleme ve tedavi sonrası önlemler

Başlangıcı önlemek zor olduğundan, şüpheli semptomları erken fark ederek ve özel tıbbi bakım sağlayabilecek bir tıbbi kuruma başvurarak hayat kurtarmanın ve sekelleri bastırmanın bir yoludur. Aşıdan sonra 4 hafta süreyle çocuğunuzda baş ağrısı , ateş, bilinç kaybı, uzuvlarda felç ve yürümede zorluk gibi belirtiler olup olmadığını kontrol edin ve herhangi bir belirtiniz varsa hemen doktorunuza veya eczacınıza başvurun. Doktorunuza tam olarak söyleyebilmeniz için aşı türünü ve aşı tarihini not edin. Ayrıca, virüs bulaşmasını önlemek için ellerinizi yıkamayı ve gargara yapmayı alışkanlık haline getirin.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir