Alerji Nedir Nedenleri Belirtileri

Alerji Nedir Nedenleri Belirtileri | Alerji; Her insanın hayatı boyunca karşılaştığı bir rahatsızlıktır. Bazen hafif, bazen ise şiddetli şekilde kendini gösterebilir. Şiddetine göre farklı derecelerde görülür. Zamanında müdahale edilmezse ölümle bile sonuçlanabilir.

Alerji Nedir Nedenleri Belirtileri

Alerji organizmanın bağışıklık sisteminin her hangi bir etkiye (yiyecek, içecek, madde, koku ve b.g.) gösterdiği tepkidir. Belirtiler insan organizmasının farklı bölgelerinde ortaya çıkabilir. Alerji durumu ağırlık derecesine göre birkaç dakikadan başlayarak bazen günlerle sürebilir. Alerji hayvan tüylerine, farklı çiçeklere, toza, ilaçlara, hayvan ısırmalarına karşı farklı sebeplerden ortaya çıkabilir. Alerjiye sebep olan şeyler bazen o kadar zayıf etkili olabilir ki, insan alerji rahatsızlığının olduğunu senelerce fark etmez. Bazen sebepsiz yere gözleriniz sulanıyor mu?, hapşırık krizlerine giriyor musunuz? Bu gibi belirtiler alerji sorununuz olduğuna işaret edebilir.

Alerjinin Nedenleri

Küçük yaşlı çocuklarda görülen alerji nedenleri genelde yiyecek ve içecek kaynaklı oluyor. Aşırı şekerli veya aşırı asitli yiyecek tüketen çocuklarda alerji deri üzerinde yaranan kızarıklarla kendini belli eder. Bebeklerde alerji nedeni anne sütü (emziren annenin yediği yiyeceklerden kaynaklanan), hazır gıda veya bezler, giysilerin kumaşı, kullanılan deterjan, sabun, şampuan kaynaklı olabilir. Aşırı toza hassas olan kişilerde alerji kendini gözlerin sulanması, burun tıkanıklığı, nefes darlığı, hapşırık gibi durumlarla belli eder. Tedavi zamanı kullanılan ilaçların içerdiği maddeler, meyve, sebzelerde bulunan vitaminler, hava durumu bile alerjiye neden olabilir.

Alerjinin Belirtileri

Bazen vücudunuzun durduk yere kızardığının şahidi oldunuz mu? Ani başlayan kaşıntılarla karşılaştınız mı? Bu belirtileri ciddiye almanızda fayda var. Alerji belirtileri arasında: ani nefes darlığı, hapşırık, kızarmış ve sulanan gözler, deride döküntü, kızarıklık, kaşıntı, mide bulantısı veya kusma en sık görülen belirtilerdendir. Alerji belirtisi kendini farklı şekilde gösterebilir. Her kişide alerji derecesi aynı olmaz. Örneğin, çikolataya alerjisi olan kişilerin biri vücudun belli kısmında ortaya çıkan kaşıntılarla, diğeri ise gözlerinin sulanması ve hapşırma ile alerji belirtisini görebilir. Her iki durum da ciddiye alınmalıdır.

Alerjiden Korunma Yolları

Alerji Nedir Nedenleri Belirtileri ve Korunma Yolları | Kronik bir rahatsızlığa geçmemesi için fark edilen alerji zamanında tedavi edilmelidir. Alerjiyi önlemek ve bu durumla az karşılaşmak için bazen diyet uygulanabilir. Mevsimsel görülen alerji durumu her mevsim bağışıklık sistemini güçlendiren bir tedavi ister. Bu durumda doktorunuz size aşı önerebilir. Güneşe çıkarken alerjiniz mi başlıyor? O zaman güneşli zamanda gereken önlemi alınız, özel kremler, spreyler kullanmanız gerekir. Ayrıca İlaçlara, yiyeceklere veya herhangi bir şeye alerjiniz varsa bu durumu mutlaka doktorunuza bildirin. Gerektiği zaman size yardım edebilmeleri için bu bilgiyi paylaşmanız gerekir.

Alerji Tedavisi

Zamanında önlem alınan alerji tam tedavi edilebilir. Alerjinizi tetikleyen şeylerden uzak durursanız hastalığı yenebilirsiniz. Alerji çok hassas bir rahatsızlıktır ve en ufak sebepten yeniden alevlenebilir. Zamanında önlemi alınmayan ve kronik duruma geçen alerji ise belli süre aralıklarla tedavi gerektirebilir.

Alerjisi Olan Kişilerin Dikkat Etmesi Gerekenler

Eğer neye karşı alerjinizin olduğunu biliyorsanız, o zaman alerji sorununu önleyebilirsiniz. Toza karşı alerjisi olan kişilerin her gün evini havalandırması, tozlu ortamlarda bulunmaması gerekiyor. Evde fazla eşya kalabalığından kaçınmanız gerekir. Odanın nem oranını daim kontrol altında tutmanız gerekiyor. Yiyecek konusunda alerji sorunu yaşayan kişilerin de dikkat etmesi gereken durumlar var. Eğer hangi yiyeceğe alerji olduğunuzu bilmiyor ve yemek sonrası alerji sorunu ile karşılaşıyorsanız, o zaman alerji testi yaptırmanız tavsiye olunur.

Sonuç ve Okurlara Sorular

Eğer alerji konusunda en ufak şüpheniz varsa, bu durum ciddileşmeden doktorunuza danışınız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir