Amenore ( Adet Görmeme Adet Düzensizliği )

Amenore ( Adet Görmeme Adet Düzensizliği ) | Amenore, kelimenin tam anlamıyla “adet içermeyen durum” anlamına gelir ve genel olarak “fizyolojik amenore” ve “morbid amenore” olarak sınıflandırılabilir.

Fizyolojik amenore, adet başlangıcından önce, menopozdan sonra, hamilelik sırasında ve doğum sonrası emzirme döneminde olduğu gibi patolojik olmayan ve tedavi gerektirmeyen amenore anlamına gelir. Patolojik amenore, adet görmenin beklendiği cinsel olgunluk sırasında anormal adet kesilmesinin meydana geldiği bir durumdur.

Burada esas olarak patolojik amenoreyi açıklayacağız.

Patolojik amenore (1) birincil amenore ve (2) ikincil amenore içerir.

(1) Primer amenore: 18 yaşından sonra bile menarş oluşmaz.

(2) İkincil amenore: Menstrüasyon 3 ay veya daha uzun süredir durmuştur.

İkincil amenore daha yaygındır ve birincil amenore nispeten nadir bir durumdur.

Amenore ( Adet Görmeme Adet Düzensizliği ) Sebepleri

Amenore ( Adet Görmeme Adet Düzensizliği ) | Menstrüasyon, yumurtalıklar tarafından salgılanan kadın hormonları östrojen ve progesteronun etkisiyle oluşur. İki hormonun üretimi ve salgılanması, beynin hipotalamus ve hipofiz bezinden gelen hormonlar tarafından düzenlenir. Amenore, hipotalamus-hipofiz-yumurtalık-uterustan oluşan bu hormon salgılayan yolun herhangi bir kısmı bozulduğunda ortaya çıkar. Hipotalamustan, hipofiz bezinden ve yumurtalıklardan gelen hormonlar uterusa etki eder ve kandaki hormonlar periyodik olarak menstrüasyona dönüştüğünde endometriyum soyulduğunda ortaya çıkan genital kanama (çekilme kanaması) oluşur. Yumurtalıktan bir yumurta (yumurtlama) çıkıp spermle karşılaştığında (döllenme) gebelik kurulur ve hormon seviyeleri korunur, bu nedenle adet oluşmaz. Yani şu ana kadar periyodik olan adet (fizyoloji) gelmez = gebelik kurulur.

Gebelik dışındaki amenore nedenleri aşağıda açıklanmıştır.

Hipotalamik
Primer amenore: Kallmann sendromu, Laurence-Moon-Biedl sendromu, idiyopatik hipogonadotropik hipogonadizm (IHH), vb.

İkincil amenore: hipotalamik disfonksiyon (psikopatik vb.), Chiari-Frommel sendromu, Argonz-del Castillo sendromu, anoreksiya nervoza, kilo kaybı amenore, vb.

Hipofiz
Primer amenore: Bazı IHH (GnRH reseptör gen mutasyonu nedeniyle), vb.

İkincil amenore: Sheehan sendromu, hipofiz adenomu vb.

Yumurtalık
Primer amenore: Turner sendromu, yumurtalık disgenezisi, antikanser ilaçları, radyasyon tedavisi sonrası vb.

İkincil amenore: birincil yumurtalık yetmezliği, cerrahi yumurtalık ameliyatı, antikanser ilaçları, radyasyon tedavisinden sonra vb.

Rahim
Primer amenore: servile atrezi, uterin malformasyon vb.

İkincil amenore: Asherman sendromu, endometrit vb.

Vajinal
Primer amenore: hymenal obstrüksiyon, vajinal obstrüksiyon vb.

Diğerleri
Primer amenore: adrenal genital sendrom, testiküler feminizasyon sendromu vb.

İkincil amenore: polikistik over sendromu, vb.

Yumurtalık primer amenorenin en yaygın nedenidir ve hipotalamus sekonder amenorenin en yaygın nedenidir.

Belirtiler

Amenore kısırlığa, östrojen eksikliğine bağlı osteoporoza, östrojenin progesteron salgılamadan sürekli etkisine bağlı olarak artan rahim vücut kanseri riskine ve androjen fazlalığından dolayı hirsutizm ve akneye neden olabilir.

Muayene ve Teşhis

Amenore ( Adet Görmeme Adet Düzensizliği ) | Primer amenore genetik faktörlere sahip olabilir, bu nedenle iyi bir aile öyküsü ve fiziksel özelliklere sahip olmak önemlidir. Ayrıca ikincil cinsel özelliklerin (boy, kilo, meme, kasık kıllarının gelişimi vb.) varlığını ve iç ve dış genital organların morfolojisinde herhangi bir anormallik olup olmadığını inceleyeceğiz. Bir kromozomal anormallik veya kalıtsal bir hastalıktan şüpheleniyorsanız, genetik danışmanlığın ardından bir kromozom testi yapılabilir. Hormonun yumurtalık ve hipotalamik hipofizi ayırt etme işlevini görmek için bir kan testi (kan LH , FSH ) yapılır.

Sekonder amenore için test yaparken, öncelik hamileliği dışlamak önemlidir. Hamilelik reaksiyonunun negatif olduğunu teyit ettikten sonra çeşitli testler yapılır. Endometriumun kalınlığını ve folikül gelişimini gözlemlemek için ultrasonografi, hormon salgısının bozulduğu bölgeleri daraltmak için kan hormon testleri yapılarak kesin tanıya ulaşılır.

Amenore ( Adet Görmeme Adet Düzensizliği ) Tedavisi

İlk adım, amenore nedenini belirlemek ve mümkünse ortadan kaldırmak veya iyileştirmektir. Örneğin neden kızlık zarı veya vajinal atrezi ise ameliyat menstrüasyon getirecektir. İmkansız veya etkisiz ise, tedavi bebeğinizi isteyip istemediğinize (bebeğinizi büyütmek isteyip istemediğinize) bağlıdır.

Eğer hasta bebek sahibi olmak istiyorsa özel kısırlık tedavisi denilen = yumurtlamaya yönelik tedavi yapılır. Tedavi hamileliğe yönelik olsa da, yumurtlamanın adet ile sonuçlanması gerekir. Ayrıca bebek sahibi olmak istemiyorsanız yumurtlama her zaman amaç değildir, bu nedenle adet görmeye neden olan tedavi yeterlidir. Menstrüasyon, yukarıda bahsedildiği gibi, uterusun hormonlara tepki vermesiyle ortaya çıkan bir çekilme kanamasıdır, bu nedenle önce Holmstrom tedavisi (kan hormon konsantrasyonunu yükseltmek veya düşürmek için periyodik olarak gestagen (progesteron) alarak menstrüasyona neden olan) yapılır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir