Banka Departmanları Nelerdir?
Bankalar her türlü finans işlemlerinizi yapabileceğiniz, ihtiyaç duyulduğunda nakit ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz ve daha pek çok işlevi olan kurumlardır. Bankalar işlemleri kolaylaştırıp hızlandırmak için birçok departmana ayrılmıştır.
Gişe Görevlisi Departmanı
Genelde yeni işe başlayan kimselerin çalıştığı departmandır. Gişe görevlileri kasa açma işlemi ve para tahsilatı yaparlar. Müşteri sorunları ile doğrudan ve birebir olarak ilgilenirler. Bir süre çalışmaları sonucunda memurluk statüsüne kadar yükselebilirler.
Müfettiş Yardımcılığı Departmanı
Şubeler arası gezip şubelerin yaptığı işleri kontrol eder. Şubelerde talimat veren üst yetkili birisidir. Yoğun iş temposuna sahip olan müfettiş yardımcılarının çalışma saatleri belli değildir. Dolgun bir maaş alırlar.
Güvenlik Görevlisi
Banka müşterilerinin ve çalışanlarının güvenliğinden sorumludur. Bankaya yapılan para transferlerinde de asayişten sorumludur. Banka müşterilerinin gişe sıraları almasına yardımcı olurlar.
Satış Yetkilisi
Bankaların müşterilerine sağladığı kredi kartlarının tanıtımı yapıp, avantajlardan bahsederler. İşleri gereği birçok adres gezerler.
Operasyon Destek Elemanlığı
Bankanın evrak işleriyle ilgilenirler. İşleri gereği kâğıtlarla ilgilenirler. İşte yükselebilme şansı olamamasına rağmen yorucu ve oldukça emek gerektiren işlerdir.
Stajyer Elemanlar
Bankacılık bölümünü okumuş ve ya okumakta olan öğrencilerin yapmaları gereken zorunlu hizmet görevidir. Genellikle ilk önce arşivlerde işe başlarlar. Bankanın sahip olduğu birimler arasında evrak taşıma görevi üstlenirler.
Bankalar çok karışık bir çalışma stiline sahiptirler. Farklı bir ambiyansa sahip şubelerle çalışmalarından dolayı farklı çalışma ayrıntılarına sahiptirler. Teknoloji sayesinde önceden tutulan kara düzen defterler ile kayıtları tutulan bankacılık işlemleri, günümüzde yüksek teknolojili programlar ve uygulamalar kullanmaktadırlar. Önceki dönemlerde her departman farklı işlemler yaparken artık günümüz teknolojisi sayesinde tek bir personel dahi diğer departman görevlilerinin yapabileceğini yapabiliyor. Bu gelişmeler bankacılık işlemlerinin gelişmesine, kolaylaşmasına ve hızlanmasına çok büyük bir kolaylık sağlamıştır. Gelişen teknoloji aynı zamanda bankaların maliyetini de düşürmüştür.