Bazı narsistler statü peşinde koşarken, diğerleri hayran olma ihtiyacıyla hareket ediyor, araştırma bulguları

Bazı narsistler statü peşinde koşarken, diğerleri hayran olma ihtiyacıyla hareket ediyor, araştırma bulguları. | Yeni bir araştırmaya göre, bazı narsist bireyler aslında düşük benlik saygısına sahip olmalarına rağmen, kendini büyütme davranışlarıyla benlik saygısını yükseltmek peşinde değiller. Bunun yerine, statü arayışındalar. Araştırmanın lideri olan Michigan’daki Oakland Üniversitesi’nden psikoloji profesörü Virgil Zeigler-Hill, “Onların gerçekten önemsediği şey statü hiyerarşilerini yönlendirmektir” dedi. “Diğer insanlardan daha iyi olmakla ilgilenirler, diğer insanların onlara saygı duymasını ve hayranlık duymasını isterler, yüksek statüye sahip olmanın getirdiği faydaları önemserler.”
Bu yazıdaki başlıklar
Ancak narsistik kişiler için statü arayışı, kendilerini nasıl hissettikleri açısından aşırı önemli bir rol oynar.
Zeigler-Hill’e göre, benlik saygısı bir kişinin kendisi hakkında hissettiği duyguları ifade ederken, statü algısı ise diğer insanların onu nasıl gördüğüne dair hislerini ifade eder. Herkes, bir şekilde, başkalarının kendilerini nasıl algıladığı konusunda endişe duyar.
Narsistikliği anlama Narsistik kişilik bozukluğu olan insanlar kendileri hakkında büyüklenmeci düzeyde ifadelerde bulunur ve diğer insanlara karşı empati eksikliği gösterirler. Ancak bu bozukluğun teşhisi için uygun olmayan kişiler bile, kibirli davranışlar, dışsal onay ihtiyacı ve başkaları tarafından üstün olarak tanınma beklentisi gibi bazı narsistik özellikleri sergileyebilirler.
Zeigler-Hill’e göre, psikologlar tüm bunları benlik saygısını artırmak ve korumak ihtiyacından kaynaklanan bir durum olarak görürdü. Ancak son yıllarda daha nuanslı bir görüş ortaya çıktı. Farklı türde narsisizmler bulunmaktadır ve bazı tipler gerçekten yüksek benlik saygısına sahipken, diğerleri genellikle düşük benlik saygısına sahiptir. Zeigler-Hill’in çalışmaları, benlik saygısının narsistin temel sorunu olmadığı, bunun yerine narsistlerin statüye olan açlıklarının ve şişirilmiş benlik saygılarının daha çok hayranlık gördüklerini ve yüceltildiklerini hissetmenin bir sonucu olduğu yönünde odaklandı.
Bu fikri test etmek için, Zeigler-Hill ve çalışmanın diğer yazarı olan Oakland Üniversitesi’nden bilişsel psikolog Jennifer Vonk, lisans öğrencisi psikoloji öğrencilerini, narsistik özellik düzeylerini ölçen anketlere katılmaları için çağırdı. Bu standartlaştırılmış anketler, katılımcıların “Bir gün ünlü olacağım” ve “Rakiplerimin başarısız olmasını istiyorum” gibi ifadelerle hemfikir olup olmadıklarını değerlendirmelerini istiyor. 2008 yılındaki bir araştırmaya göre, Amerika Birleşik Devletleri’nde narsistik kişilik bozukluğunun yaygınlığı yaklaşık olarak %6 olarak tahmin ediliyor, bu yüzden araştırmacılar, eğer varsa, hastalığı olan katılımcıların az olacağını düşünüyordu. Ancak insanlar narsistik özelliklerde farklılık gösterir, bu yüzden araştırmacılar daha fazla narsistik eğilime sahip bireyleri daha az olanlarla karşılaştırma imkânı buldular. Daha sonra öğrencilere, en fazla yedi gün boyunca dahil olma hissi, sosyal statü ve benlik saygıları hakkında günlük rapor yapmalarını sağladılar.
Araştırmacılar, öğrencilerin benlik saygılarının bildirdikleri narsistik özellik türlerine göre farklılık gösterdiğini buldular.
“Narsistik hayranlık” adı verilen bir narsisizm alt türünde daha yüksek olan öğrenciler gerçekten yüksek benlik saygısına sahipti. Zeigler-Hill’e göre, narsistik hayranlıkta insanlar sosyal hiyerarşinin tepesinde olmayı isteme eğilimindedir, ancak bu konuda diğer insanlarla iyi geçinme eğilimindedirler. “Bu kişiler arasında çok fazla kendini tanıtma ve böbürlenme olur, ancak en azından küçük dozlarda diğer insanlarla iyi geçinirler.”
Öte yandan, “narsistik rekabet” açısından yüksek olan insanlar dünyayı sıfır toplam oyun olarak görür ve diğer insanlar saygı veya hayranlık kazandığında birçok kıskançlık ve öfke deneyimlerler, çünkü övgünün kendi statülerini düşürdüğünü düşünürler. Onlarla geçinmek daha zordur. Araştırma, narsistik rekabet açısından yüksek olan insanların aslında düşük benlik saygısına sahip olduğunu buldu.
Ancak benlik saygıları yüksek veya düşük olsa da, narsistik bireylerin günlük benlik saygısı raporları, diğer insanların kendilerine ne kadar statü ve dahil olma sağladıklarına bağlıydı. Narsistik hayranlığı yüksek olan insanların yüksek benlik saygısına sahip olmalarının nedeni, kendilerini hayranlık ve dahil edilmiş hissetmeleriydi. Araştırmacılar, bu bulguları Ocak 2023 tarihli Identity dergisinde yayımladı.
Bu çalışma 808 öğrencinin verilerini içerse de, çoğunluğu genç, kadın ve beyazdı, bu da araştırmanın genelleştirilebilirliğini sınırlayan bir faktördür. Örneğin, önceki araştırmalar kadınların erkeklere göre bazı narsistik özelliklerde daha düşük olduklarını bulmuştur ve 694 katılımcı kadındı, diye belirtti Zeigler-Hill. Kültür, cinsiyet ve sosyal statü gibi faktörlerin bir araya gelerek narsistik özelliklerin ortaya çıkmasına nasıl etkilediğini daha iyi anlamak için daha fazla kültürler arası araştırmaya ihtiyaç olduğunu söyledi.
Zeigler-Hill, “Narsistik kişilerin sosyal dünyayı nasıl deneyimlediği, benlik saygılarından daha önemli olduğunu düşündüğümüz başka bir kanıttır” dedi.