Bebeğin Gazı Nasıl Çıkarılır

Bebeğin Gazı Nasıl Çıkarılır | Kolon masajı annelerin evde çocuklarına çok rahat uygulayabileceği bir masaj türüdür.

Bunu çeşitli yağlarla kombine edebilirsiniz. özellikle zeytinyağı, kanton yağı vs. yapabilirsiniz. Yaz günlerinde pudra ile yapmanız size avantaj sağlar. Çünkü; İsiliğe sebep olmaz.

Kolon masajı: Kalın bağırsaktaki pristaltik hareket dediğimiz boğumlama hareketini hızlandıran, buradaki gazın ve gaitanın daha rahat ilerlemesini sağlayan, kabızlığı önleyen, gazı çıkaran bir masajdır. Özellikle doğuştan yürüme yetisi olmayan ya da sonradan kaybetmiş çocuklarda, yatalak kişilerde, kolit gibi kalın bağırsakta atım problemi yaşayan çocuklarınızda rahatlıkla uygulayabilirsiniz. Bunun için az bir miktarda anatomi bilgisine ihtiyaç duyacaksınız.

Çok kısa, basit bir tabirle mide bağırsak sisteminin anatomisinden bahsedeceğim. Çocuklar yuttuktan sonra yutaktan gelen besinler yemek borusundan mideye doğru ilerler. Kaburgaların hemen altında, özellikle sola tarafa yatık şekilde mide bulunur. Çocuklar besin aldığında midede birikir. Mideden sonra 1-2 parmak bağırsağı ile birlikte göbeğin orta çevresinde ince bağırsaklardan kıvrım şeklinde ilerler besin burada besinlerin sıvı emilimi sağlanır. Bu göbeğin etrafındadır. Hemen bunların önünde idrar torbamız bulunmaktadır. İdrar torbasının olduğu bölüm yasaklı bölgedir. Buraya baskı hiç yapmamız gerekiyor.

Daha sonra sağ tarafta apandisit dediğimiz, apandisit iltihaplarının olduğu, ağrılarının olduğu bölge. Sağ taraftan kalın bağırsak başlar. Kaburgaların altından karşı tarafa ilerler, sol taraftaki kaburgalardan aşağıya doğru ilerleyip rektum dediğimiz düz kalın bağırsak tarafından atılır.

Gaz masajı nasıl uygulanır?

Masajı uygularken iki tane önemli hareket var. Bunlar şu şekilde;

İlk önce, birinci turda kalın bağırsağın hareketi yönünde biz bu masajı uygulayacağız. Ama ilk turda çocuklarda ağrı olabilir. Çünkü: gaita dediğimiz ( kakanın sertleşmesi ) durumunda ya da mide ve bağırsaklarda gaz olması durumunda ilk hareketlerden çocuklar çok ağrı çekecektir. Bu yüzden ilk turu çok nazik şekilde uygulayalım. Nazik diyoruz ama; Cerrahlar ameliyat yaptığında bile, bağırsağa neşterle küçücük dokunduğunda bile, boğumlanma hareketi gerçekleşir. Bu boğumlanma hareketi sıkma ilerleme, sıkma ilerleme, sıkma ilerle şeklinde. O yüzden küçük bir dokunuşunuz bile bağırsağı harekete geçirecek. Ama çok da nazik olmayacağız. Zaten bir süre sonra eliniz alıştığı taktirde çocuğumun gazı varmış, kakası varmış gibi eliniz artık buna alışacaktır. Daha rahat hissedeceksiniz.

Bebeğin Gazı Nasıl Çıkarılır?

*İdrar torbasına basınç yapmıyoruz. Burası yasaklı bölgemiz. Elimizi çekmeden ama deriye basınç uygulamadan yana doğru hareket ettiriyoruz. Yine buradan basınç uygulayarak yukarıya, yana, aşağıya doğru elimizi ilerletiyoruz. Bunu üç tur yapıyoruz. 3 tur bittikten sonra bölgelerimiz var.

Bu her bir noktadan elimizi bastırmadan küçük dairesel hareketlerle masaj yapıyoruz. Her bir noktaya geliyorum. 3 tur tamamladıktan sonra sıvazlama şeklinde, buraya geliyorum. Yaklaşık 10 tane olacak şekilde her bölgeye basınç uyguluyorum.

Daha sonra elimin deri ile temasını kesmeden üst noktaya geçiyorum. ikinci bölgeye 5 yada 10 kez uyguluyorum. bölgeye kaburganın altında sağ tarafta, daha sonra iki kaburganın ortasında 4. bölgeye 5 ya da 10 kez uyguluyorum.

Her bir noktaya tek tek uyguladıktan sonra yine başa dönüyoruz. Bunu da 3 tur yapıyoruz. Biz ne yapıyoruz? Buradaki gazın ve gaitanın peristaltik hareketini arttırarak kalın bağırsakta ilelemesini sağlıyoruz. Onları çıkışa doğru götürüyoruz. Bunun birinci turunu nazik şekilde yapalım. Çünkü ilk tur çocuklar için ağrılı olacaktır. Zaten bir süre sonra çocuğunuzun rahatladığını fark edeceksiniz. Bunu üstü örtülü şekilde yapın. Çünkü: Üşüttüğü zaman sancı devam edecektir. Bunun ilk turunu öğrendikten sonra elinizin üstünü kapatarak 2. noktaya geldiniz. Masajını uyguluyorsunuz , sonra 3. tur. Sıvazlama şeklinde 3. tur tamamladık. 7 noktaya basınçla birlikte masajımızı tamamladık.

Sonra sıvazlama şeklinde ilerliyoruz, ortaya basınç yapmadan. Bu şekilde bunu geniş süreye yayalım yalnız. Bir 15 dk sürecek şekilde olsun. Bu bir kez yaptığınızda, sihirli değnek gibi bir egzersiz hareket değil. Bunu günde 3 veya 4 defa 15 dk 20 dk sürecek şekilde uygulayalım. Bu bittikten sonra ıkınması gerekir. Çünkü: Ikınarak gazını ve gaitasını çıkarması gerekiyor. Bu ıkınma hareketini çocuklarda sağlamamız için topukları birleştirip elimizi düze şekilde tabanına koyuyorum.

Daha sonra 2 dizini tutarak karnına doğru itip çekiyoruz. Bunu yaparken yapmamız gereken şey, ayak tabanında basınç duyusunu arttırıp elimizle de dizlerini ittirerek onun da itmesini sağlıyoruz. Şöyle 15 20 kez itip bırakıyoruz, itip bırakıyoruz. Burada çocuk kendi isteyerek karın kaslarını sıkacağından dolayı ıkınmasına yardımcı olacaktır. Daha sonra bunu yaptığınızda biraz daha rahatlama görürseniz, çapraz şekilde itip çekebilirsiniz. Bu da karın kaslarını çalıştıracağı için bir miktar ıkınmasını sağlayacaktır. Çocuğumuzun ıkınmasına yardımcı olduk, peristaltik hareketini arttırdık.

Onu ayağa kaldırırız. Avuç içinin sıcaklığını verecek şekilde saat yönünde daireler çizerek çocuğunuzun masaj yapmaya başlıyoruz sırtına. Ve dikleştirip salladığınız taktirde hem gazı hem gaitası yumuşayıp çıkacaktır. Eğer cerrahi bir durum geçirdiyse çocuğunuz, karın üzerine masaj yapılmasında bir sakınca varsa bu durumlarda uygulamıyoruz.

Fizyoterapist Neslihan KÜÇÜKATALAY

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir