Bebek masajı nasıl yapılır

Nasıl ve ne zaman masaj yapacağınızı öğrenin ve masajınızdan en iyi şekilde yararlanın.
Etkili bir bebek masajı yapın

Bebeğiniz için rahat bir ortam yaratın. Masaj ılık ve loş bir odada yapılmalıdır. Masaj bebeğin kıyafetleri çıkarılmış haldeyken yapılır, bu nedenle odayı çok fazla soğutmamak önemlidir. Yere veya güvenli, düz bir yüzeye yumuşak bir havlu veya battaniye koyun ve bebeğinizi sırt üstü yatırın. Hafif müzik çalmak da iyi bir fikirdir.
Bebek masajı nasıl yapılır
- Masaj yaparken bebeğinizin giydiği her şeyi çıkarabilir veya her ihtimale karşı sadece çocuk bezi giydirebilirsiniz. Bebeğiniz için rahat olanı seçin.
- Rahat uykuya dalabilmek için önce masaj yapmak istiyorsanız, çocuk odasında masaj yapmak daha iyidir. Bu sayede masaj sırasında bebeğiniz uyusa bile bebeğinizi kolayca beşiğine taşıyabilirsiniz.
Bebek masajı için yemeklik yağ kullanın | Bebek masajı nasıl yapılır
Masaj için yağ kullanmak istiyorsanız zeytinyağı, avokado yağı veya diğer yemeklik yağları kullanın bu durum parmaklarını sık sık ağzına götüren bebekler için güvenlidir. Sindirilemeyen ve midenize zarar verebilecek mineral yağlar gibi yenmeyen yağlar kullanmaktan kaçının.
- Fıstık yağı ve badem yağı gibi genellikle alerjik reaksiyonlara yatkın gıdalardan yapılan yağları kullanmaktan kaçının.
- Yağ soğuksa, bebeğinizin vücuduna uygulamadan önce iki elinizle alın ve ısıtmak için ovalayın.
Nazikçe ovarak masaj yapın | Bebek masajı nasıl yapılır

Bir yetişkine masaj yaparken olduğu gibi aynı kuvvetle masaj yapmayın. Parmaklarınızla hafifçe masaj yapın. Asla sertçe itmeyin veya ovalamayın. Bebeklere yapılan masajlar, yetişkinlere yapıldığı gibi kasları ve iç dokuları uyarmayı amaçlamaz. Bunun yerine bebeğin cildi dairesel bir hareketle nazikçe uyarılması amaçlanır.
- Bebeğinizin sırtına, karnına, ellerine, bacaklarına, başına ve boynuna masaj yapın. Vücudun diğer yerlerine nazikçe masaj yapın.
- Bebeğiniz büyüdükçe masajınızın yoğunluğunu kademeli olarak artırabilirsiniz. Yeni yürümeye başlayan çocuklara, yeni doğanlara göre biraz daha fazla masaj yapılabilir.
Belli bir yönde masaj yapın. Yaygın bir masaj, cilde kalpten uzağa masaj yapmaktır. Bu masaj sakinleştirici etkiye sahiptir ve bebeğinizin daha hızlı uyumasını sağlamak için etkili bir tekniktir. Kalbe doğru da masaj yapabilirsiniz, ancak bunun uyarıcı bir etkisi olduğunu unutmayın. Bebeğinizi aktif tutmak istiyorsanız kalbine doğru masaj yapın.
- Zamana bağlı olarak masajın yönünü seçin. Bebeğiniz oyun oynarken ona uyarıcı bir masaj yaparsanız daha çok eğlenebilir. Bununla birlikte, yatmadan önce uyarıcı bir masaj muhtemelen istenen etkiyi yaratmayacaktır.
- Kalpten uzakta bir masaj, hasta bir bebeği sakinleştirmenin harika bir yoludur.
Sağım benzeri bir masajı deneyin. Bu, bebeğinizin kollarına ve bacaklarına masaj yapmanın etkili bir yoludur. Bebeğinizin kollarını ve bacaklarını tutmak için başparmağınız ve işaret parmağınızla hafifçe daire veya C şekli yapın. Sağım yapıyormuş gibi her bir uzvun uçlarına doğru nazikçe masaj yapın ve bunu birkaç kez tekrarlayın.
- Asla çok fazla sıkmayın ve bükmeyin.
- Her uzvunuza aynı şekilde masaj yapın.
Dairesel masajlar yapın. Kollarına ve bacaklarına “dairesel” masaj yaparsanız bebeğiniz mutlu olacaktır. Hamuru bebeğinizin kollarına ve bacaklarına yayar gibi iki elinizi aynı anda yavaşça yuvarlayın. Kollarınızı ve bacaklarınızı bebeğinizin altındaki bir havlu veya battaniye üzerinde ileri geri sallayın ve bu hareketi her uzuv için tekrarlayın.
Masaj yaparken bebeğinizi gıdıklamayın. Masaj rahatlamak için yapılır, ancak gıdıklama bebeğiniz için sinir bozucu olabilir. Masajı bebeğinizin rahatlamasını istediğiniz zaman yapın. Bebeğiniz masajın ne olduğunu anlamalı, gıdıklama bebeğinizi şaşırtabilir veya aşırı uyarabilir.
Bebeğinize masaj için en iyi zamanı seçin
Yatmadan önce masaj yapın. Daha önce de belirtildiği gibi masaj, bebeğinizi sakinleştirmenin ve uykuya dalmasına yardımcı olmanın harika bir yoludur. Belirli bir saatte masaj yaparsanız, iyi bir yatma alışkanlığı edinebilirsiniz. Her gece banyo ve diğer günlük rutinleri takip eden ve yatmadan önce yapılan uygulamalardan biri olarak masaj yaptırmak iyi bir fikirdir. Masaj yatmadan yaklaşık 30 dakika önce başlamalıdır.
Bebeğiniz hasta olduğunda masaj yapın. Masaj, bebeğinizle etkileşim kurmanın harika bir yoludur ve günün herhangi bir saatinde sakinleşmesi için yapılır. Bebeğiniz ilgi göstermesini istediğinizde ağlayacak, masaj yaptırdığınızda sakinleştiğini fark edeceksiniz. Birçok ebeveyn, özellikle hasta olduklarında masajın bebek üzerinde derin bir yatıştırıcı etkisi olduğunu fark eder.
- Masaj sırasında rahat edebilmeniz için önce bebeğinizin diğer ihtiyaçlarını karşılayın. Bebeğiniz açlık veya yorgunluk gibi başka nedenlerle ağlıyor olabilir. Acıktıysa masajdan tam olarak memnun kalmayabilir.
- Yemeklerden 45 dakika sonra masaj yapılabilir. Yemekten hemen sonra masaj yapmak mide bulantısına neden olabilir. Bebekler kusmaya eğilimlidir ve herhangi bir masaj hareketi kusmaya neden olabilir. Yemeğin sindirildiği zamanı bekledikten sonra masaj yapın.
Bebeğiniz kendini iyi hissettiğinde masaj yapın. Bebekler genellikle masajdan hoşlanmazlar. Bebeğin hoşunuza gitmeyen herhangi bir durum oluşursa masajı kesin. Bebeğiniz ağlıyor ve tepki gösteriyorsa durun.
- Bebeğiniz masaj yaparken ağrı hissederse, nazikçe masaj yaptığınızdan emin olun. Masajda bir sıkıntı görmüyorsanız, bir çocuk doktoruna götürüp masajın neden bebeğe rahatsızlık verdiğini öğrenin.
- Bebeğiniz masajdan memnun görünüyorsa, rahatladığının ve masajın hoşuna gittiğinin göstergesidir.
30 dakikaya kadar masaj yapın. 5 dakikalık bir masajla başlayın. Kısa bir masajla başlarsanız bebeğiniz buna alışacak ve bebeğinizin masajı sevip sevmediğini tespit edebileceksiniz. Alıştıkça masaj süresini kademeli olarak uzatın ve yaklaşık 30 dakika yapın. Günde yaklaşık 30 dakika masaj iyi bir zamandır.
- Masajla elde edilebilecek sayısız etki vardır. Bebeğin büyümesini teşvik etme, bağışıklığı artırma ve sindirim sistemini sağlıklı tutma etkisine sahiptir. Aynı zamanda stresi azaltır ve duygusal gelişimi destekler.
- Ayrıca bebeğinizle aranızdaki bağı derinleştirmek için bebeğinize masaj yapabilirsiniz. Ayrıca babasının masaj yapması ve bebeğinizle olan bağını derinleştirmesin de iyi bir fikirdir.
Bebeğinize kısmi masaj yapın
Bacaklarına ve ayaklarına masaj yapın.
Başparmağınız ve işaret parmağınızla bebeğinizin uyluklarını hafifçe kavrayın. Uyluklarından ayaklarına kadar nazikçe ovalayın ve başparmaklarınızla ayaklarını nazikçe ovalayın. Ayak parmaklarınızı bükün ve uzatın. Diğer bacak için de aynısını yapın ve aynı zamanda bebeğinizin dizlerini hafifçe bükün ve gerin.
- Masaj vücudun herhangi bir yerinde başlayabilir. Bacak masajına başlarken oyun zamanından dinlenme zamanına geçmek daha kolay olduğu için birçok kişi önce bacak ve ayak masajını tercih eder. Bebeğe masaj yapıldığında, ayaklarıyla mutlu bir şekilde tekme atabilir veya bükebilir.
- Yeterince nazikçe masaj yapmayı unutmayın. Bebeğinizin bacaklarını çok fazla çekmeyin veya dizlerini çok fazla bükmeyin. Bacakları direniyorsa onları bükmeye zorlamayın.
Bebeğinizin göğsüne ve karnına masaj yapın.
Göğüs ve karın masajı bebeğinizi sakinleştirmek için en etkili yerdir. Elinizi göğsünün ortasına koyun ve kitabın sayfalarını kalbinizden uzaklaştırır gibi bebeğinizin cildini nazikçe okşayın. Ardından saat yönünde ovalayarak karnına masaj yapın. Bu hareket sindirim yolunu çalıştırır. Bebeğiniz sakinleşene kadar bu masajı tekrarlayın.
- Oyunun bir parçası olarak masaj yaparken, göğsünüzü kalpten uzağa değil, kalbe doğru masaj yaparak bebeğinizi uyarabilirsiniz.
- Karnına masaj yaparken bebeğinizi gıdıklamamaya dikkat edin.
Bebeğin başına ve yüzüne masaj yapın | Bebek masajı nasıl yapılır
Başına dairesel hareketlerle masaj yapmak için parmaklarınızı kullanın. Parmaklarınızı alnınızdan yanaklarınıza kadar takip edin ve dudaklarına parmaklarınızla gülen bir ağız çizin. Bebeğinizi rahatsız edebileceğinden gözlerine veya burnuna masaj yapmayın.
Bebeğin Sırtına masaj yapın.
Yavaşça, bebeğinizi yüzüstü yatın. Ellerinizle sırtınızın ortasından dışarıya doğru hafifçe vurun. Bir yetişkine masaj yaparken yaptığınız gibi omuzlarınızı sıkmayın. Bebeğinizin omuzlarını ve kalçalarını dairesel hareketlerle nazikçe ovun.
Bebek masajı hakkında dip notlar
- Masaj sırasında bebeğinizle nazikçe konuşun. Şu anda ne yaptığınız veya bugün neler olduğu hakkında konuşmak da iyi bir fikirdir.
- Sıkıca ve nazikçe ovalayın. Masaj çok zayıfsa bebeği gıdıklayacaktır, ancak çok güçlüyse bebeğin canının yanmasına veya rahatsız olmasına neden olabilir.
- Bebeğinizin masaj sırasında işeyebilmesi için bebek bezlerini el altında bulundurun.
- Yenidoğanlar masaj sırasında sarılmayı tercih ederler. Bu yenidoğanlar, bir yetişkinin dizleri bükülü olarak bağdaş kurup oturduğunda ve onu bacaklarının veya kasıklarının arasındaki girintiye veya bacaklarının üzerine koyduğunda memnun olurlar. Bacaklarınızı bükerek oturun ve bebeği bacaklarınızın üzerine alın.
- Bebeğiniz masaj sırasında ağlarsa veya masaj yapılan ellerden kaçınmaya çalışırsa, durun ve masajı başka bir gün yapın.