Bebeklerde ve çocuklarda ateş

Ebeveynler, genellikle çocuklarının vücut sıcaklıklarının yüksek olduğu konusunda endişelenirler, ancak yüksek ateş işin ciddiyetini göstermez. Bazı hafif hastalıklar yüksek ateşe neden olurken, diğerleri sadece düşük dereceli ateşe neden olan ciddi hastalıklardır. Diğer semptomlar (nefes darlığı, konfüzyon, vb.) yüksek vücut sıcaklığından ziyade hastalığın ciddiyetini yansıtır. Ancak sıcaklık yaklaşık 41 °C’yi geçerse kendi başına tehlikeli olabilir (sıcaklığın 41 °C’yi aşması oldukça nadir bir durumdur).

Ateş, vücudun enfeksiyona direnmesine yardımcı olur. Bazı uzmanlar, ateşi düşürmenin hastalığı uzatabileceğine inansa da, bu da bağışıklık sisteminin enfeksiyona tepki vermesini engelleyebileceği anlamına geliyor. Bu nedenle, ateş rahatsız edici olsa da, sağlıklı çocuklarda mutlaka tedavi gerektirmez. Ancak akciğer, kalp ve beyin rahatsızlığı olan çocuklarda ısı vücuda çok fazla yük bindirdiği için (örneğin kalp atış hızını artırarak) sorunlara neden olabilir. Bu nedenle, bu tür çocuklarda vücut ısısını düşürmek önemlidir.

Bebeklerde ve çocuklarda ateş

Bebeklerde ateş genellikle sinirliliğe neden olur, bu da daha az uykuya ve iştah kaybına sebep olur. Daha büyük çocuklar oynamaya çalışmazlar. Genellikle, ateşi ne kadar yüksekse, o kadar sinirli ve daha az ilgili olur. Bununla birlikte, bazı çocuklar yüksek ateşle bile şaşırtıcı derecede iyi görünürler. Çocuklarda, vücut ısısı hızla yükseldiğinde veya düştüğünde nöbetler meydana gelebilir. Nadir durumlarda, ateş o kadar yüksek olabilir ki, çocuk duyarsız ve tepkisiz olabilir.

Bir çocuğun vücut ısısı nasıl ölçülür

Çocukların ateşi makattan, kulaklardan, ağızdan, alından ve koltuk altlarından ölçülebilir. Dijital termometre kullanılabilir. Dijital termometrelerin ölçülmesi daha kolaydır ve daha hızlı sonuçlar verir (genellikle müsait olduklarında size sesli olarak haber verirler). Cam cıvalı termometrelerin kırılması, cıva sızdırması ve cıva ile temas etmesi nedeniyle kullanılması önerilmez.

Rektal ( makat ) sıcaklık en doğru olanıdır. Bunun nedeni, rektal sıcaklığın çocuğun vücudundaki sıcaklığa en yakın yer olmasıdır. Rektal sıcaklığı ölçmek istiyorsanız, termometrenin ampulünü yağlamalısınız. Rektal sıcaklığı ölçmek için çocuğu karnına yatırın ve ardından termometreyi nazikçe yaklaşık 1,25 ila 2,5 santimetre rektuma sokun. Çocuk bu esnada sabit tutulmalıdır.

Kulaktaki sıcaklığı ölçmek için kulak zarından gelen kızılötesi ışınları ölçen elektronik bir termometre kullanılır. 3 aydan küçük bebekler için kulak ısısı güvenilir değildir. Kulak sıcaklığını ölçmek için kulak açıklığını bir termometre probu ile sıkıca kapatın ve ardından başlat düğmesine basın. Ardından vücut ısısı dijital olarak görüntülenecektir.

Ağız sıcaklığı, çocuğun dilinin altına dijital bir termometre yerleştirilerek ölçülür. Oral sıcaklık sonuçları güvenilirdir, ancak küçük çocuklarda ölçülmesi zordur. Küçük çocukların doğru ölçümler için termometreyi ağızlarına koyarken ağızlarını kapalı tutmaları kolay değildir. Oral sıcaklığın doğru bir şekilde ölçülebileceği yaş, çocuktan çocuğa değişir, ancak genellikle dört yaşından sonradır.

Derin alın sıcaklığını ölçmek için alın arterinden (temporal arter) gelen kızılötesi ışınları ölçen elektronik bir termometre kullanılır. Derin alın sıcaklığını ölçmek için tarama düğmesini basılı tutun ve termometrenin ucunu alnın üzerinden saç çizgisine doğru nazikçe hareket ettirin. Ardından vücut ısısı dijital olarak görüntülenecektir. Derin alın sıcaklığı, özellikle 3 aydan küçük bebeklerde rektal sıcaklık kadar doğru değildir.

Aksiller sıcaklık , doğrudan çocuğun koltuk altı altına dijital bir termometre yerleştirilerek ölçülür. Doktorlar nadiren aksiller sıcaklığı kullanır çünkü diğer ölçümlerden daha doğrudur (genellikle önemli ölçüde daha düşük sonuçlar ve daha fazla değişkenlik ile). Bununla birlikte, bakıcı rektal sıcaklığı ölçmeyi rahatsız edici buluyorsa ve kulak veya alın termometresi yoksa, koltuk altı sıcaklığını ölçmek hiç olmamasından daha iyidir.

Bebeklerde ve çocuklarda ateş nedenleri

Bebeklerde ve çocuklarda ateş
Bebeklerde ve çocuklarda ateş nedenleri | Bebeklerde ve çocuklarda ateş

Ateş, enfeksiyonlara, yaralanmalara ve iltihaplanmaya tepki olarak ortaya çıkar. Ateşin birçok nedeni vardır. Ateşin en olası nedenleri, ateşin 14 günden az (akut) veya 14 günden fazla (kronik) sürmesine ve çocuğun yaşına bağlıdır. Ateş genellikle akuttur.

Bebeklerde ve çocuklarda Akut ateş

Bebeklerde ve çocuklarda akut ateş genellikle enfeksiyondan kaynaklanır. Dişlerin çıkması sırasında ortaya çıkan ateş genellikle 38.3 °C’nin üzerine çıkmaz.

Akut ateşin en yaygın nedenleri şunlardır:
  • Soğuk algınlığı ve grip gibi virüslerin neden olduğu solunum yolu enfeksiyonları.
  • Viral gastroenterit. (sindirim sistemi enfeksiyonu)
  • Bazı bakteriyel enfeksiyonlar, özellikle kulak enfeksiyonları (otitis media), sinüs enfeksiyonları, pnömoni , idrar yolu enfeksiyonları.

Yeni doğanlar ve küçük bebekler az gelişmiş bir bağışıklık sistemine sahiptir ve bazı ciddi enfeksiyonlara yakalanma riski yüksektir. Enfeksiyonlar doğum öncesi veya doğumda ortaya çıkabilir, özellikle sepsis (ciddi bir kan enfeksiyonu), pnömoni (akciğerlerdeki küçük bir hava torbasında meydana gelen bir enfeksiyon) ve menenjit (beyin).

3 yaşından küçük çocuklarda (özellikle vücut ısısı 39 ℃ veya daha yüksek olduğunda) ısının görüldüğü yerlerde, ayrıca kan dolaşımında bakteri bulunması ( bakteriyemi ) vardır. Daha büyük çocukların aksine, ateş dışında hiçbir semptomu olmayan bir kan dolaşımı olabilir ( gizli kan dolaşımı olarak adlandırılır). Genellikle gizli kan dolaşımına ( pneumococcus ve Haemophilus influenzae tip b [Hib] ) neden olan bakterilere karşı rutin aşılama, Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’nde yaygındır ve sonuç olarak, bu aşılar bu yaş grubundaki çocuklara neden olmuştur. Japonya’da gizli kan dolaşımı hastalığı neredeyse yok edilmiştir.

Akut ateşin daha az yaygın nedenleri arasında aşılama ve bazı ilaçların yan etkileri , ciltte bakteriyel enfeksiyonlar ( selülit ) ve eklemlerde ( pürülan artrit ), ensefalit , beyin ( Kawasaki hastalığı ) ve beyin örtüsü bulunur.Buna, dokunun viral veya bakteriyel enfeksiyonları dahildir . ( menenjit ) veya her ikisi. Sıcak çarpmasında vücut ısısı çok yükselir.

Aşıdan kaynaklanan ateş, tipik olarak aşıdan sonra birkaç saatl veya bir gün sürer. Ancak bazı aşılar (kızamık aşısı gibi) aşıdan bir veya iki hafta sonra ateşe neden olur. Planlanan aşı tarihinde ateşiniz varsa, ateşiniz düşükse ve ciddi bir hastalığınız yoksa yine de aşı olabilirsiniz.

Bebeklerde ve çocuklarda kronik ateş

Kronik ateşin en yaygın nedenleri şunlardır:

  • Uzun süreli viral hastalık
  • Bir dizi viral hastalık (özellikle bebekler için)

Kronik ateş, birçok bulaşıcı veya bulaşıcı olmayan hastalıktan kaynaklanır.

Kronik ateşin bulaşıcı nedenleri arasında şunlar bulunur:
  • hepatit
  • Sinüzit
  • Zatürre
  • İntraperitoneal apse (karında irinli bir boşluk)
  • Sindirim sisteminin bakteri ve parazitler tarafından enfeksiyonu
  • Kemik enfeksiyonları ( osteomiyelit vb.)
  • Kalp enfeksiyonları ( endokardit vb.)
  • tüberküloz
Kronik ateşin bulaşıcı olmayan nedenleri şunlardır:
  • Enflamatuar barsak hastalığı
  • Juvenil idiyopatik artrit ve diğer bağ dokusu hastalıkları
  • Kanser ( lösemi , lenfoma vb.)

Bazen çocuk ateşi varmış gibi davranabilir veya ebeveyni çocuğun ateşi varmış gibi zannedebilir. Bu durumun nedeni bilinmemektedir.

Bebeklerde ve çocuklarda ateş değerlendirmesi

Bebeklerde ve çocuklarda ateş değerlendirmesi
Bebeklerde ve çocuklarda ateş değerlendirmesi

Ateşi fark etmek zor değildir, ancak nedenini belirlemek zor olabilir.

Dikkat edilmesi gereken işaretler.

Belirli semptomlarınız varsa dikkatli olun. Spesifik olarak, aşağıdakiler vardır.

  • 2 aylıktan küçük bebeklerde herhangi bir ateş
  • Letarji, belirsiz
  • Şiddetli duygu
  • Nefes darlığı
  • Deri kanaması (küçük kırmızı-mor noktalar [peteşi] ve noktalar [purpura])
  • Bebeklerin sürekli ağlaması (yatıştırılamaz)
  • Daha büyük çocuklarda baş ağrısı, boyun tutulması, kafa karışıklığı ve komplikasyonları.

Bebeklerde ve çocuklarda ateş değerlendirmesi sonunda yapılması gerekenler.

Ateşi olan bir çocuğun uyarıcı belirtileri varsa veya 2 aylıktan küçükse hemen bir doktora görünmelidir.

3 ay ile 3 yaş arası çocuklarda, herhangi bir uyarıcı bulgu yoksa, 39°C’nin üzerinde ateş, üst solunum yolu enfeksiyonunun bariz belirtilerinin yokluğunda ateş (hapşırma, burun akıntısı, burun tıkanıklığı) varsa doktora görünmelisiniz. 5 günden fazlaysa ve devam ediyorsa ihmal edilmemelidir.

3 yaşın üzerindeki çocukların hiçbir uyarı işareti yoksa, belirti olduğunda doktora gitmenin gerekli olduğunu belirtir. Üst solunum yolu semptomları olan ancak sağlıklı olan çocukların daha fazla değerlendirilmesine gerek yoktur. Ateş 5 günden fazla devam ederse 3 yaşından büyük çocuklar doktora götürülmelidir.

Bebeklerde ve çocuklarda ateş olursa buna doktor ne yapar

Doktorunuz önce size semptomlarınız ve tıbbi geçmişiniz hakkında sorular soracaktır. Daha sonra fizik muayene yapar. Belirti görüşmeleri ve ayrıntılı muayeneler genellikle bir doktorun ateşin nedenini belirlemesine yardımcı olabilir.

Çocuğun ateşini ölçün. Bebekler, doğru vücut ısısını elde etmek için rektal sıcaklığı ölçülür. Solunum hızına dikkat edin. Şiddetli hissediyorsanız, tansiyonunu ölçün. Öksürme veya solunum anormallikleri varsa, kanındaki oksijen seviyesini ölçmek için parmağınızda veya kulak memenizde makas bulunan klipsli bir sensör kullanın (nabız oksimetresi).

Muayene sırasında dikkat belirtilerine (şiddetli his, uyuşukluk, uyuşukluk, huzursuz kaşıntı vb.), özellikle muayene sırasında nasıl tepki verdiklerine bakın – örneğin, yorgunluk. asabi.

Ateşin kendisi de çocuklarda uyuşukluk ve şiddetli semptomlara neden olabilir. Doktorlar çocuğa ateş düşürücü (ibuprofen gibi) verebilir ve ateş düştükten sonra çocuğu tekrar muayene eder. Uyuşukluk eğilimi olan bir çocuğun ateşi düşer düşmez aktif hale gelmesi ve oyun oynamak istemesi güvenlidir. Öte yandan, çocukta şiddetli bir hastalık hissi varsa ve vücut ısısı normale döndükten sonra bile hastalık hissi devam ediyorsa, endişelenmeniz gerekir.

Akut ateş genellikle bir doktor tarafından test yapılmadan teşhis edilebilir. Örneğin, ciddi bir hastalığın yokluğunda, neden genellikle viral bir enfeksiyon, burun akıntısı, hırıltı veya öksürük varsa solunum yolu enfeksiyonu veya ishal veya kusma varsa gastroenterittir. Teşhis açıksa, bu tür çocukların test edilmesine gerek yoktur. Daha az şiddetli olan çocuklarda, spesifik tanısal semptomların yokluğunda bile, genellikle viral bir enfeksiyona bağlıdır. Doktorlar sadece daha ciddi hastalıkları olan çocuklarda test yapmayı düşüneceklerdir. Ciddi bir hastalık olasılığı (ve dolayısıyla test ihtiyacı) çocuğun yaşına, semptomlarına, genel görünümüne ve ayrıca şüphelenilen spesifik hastalığa bağlıdır.

Yeni doğmuş bir bebeğin (28 gün veya daha küçük) ateşi varsa, ciddi bir enfeksiyon riski yüksektir ve test için hastaneye yatırılır. Yaygın testler arasında kan testleri, idrar tahlili, lomber ponksiyon ve bazen göğüs röntgeni yer alır .

1 ila 3 aylık bebekler için kan testleri, idrar testleri ve kültür testleri yapılır. Hastaneye yatış, göğüs röntgeni ve lomber ponksiyon ihtiyacı muayene sonuçlarına göre belirlenir. Ayrıca kan ve idrar testlerinin sonuçlarına göre bebeğin durumunu, ciddi hissedip hissetmediğinizi, ne kadar iyi olduğunuzu ve takip edip edemeyeceğinizi düşünün. 3 aydan küçük bebekler kan dolaşımı, idrar yolu enfeksiyonları ve menenjit için test edilir. Bebeklerde ateşin nedenini belirlemek zor olduğundan ve bebeğin bağışıklık sistemi olgunlaşmamış olduğundan ve ciddi enfeksiyon riski yüksek olduğundan test yapılması gereklidir.

3 aylıktan 3 yaşına kadar olan çocuk iyi görünüyorsa ve dikkatle izlenebiliyorsa herhangi bir teste gerek yoktur. Semptomlar belirli bir enfeksiyonu düşündürürse, buna göre uygun testler yapılacaktır. Kan ve idrar testleri genellikle belirli bir hastalıktan şüphelenildiğine dair herhangi bir işaret yoksa, ancak kendinizi iyi hissetmiyorsanız veya 39°C’nin üzerinde bir ateşiniz varsa yapılır. Hastaneye yatış ihtiyacı, bir hastalık hissine sahip olup olmamanıza ve bir takip konsültasyonu olup olmamasına bağlıdır.

3 yaşından büyük çocuklar, şüpheli ciddi hastalık belirtileri olmadıkça genellikle test edilmez.

Kronik ateş sıklıkla test edilir. Belirli bir hastalıktan şüpheleniyorsanız, o hastalığı test edin. Nedeni net değilse, bir tarama testi yapılır. Tarama testleri, kan sayımlarını, idrar testlerini, idrar kültürü testlerini ve iltihabı kontrol etmek için kan testlerini içerir. Enflamasyon testleri, eritrosit sedimantasyon hızı (kırmızı kan hücresi sedimantasyon hızı) ve C-reaktif protein (CRP) seviyesi ölçümünü içerir. Bazen bariz bir neden olmadığında yapılan testler arasında dışkı testi, tüberküloz testi, göğüs röntgeni ve sinüslerin BT taraması yer alır.

Nadir durumlarda, ateş devam etse ve çeşitli testler yapılsa bile neden ortaya çıkmayabilir. Böyle bir ateşe ” nedeni bilinmeyen ateş ” denir. Nedeni bilinmeyen ateşi olan çocukların, yetişkinlere göre daha ciddi bir hastalığa yakalanma olasılığı daha düşüktür.

Bebeklerde ve çocuklarda ateş tedavisi

Ateş bir hastalıktan kaynaklanıyorsa, hastalığı tedavi edin. Ateş için diğer tedaviler, çocuklarda semptomları hafifletmeye odaklanır.

Genel önlemler

Ateşi olan bir çocuğun durumunu ilaç kullanmadan iyileştirmenin bazı yolları şunlardır:

  • Dehidrasyonu önlemek için yeterli su verin
  • Alnınıza, bileklerinize ve baldırlarınıza nemli, soğuk bir bez (lapa) uygulayın.
  • Ilık bir banyo yapın (çocuğun vücut sıcaklığından biraz daha düşük yapın)

Giysilerinizi çıkararak veya banyo yaparak vücut ısısını düşürmenin bir yolu vardır ancak vücut ısısı titremeye bağlı olarak yükselebileceğinden, yaklaşık 41°C ve üzeri tehlikeli vücut ısısı için böyle bir yöntem kullanılır.

Ateşi olan çocuklara alkol masajı yapmayın. Alkol cilt yoluyla emilebilir ve zarar verebilir. Çocuk çoraplarına soğan ve patates koymak gibi zararsız olanlardan, para basma ve çukurlaştırma gibi tatsız olanlara kadar birçok halk ilaçları vardır.

Bebeklerde ve çocuklarda ateş ateş düşürücüler

Ateş dışında sağlıklı çocukların mutlaka tedaviye ihtiyacı yoktur. Ancak ateş düşürücü denilen bir ilaçla ateşi düşürmek çocuğun durumunu iyileştirebilir. Ateş düşürücüler ateşe neden olan enfeksiyonlara ve diğer hastalıklara karşı etkisizdir. Bununla birlikte, kalp, akciğer, beyin veya sinir hastalığı veya ateşli nöbet öykünüz varsa ateş düşürücü kullanımı önemlidir. Vücutta ısının neden olduğu ekstra stres, ateş düşürücüler tarafından azaltılır.

Aşağıdaki ilaçlar yaygın olarak kullanılır:

  • Asetaminofen, oral veya fitil
  • İbuprofen, oral uygulama

Asetaminofen tercih edilme eğilimindedir. İbuprofen uzun süre kullanıldığında midenin mukoza zarı pürüzlü hale gelir. Bu ilaçlar reçetesiz satın alınabilir. Tavsiye edilen kullanım ambalajın üzerinde yazılıdır veya doktorunuz tarafından talimat verilmiştir. Doğru miktarda, doğru aralıklarla vermek önemlidir. Doz veya uygulama sıklığı çok düşükse, bu ilaçlar etki etmeyecektir. Ayrıca, bu ilaçlar nispeten güvenli olsa da, çok fazla doz, aşırı doza yol açar.

Bebek aşılanmış olsa bile, ateşi önlemek için nadiren asetaminofen veya ibuprofen verilir.

Aspirin artık çocuklarda ateş düşürücü amaçlarla kullanılmamaktadır. Aspirin, bazı viral enfeksiyonlarla ( grip ve suçiçeği gibi ) etkileşime girerek Reye sendromu adı verilen ciddi bir hastalığa neden olabilir.

Bebeklerde ve çocuklarda ateş hakkında dip notlar

  • Ateş genellikle viral bir enfeksiyondan kaynaklanır.
  • Ateşin en olası nedenleri ve test ihtiyacı çocuğun yaşına bağlıdır.
  • 2 aylıktan küçük ve 38°C veya daha yüksek ateşi olan bebekler bir doktor tarafından muayene edilmelidir.
  • 3 ay ila 3 yaş arası, belirli bir hastalık şüphesi belirtisi olmayan ancak ciddi şekilde hasta olan veya 39 ° C veya daha yüksek ateşi olan çocuklara da bir doktor tarafından teşhis konulmalıdır.
  • Dişlerin patlaması önemli ateşe neden olmaz.
  • Ateş düşürücüler çocukların durumunu iyileştirebilir, ancak ateşe neden olan hastalıklara karşı etkili değildir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir