Otomobil

Bitik motor nasıl anlaşılır ve motor üflemesi nasıl anlaşılır?

Bitik motor nasıl anlaşılır ve motor üflemesi nasıl anlaşılır? | Özellikle ikinci el araç alacaklar için bir aracın motorun bitik olup olmadığını nasıl anlayacağımızı, detaylı olarak aracın üzerinde bakmanız gereken noktaları göstereceğiz.

Bitik motor nasıl anlaşılır ve motor üflemesi nasıl anlaşılır?


Öncelikle motorunuzun genel sağlık durumunun iyi olup olmadığını bir rektefe gerekip gerekmediğini anlamanız için altı yedi noktaya bakmamız yeterli olacaktır. En kolay olarak ilk bakmanız gereken nokta motorun yağ dolum kapağı ve yağ çubuğunu çekip aracı rölantide çalıştırmaktır.

Rölantide çalıştırdığınızda bu kısımlardan bir motor üfleme ya da motor buhar çıkışı varsa aracınızın motoru kompresör kaçırıyor demektir.

Bunu nasıl kontrol edebilirsiniz araç rölantide çalışırken bakılır araç ortalama iki bin iki bin beş yüz devir gaz verilirken kontrol edilir, eğer bir buhar, üfleme ya da basınç çıkışı yoksa düşük basınç çıkışı her zaman olacaktır.

Bir buhar üfleme ve duman atma yoksa, genel sağlık durumunun iyi diyebiliriz bazı durumlarda dip gaz bakılıyor .

Dip gaz verdiğinizde her araçta belli bir miktar buhar çıkışı olabilir o yüzden dip gaz vererek değil sadece rölantide bin iki bin devire kadar kontrol edilmesini tavsiye ederiz. Bir diğer kontrol edeceğiniz nokta aracın genleşme kabıdır genleşme kabımız ve motor yağ kapağımızdır buralar niye kontrol edilir araç motor yağına su ya da motor suyuna yağ karışıp karışmadığını bu şekilde kontrol edebiliriz

Bu genleşme kabını açtığınızda iç kısmında kahverengi köpük kremsi bir yapı varsa tahin kıvamlı kahverengi ya da suyun içinde yağ görüyorsanız bu motoru suyuna motor yağı karışıyor demektir. Eğer böyle bir durum yoksa genel soğutma ve silindir kapak contası mekanizmaları normaldir diyebiliriz aynı şekilde ya kapanın içine bakmamız gerekiyor. Bu kısma baktığımızda da aracın motor yağına motor soğutma suyu karışıp karışmadığını anlayabiliriz yağ kapanın üstünde çevresinde köpükleşme kahverengi kalıntılar kremsi kalıntılar varsa ya da kapağın iç kısmında motoru yağınıza motor suyu karışıyor olacaktır. Bu da bitik motor nasıl anlaşılır sorusuna örnek ve rektefe gerektirecek bir durumdur. Diğer bakılması gereken nokta aracın egzozu, eğer motorumuzda bir yağ yakma ya da enjektör vesaire gibi bir arızanız varsa genellikle ki bu motor arızası girmez ama yine de size bitik motor hakkında bilgi verecektir.

Aracımızda bir yağ yakma varsa ve bunu iki farklı yöntemle anlayabilirsiniz

Aracımızda bir yağ yakma varsa ve bunu iki farklı yöntemle anlayabilirsiniz, aracın motor isteyip istemediğini anlamak için rölantide ve dört bin beş bin devire kadar gaz verdiğinizde bu araçta siyah duman ya da beyaz duman atma var ise aracınızda yağ yakma özellikle beyaz duman da bir yağ yakma durumunun olduğundan söz edebiliriz bazı durumlarda rölantide bir süre bekledikten sonra yağ yakma artar. Bazı durumlarda da araç ilk çalıştırıldığında yağ yakma fazladır. Dizel motor ömrü nasıl anlaşılır ve benzinli motor ömrü nasıl anlaşılır sorusu için de geçerlidir bu yüzden aracı ilk kez çalıştırdığınızda ilk egzoza bakmanız ve bir süre burada rölantide sonra gaz verirken egzoza bakmanız önerilir. Bu sayede motorda yağ yakma var mı yok mu anlayabilirsiniz. Her renk dumanın farklı anlamı vardır az önce söylediğimiz gibi beyaz renk duman daha çok yağ yakma ve aşınmış motor anlaşılmasına yardımcı olurken siyah renkli duman ise yakıt sistemi arızalarını işaret eder bu yüzden beyaz veya siyah duman atma var mı yok mu bakmanızı tavsiye ederiz.

Ayrıca yağ çubuğunu çekerek araçta yağ eksilme olup olmadığını düzenli aralıklarla takip etmelisiniz. Eğer araçta yap eksiltme var ise görünür bir yağ kaçağı yoksa araç da yağ yakma olduğunu bu şekilde de teyit edebilirsiniz.

Bir diğer bitik motor nasıl anlaşılır görebileceğimiz nokta da aracın çalışma sesidir. Her aracın klasik bir çalışma sesi vardır eğer bu ses harici kulak tırmalayan şıkırtı, kazıma sesi ya da bu benzeri ses varsa bir lokurtu tarzı sesler varsa bu tarz sesler motor arızası olduğuna işaret ediyor olabilir ancak bu tarz seslerde araç kullanıcısı olarak sizin teyit etmemiz pek mümkün olmuyor çünkü bu kayış kasnak gibi aksamlardan da ses geliyor ve bu yüzden subaplar iticiler kranklar ve piston yatakları gibi bu kısımlar sesini siz anlayamayabilirsiniz ama her açıdan motor çalışırken bir sesini dinlemenizi ve kulağınızı tırmalayan bir ses olup olmadığına bakmanız önemlidir bu şekilde aracın motor isteyip istemediğini gerekmediğini ve motorun bitik olup olmadığını da anlayabilirsiniz.

Son olarak da aracın motorun çalışmasına bakıyoruz

Şöyle ki araç tek tekleyerek bu tekleme yalnız gaz yememe şeklinde bir tekleme değil yani kesik kesik gaz yiyorsa, araç çok fazla titrek çalışıyorsa, bu da üst silindir kapak ile alakalı problemleri akla getirir aracınızın çalışmasında bu tarz sorunlar varsa ki bahsettiğim rölanti sorunları gaz yememe stop etme gibi sorunlar bu sorunlara dahil değildir bunlar yardımcı ekipmanlar arızalarından bobin buji vb gibi sorunlardan kaynaklanabilir bizim için motor arızasını göstermesi önemli bu yüzden aracınız kesik kesik gaz yiyor ise çalışması ve gaz yemesi anormal şekilde yavaş ise motorunuzun bitik olduğuna işaret ediyor ya da motorun bitmeye başladığına işaret ediyor diyebiliriz.