Böbrek Taşı Neden Olur Nasıl Düşer

Böbrek Taşı Neden Olur Nasıl Düşer | Böbrek taşı düşürmek oldukça sancılı ve zor bir süreçtir. Düştükten sonrada iyi bir koruma gerektirir çünkü tekrar eden bir hastalıktır. Taş vücutta yabancı bir cismin oluşmasıdır.
Böbrek Taşı Neden Olur Nasıl Düşer
Vücutta bulunan kimyasalın katılaşarak maddeleşmesidir. Böbreklerimiz vücutta süzgeç görevindedir ve idrarla atıkları dışarıya atımını sağlamaktadır. Bu atıkların böbrekte birikmesi dışarıya atılamaması mümkündür. İdrarda fosfat, kalsiyum gibi minerallerin kristalleşmesiyle oluşan katı parçalara böbrek taşı denmektedir.
Böbrek Taşı
Günlük yaşamda en az üç litre su içilmeli az su içmek böbrek taşı oluşumunu etkiler, çok fazla şekerli, tuzlu yemeklerle beslenmek, genetik yatkınlıklar nedenleri arasındadır.
Bazı taşlar böbreklerden atılabilirken bazı taşların düşmesi mümkün değildir buna taşların büyüklüğü etkendir. Böbrek taşı ağrısı genelde bel kısmına ya da yan tarafta boşluğa vurmaktadır. Ultrason yöntemiyle ve idrar tahliliyle çok kısa sürede tespit edilip tedaviye başlanabilmektedir.
Böbrek taşı düşürme de ağrı yapma nedeni idrar yoluna girmesiyle başlar ve en zor süreçtir. Özellikle büyük taşlar dayanılmaz ağrılara sebep olabilmektedir. Kanamaya yol açabilir tehlikeli durumlar oluşturabilir. Taş oluşumunun birden fazla sebepleri olabilir. Çok fazla kalsiyum alımı yani çok fazla süt ve süt ürünlerinin yenmesi böbrek taşı oluşturabilir. Oksalat bakımından zengin besinler yenmesi yine aynı şekilde taş oluşumunu desteklemektedir. Enfeksiyon ve az sıvı tüketimi böbrek taşı yapabilmektedir.
Böbrek taşı döken bir hasta günde en az üç ya da üç buçuk litre su içmeli, yürüyüş yapmalı ve böbrek taşı yapan yiyeceklerden uzak durmalıdır. Bazı doktorlar ip atlamayı önermekte, zıplamayı önermektedirler.
Böbrek Taşı Oluşumu Neden Olur
Böbrek taşı günümüzde çok sık rastlanan bir rahatsızlıktır. Günümüzde her 10 bireyden birisi mutlaka yaşamının her hangi bir evresinde böbrek taşı ya da böbrek kumu rahatsızlığı ile karşı karşıya kalıyor. Oldukça şiddetli sancılara sebep olan böbrek taşı genellikle erkeklerde görünen bir rahatsızlık olsa da bayanlarda da görülebiliyor. Bir kere böbrek taşı ya da böbrek kumu düşüren bireylerin yaşamlarının ilerleyen dönemlerinde tekrar bu rahatsızlığı yaşama olasılıkları yüksek bir ihtimaldir.
Böbrek taşı ya da böbrek kumu düşürme rahatsızlığı bazı bireylerde genetik olduğu için, bu bireylerin vücutları böbrekte taş ve kum oluşumuna elverişli durumda olabiliyor. Bununla birlikte fazla tuzlu, fazla unlu ve fazla şekerli besinler tüketmek, böbrekte taş ve kum oluşumu ihtimalini artırmaktadır.
Geçmişte 16. yüzyıldan günümüze dek çeşitli bitkilerin bazı rahatsızlıklar için doğrudan tedavi yöntemi olarak kullanıldığı bilinmektedir. Geçmişten günümüze de böbrek taşı için şifalı bitkiler tedavi için kullanılmaktadır.
Böbrek taşını ya da böbrek kumunu düşürmek ve vücutta oluşumunu engellemek için bu konuda bazı, şifalı bazı bitkileri kullanabilirsiniz.
Böbrek Taşı İçin Faydalı Bitkiler
Gilaburu Bitkisi: Ülkemizde Kayseri’de yetişmekte olan bu bitki, endemik bir tür olduğu için her yerde yetişen bir bitki değildir. Ortalama nohut büyüklüğünde olan bu kırmızı renkli bitki, böbrek taşını eritme konusu da etkilidir. Bu nedenle böbrekte yer edinen taş ve kumları eritmek için gilaburu bitkisini kullanabilirsiniz.
Böbrek Taşı İçin Maydanoz
Böbrek taşı ve böbrek kumu düşürmek konusunda oldukça etkili olan şifalı bitkilerden biriside maydanozdur. Yaklaşık bir litre suyu kaynattıktan sonra suyun içerisine bir bağ maydanoz sapları konup üç dakika kaynatılır. Bu işlem sonucu oluşan suyu günde iki defa içmek böbrek taşı ve kumu düşürmenize yardımcı olacaktır.
Böbrek Taşı İçin Nar Suyu
Sizlere yardımcı olabilecek bir diğer bitki ise nardır. Narı organik olarak tüketebileceğiniz gibi, suyunu da içebilirsiniz.