Cilt Hastalıklarının Tedavisi

Cilt Hastalıklarının Tedavisi | Cilt hastalıklarının tedavisinde ağırlıklı olarak harici ilaçlar (doğrudan cilde uygulanan ilaçlar) kullanılır. Ağızdan veya enjeksiyonla (sistemik uygulama) verilen ilaçlar tüm vücuda dağılır. Nadir durumlarda, etkilenen bölgeye yüksek konsantrasyonda ilaç uygulanması gerekiyorsa, derinin hemen altına enjekte edilebilir (intradermal enjeksiyon).
Bazı yerel ilaçlarla tedavi için aşağıdaki faktörler tedavinin başarısını belirler:
Baz (etkin bileşeni cilde iletmek için içine bir ilacı karıştırarak kullanılan insert bir bileşen)
Kullanılacak pansuman türü
Cilt Hastalıklarının Tedavisinde Dış hazırlık
Cilt Hastalıklarının Tedavisi | Harici bir müstahzar, bir aktif bileşen (bir ilaç) ve bir inert bileşenin (bir baz olarak adlandırılır) bir karışımıdır. Kullanılan baza bağlı olarak kalın ve yağlıdan ince ve suluya kadar çeşitli viskozitelerde formüle edilebilir ve baz ayrıca aktif bileşenin cilt yüzeyinde kalıp kalmayacağını veya cilt altına nüfuz edip etmeyeceğini belirler. Aynı ilaç bile kullanılan bazın tipine bağlı olarak aşağıdaki farklı şekilleri (dozaj formları) alır.
- Merhem
- Krem
- Losyon
- Çözelti
- Jel
- Sıvı yağ
- Biçim
- Pudra
Birçok formülasyonda, etkinin gücünü (etkin bileşenin konsantrasyonu) ayarlamak mümkündür. Baz seçimi, ilacın nerede uygulandığına, nasıl göründüğüne, uygulamanın ne kadar kolay olduğuna ve bırakıldığında nasıl hissettirdiğine bağlıdır.

Merhemler (petrolatum gibi) yağlıdır ve çok az su içerir. Lekelere neden olabilir ve yapışkan hale gelebilir ve yıkanması zor olabilir. Merhemler, cildin pürüzsüz ve nemlendirilmesi gerektiğinde en uygunudur. Ayrıca aktif bileşenin cilde nüfuz etme kabiliyeti genellikle merhemlerle kremlerden daha iyidir. İlaç konsantrasyonu aynıysa, merhem cilt üzerinde kremden daha etkilidir. Merhemler açık yaralarda ( erozyonlar , ülserler vb.) kremlere göre daha az ve jeller, losyonlar ve solüsyonlardan çok daha az tahrişe neden olur . Banyodan sonra veya cildi suyla nemlendirdikten sonra uygulandığında en etkilidir.
Krem, su içinde emülsifiye edilmiş bir yağ olan en yaygın kullanılan dozaj şeklidir. Yani esas olarak sudan oluşur ve ayrıca yağlı bileşenler içerir. (Yağ bazlı ve daha az sulu olan merhemler için tersi geçerlidir.) Kremlerin uygulanması kolaydır ve cilde sürüldüğünde yok olur. Çok fazla tahriş yok.
Losyonlar kremlere benzer, ancak daha fazla su içerir. Gerçekte, toz halindeki maddelerin suda veya bir su ve yağ bazında ince bir şekilde dağıldığı bir durum olan bir süspansiyondur. İlaç vermede merhemlere, kremlere ve jellere göre daha az etkilidir ve aynı ilaç konsantrasyonunda daha az etkili olduğu düşünülmektedir. Ancak losyonların bazı avantajları vardır. Tüylü ciltlerde kullanımı kolaydır, kontakt dermatit cruris), tineaatlet ayağı,
Cilt Hastalıklarının Tedavisi | Vücutta kapsamlı tedavi gerektiğinde banyo ve daldırma yöntemleri kullanılır. Bu yöntem genellikle hemoroid gibi hafif cilt hastalıkları için tezgah üstü ilaçlarda (reçetesiz ilaçlar) oturma banyosu şeklinde kullanılır . Yüksek etkili reçeteli ilaçlar için banyo yöntemleri genellikle kullanılmaz çünkü ilacın dozunu kontrol etmek zordur.
Efervesan maddeler, baz olarak alkol veya cilt üzerinde rahat bir madde (yumuşatıcı olarak adlandırılır) kullanan aerosollerdir (bir karışımın uygulanabilmesi için bir itici gaz ile basınç altında depolanan sıvılar). Cilt tarafından hızla emilir ve genellikle tüylü bölgelerde kullanılır.
Çözelti, içinde ilacın çözüldüğü bir sıvıdır. Baz olarak genellikle alkol, propilen glikol, polietilen glikol ve su kullanılır. Çözümün uygulanması kolaydır ve özellikle sedef hastalığı ve seboreik dermatit gibi kafa derisi hastalıkları için uygundur . Solüsyon cildi nemlendirmek yerine kurutma etkisine sahiptir, bu da nemli ve tahriş edici (eksüdatif) cilt bozuklukları için faydalıdır. Kullanılan baza bağlı olarak solüsyon, özellikle açık yaraya alkol veya propilen glikol içeren bir solüsyon uygulandığında cildi tahriş edebilir. Yaygın olarak kullanılan iki çözüm vardır, üfleme ve yerli, ancak bunlar genellikle daldırma yöntemlerinde kullanılır.
Pudra, ayak parmakları, kalçalar, koltuk altı, kasık (kasık) ve meme altı gibi cildin birbirine sürtündüğü bölgeleri korumak için kullanılan kuru, toz halinde bir maddedir. Toz, nemlendirilmiş ve yaralanmış (ıslanmış) cilt üzerinde kullanılır. Antifungal ilaçlar gibi ilaçlar aktif maddeler olarak karıştırılabilir.
Jeller , yapışkan olan ancak sıvı veya katı yağlar içermeyen su ve alkol bazlı formülasyonlardır. Jeller, cilt tarafından yağ ve yağ içeren formülasyonlar kadar emilmez. Bu nedenle, akne , rosacea ve kafa derisinin sedef hastalığı gibi ilacın yavaş emilmesini gerektiren hastalıklar için genellikle en etkilidir . Jeller, yaraları ve etkilenen cildi açmak için güçlü bir tahrişe neden olma eğilimindedir.
Cilt Hastalıklarının Tedavisinde Harici İlaç Türleri
Cilt Hastalıklarının Tedavisi | Uygulamaya bağlı olarak harici ilaçlar arasında temizlik maddeleri, koruyucu nemlendirici (cilt yumuşatıcı), kurutucu, kaşıntı, iltihap, enfeksiyon ve keratolitik maddeler (cildin üst tabakasını yumuşatma ve gevşetme) bulunur. Cilt) Soyulmayı [soyulmayı] destekleyen bir ilaç olarak sınıflandırılır. Bazı ilaçların bu kullanımlardan birden fazlası vardır.
Cilt Hastalıklarının Tedavisinde Yıkama Sabunları
Ana temizlik maddeleri sabunlar, deterjanlar ve çözücülerdir (diğer maddeleri çözme özelliğine sahip sıvı maddeler). En yaygın temizlik maddesi sabundur, ancak temizlik maddeleri de yaygın olarak kullanılmaktadır. Sabun, belirli yağ veya alkali çözeltileri içeren bir temizleme ve emülgatördür, deterjanlar ise petrol ürünlerinden yapılır. Cildi kurutan bazı sabun türleri olduğu gibi cildi kolay kurutmayan krem bazlı sabunlar da vardır.
Cilt Hastalıklarının Tedavisi | Birçok bebek şampuanı mükemmel temizleme özelliğine sahiptir ancak cildi daha az tahriş eder, bu da onları yaraları, kesikleri, çizikleri ve göz çevresindeki alanları temizlemek için uygun hale getirir. Sedef hastalığı ve egzama gibi hastalıklarda ve ölü deri hücrelerinin birikmesine ve pul pullaşmasına neden olan diğer hastalıklarda (pullanma, pullanma), cilt yüzeyindeki ölü deri hücrelerini yıkamak için bebek şampuanı kullanın.Kullanılabilir. Bununla birlikte, zayıflatıcı lezyonlar sadece su veya yumuşak sabunla yıkanmalıdır ve bu gibi durumlarda temizlik maddeleri ve tahriş edici sabunlar etkilenen bölgeyi tahriş edebilir.
Temizlik maddesine çeşitli kimyasal maddeler eklenir. Örneğin antibakteriyel maddeler içeren antibakteriyel sabun gibi ürünler var ama genel olarak antibakteriyel sabun hijyeni iyileştirmez veya hastalıkları önlemez ve düzenli kullanıldığında cilt yüzeyde yaşayan bakterilerin normal dengesini bozabilir. Kepek şampuanları ve losyonları, cilt yüzeyinde soyulma, egzama ve kafa derisinde sedef hastalığını önlemeye yardımcı olmak için çinko dipiritiyon, selenyum sülfür ve katran özleri içerir.
Temizlik için ana çözücü sudur. Vazelin çözücü olarak da kullanılır, ancak Vazelin su ve sabunla çözülemeyen katran gibi maddeleri deriden yıkayabilir. Enjeksiyondan veya kan örneklemesinden önce cildi güvenli bir şekilde temizlemek için az miktarda alkol kullanılabilir. Alkol jeli, ellerinizi yıkayamadığınız durumlarda günlük el hijyeni için faydalıdır. Diğer çözücüler arasında aseton (oje çıkarıcı), benzin ve tiner bulunur, ancak bunlar cildi temizlemek için nadiren kullanılır. Bu çözücüler, ciltte doğal olarak bulunan yağları çözerek önemli ölçüde kuruluğa ve tahrişe neden olur. Deri yoluyla da emilebilir ve zehirlenmeye neden olabilir.
Koruyucu Maddeler
Cildi korumaya yardımcı olan çeşitli formülasyon türleri vardır. Yağlar ve merhemler, cilt üzerinde çizik ve iltihaplı cildi koruyan ve nemli kalmasına yardımcı olan koruyucu bir yağ tabakası oluşturur. Toz, cildin birbirine veya cilt ile giysi arasına sürtünmesini engeller. Hidrokolloid yara örtüleri , yatak yaraları (dekübit) dahil olmak üzere cilt kaybı alanlarını korur . Güneş kremi cilde zararlı UV ışınlarını yansıtır, emer ve engeller.
Nemlendiriciler
Cilt yumuşatıcılar cildin su ve yağ ile yenilenmesine ve korunmasına yardımcı olur. Banyo veya duştan hemen sonra olduğu gibi cilt zaten nemliyken kullanıldığında en etkilidir. Nemlendiricilerde yaygın olarak bulunan bileşenler gliserin, mineral yağ, petrolatum vb.’dir ve nemlendirici türleri arasında losyonlar, kremler, merhemler, banyo yağları vb. bulunur. Daha etkili nemlendiricilerin bazıları üre, laktik asit ve glikolik asit gibi bileşenler içerir. Soğuk krem, yağ (balmumu vb.) ve sudan oluşan reçetesiz satılan ilaçların (reçetesiz satılan ilaçlar) bir emülsiyonudur.
Kurutucular
Cildin birbirine sürtündüğü bölgelerde çok fazla su, özellikle sıcak ve nemli olma eğiliminde olan vücudun kıvrımlarında iltihaplanma ve yumuşamaya (ıslanmaya) neden olabilir. Genellikle ayak parmakları, kalçalar, koltuk altları, kasık (kasık) arasında, göğüslerin altında ve karın deri kıvrımları arasında bulunur. Bu alanlar ayrıca sıcaklıkları ve yüksek nemleri nedeniyle enfeksiyonlara (özellikle mantar veya bakteri) karşı hassastır.
Mısır nişastası ve talk pudrası (toz talk [talc]) en yaygın kullanılan kurutuculardır. Bu tozlar cilt yüzeyindeki nemi emer. Çoğu sadece aroma ve kap bakımından farklılık gösteren çeşitli talk formülasyonları vardır. Talk pudrası mısır nişastasından daha etkili olmasına rağmen, solunduğunda granülomlara (bir tür kronik iltihaplanma) neden olabileceğinden artık bebek pudrasında kullanılmamaktadır. Kadınların genital bölgesinde talk pudrası kullanımı kanser riski endişesi nedeniyle önerilmemektedir. Mısır nişastası mükemmel bir kurutucudur, ancak bazen mantar enfeksiyonlarına neden olabilir. Kasık ve koltuk altı gibi kolayca nemli bölgeleri kurutmak için bazen yüksek su beslemeli toz (son derece yüksek su emme özelliğine sahip toz) gerekir.
Alüminyum tuzları içeren solüsyonlar ayrıca tezgah üstü ter önleyicilerde yaygın olarak kullanılan kurutuculardır. Ağır terleme tedavisi için yüksek dozda alüminyum tuzu reçeteli ilaç olarak kullanılabilir.
Sıkılaştırıcılar
Cildi daraltan sıvı kurutuculardır. En yaygın olarak kullanılan büzücü solüsyonlar alüminyum asetat içerir (üfleme ve yerli solüsyonlar). Genellikle pansumanlarla veya daldırma yöntemlerinde kullanılır, bulaşıcı egzama , karıncalanma cilt lezyonları ve basınç ülserlerini tedavi etmek için kullanılır . Cadı fındığı (hamamelis) ayrıca sıklıkla kullanılan reçetesiz bir büzücüdür.
Kaşıntı önleyiciler
Birçok cilt hastalığına kaşıntı eşlik eder. Kaşıntı ve hafif ağrı, kafur, mentol, pramoksin, çinko oksit ve lidokain ve prlokain kombinasyonu gibi reçetesiz satılan ilaçlarla kontrol edilebilir. Kalamin analjezik özelliklere sahiptir, ancak kaşıntıya yardımcı olmayabilir.
Cilt Hastalıklarının Tedavisi | Bazı harici preparatlar, alerjik reaksiyonların neden olduğu kaşıntıyı kontrol etmek için antihistaminikler (belirli alerjik reaksiyonları baskılayan ilaçlar) içerebilir. Doksepin, birçok hastalık için kullanılan etkili bir harici antihistamindir. Antihistamin difenhidramin (reçetesiz satılan birçok harici formülasyonda bulunur), cilde uygulandığında alerjik reaksiyonlara neden olabileceğinden genellikle önerilmez. Oral bir ilaç olarak alındığında, böyle bir cilt reaksiyonuna neden olduğu görülmemektedir, bu nedenle kaşıntıyı kontrol etmek amacıyla bir antihistamin kullanıldığında, harici bir ilaca dahili bir ilaç tercih edilir. Kaşıntıyı gidermek için kullanılan bir anestezik olan etil aminobenzoat da alerjik reaksiyonlara neden olabileceğinden artık önerilmemektedir.
Anti-inflamatuar ilaç
Kortikosteroidler, cilt iltihabı ile ilişkili şişlik, kaşıntı ve kızarıklığı gidermek için kullanılan başlıca harici ilaç türüdür. Kortikosteroidler zehirli sarmaşık , metaller, giysiler, ilaçlar, egzama ve diğer birçok nedenin neden olduğu alerjik ve inflamatuar reaksiyonların neden olduğu döküntüler için en etkili ilaçtır . Ancak bakteriyel ve fungal enfeksiyonlara karşı direnci azalttığı ve yara iyileşmesini yavaşlattığı için genellikle cildin enfekte veya yaralı bölgelerinde kullanılamaz. Dış kortikosteroidler genellikle akne benzeri hastalıklar için çok etkili değildir ve tam tersine akne benzeri döküntüler ortaya çıkabilir. Mantar enfeksiyonlarının neden olduğu kızarıklık ve kaşıntıyı kontrol etmek ve aynı zamanda mantarları yok etmek için bazen mantar önleyici ilaçlar ve kortikosteroidler kombinasyon halinde kullanılır.
Cilt Hastalıklarının Tedavisi | Harici kortikosteroidler losyonlar, kremler, merhemler, solüsyonlar, köpürtücü maddeler, yağlar ve jeller olarak satılmaktadır. Kremi kaybolana kadar cilde nazikçe uygulamak en etkilidir. Genel olarak, merhemler en etkilidir. Formülasyonun genel etkinliği, içerdiği kortikosteroidlerin tipine ve konsantrasyonuna bağlıdır. %1 veya daha az konsantrasyona sahip hidrokortizon, Amerika Birleşik Devletleri’nde reçetesiz satın alınabilir (%0,5 veya daha az konsantrasyona sahip olanların çalışması pek beklenmese de). Daha güçlü bir kortikosteroid formülasyonu elde etmek için bir reçete gereklidir. Doktorlar genellikle önce güçlü bir kortikosteroid reçete eder ve hastalık iyileştikçe daha zayıf bir kortikosteroide geçer. Genel olarak, harici kortikosteroidler günde 2-3 kez ince bir şekilde uygulanır, ancak oldukça etkili preparatlar için günde sadece bir kez uygulanabilirler.
Kortikosteroidleri yüz gibi ince cilt bölgelerinde veya koltuk altları ve uylukların tabanı (kasık bölgesi) gibi kapalı alanlarda kullanırken dikkatli olun. Genellikle, bu hassas alanlar için zayıf kortikosteroidler kullanılır ve kullanım süresi birkaç gün ila bir hafta ile sınırlandırılır. Herhangi bir bölgede uzun süreli (bir aydan fazla) kullanımdan sonra, ciltte yırtıklar, gergin çizgiler, akne benzeri döküntüler ve bazen kortikosteroidin kendisine karşı alerjik cilt reaksiyonları ( kontakt dermatit ) meydana gelebilir. Perioral dermatit (ağız ve çene çevresinde inişli çıkışlı kırmızı döküntü) ve bazen perioral dermatit (göz çevresinde), yüzde orta ila güçlü etkili bir formülasyon kullanıldığında yaygın yan etkilerdir.Ancak, bunlar zayıf etkili formülasyonlarda nadiren görülür. . Güçlü etkili formülasyon çocuklar, geniş cilt veya uzun süreli kullanım için kullanılır (özellikle kapalı pansumanlar altında [hava ve su geçirmez]). , Adrenal işlevi etkileyebilir.
Tedaviyle düzelmeyen lekeler veya küçük alanlar için daha güçlü bir harici kortikosteroid kullanmanız gerekiyorsa, derinin hemen altına enjekte edin veya kortikosteroid fludroksikortid emdirilmiş bir bant uygulayın.
Diğer bir yöntem ise harici kullanım için bir kortikosteroid uygulamak ve ardından plastik sargı (kapalı pansuman) gibi ince bir film ile örtmektir. Film, ilacın cilt yoluyla emilimini ve etkinliğini artırma etkisine sahiptir ve uygulanan film genellikle gece boyunca bırakılır. Bu tür sargılar genellikle şiddetli sedef hastalığı ve egzama gibi hastalıklar için ayrılır . Kapalı pansumanlar altında kortikosteroid kullanımıyla ilişkili riskler arasında ısı döküntüsü (ısı döküntüsü), cilt atrofisi (incelme), gergin çizgilerin görünümü (cilt çizgileri) ve cilt yüzeyindeki kan damarlarının genişlemesi yer alır.Bunlar (telanjiektazi) içerir. , akne benzeri döküntüler ve bakteriyel ve fungal enfeksiyonlar.
Cilt Hastalıklarının Tedavisi | Bazı reçetesiz ilaçlar, anti-inflamatuar özelliklere sahip olduğu iddia edilen bitkisel ürünlere sahiptir (papatya ve aynısafa en sık kullanılanlardır), ancak bunların etkinliği tam olarak belirlenmemiştir. Birçok bitkisel ve “doğal” ürün standardize edilmemiştir ve sıklıkla ciltte alerjik ve iltihabi reaksiyonlara neden olur.
Katran hazırlama
Steroid olmayan bir anti-inflamatuar ilaçtır ve kömür üretiminin bir yan ürünüdür. Katran preparatları , cilt hücrelerinin bölünme hızını yavaşlatan ve ciltte aşırı üretime (pullanmalara) neden olan sedef hastalığı gibi hastalıkların tedavisinde faydalıdır . Yan etkiler arasında tahriş, folikülit , giysilerde ve mobilyalarda kir ve ışığa duyarlılık ( ışık hassasiyeti ) bulunur. Enfekte cilt üzerinde kullanmayın.
Anti-enfektif ilaç
Virüsler, bakteriler, mantarlar ve parazitlerin tümü ciltte enfeksiyonlara neden olur. Bu enfeksiyonları önlemenin çok daha iyi bir yolu, cildinizi sabun ve suyla iyice yıkamaktır. Enfeksiyonların hastalara yayılmasını önlemek için hemşireler ve doktorlar genellikle ellerini dezenfekte etmek için daha güçlü dezenfektanlar kullanır. Ameliyattan önce ciltte bulunan bakteri sayısını azaltmak ve ameliyat sonrası enfeksiyonları önlemek için ciltte (ameliyat öncesi hazırlık) antibakteriyel preparatlar kullanılır. Bir deri enfeksiyonu meydana gelirse, teşhis edilen veya şüphelenilen enfeksiyonun ciddiyetine ve tipine bağlı olarak ilacın topikal veya sistemik uygulanmasıyla tedavi edilir. Harici kullanım için anti-enfektif ilaçlar arasında antibakteriyel ilaçlar, antifungal ilaçlar ve böcek ilaçları bulunur.
Harici antibakteriyel ilaçlar için pek fazla kullanım yoktur . Klindamisin ve eritromisin çoğunlukla akne için yardımcı tedaviler olarak kullanılır. Rosacea için harici metronidazol ve bazen sülfacetamid, klindamisin ve eritromisin kullanılır. Mupirosin ayrıca impetigoyu (cildin stafilokok enfeksiyonu) tedavi etmek için de kullanılabilir.
Basitrasin ve polimiksin gibi reçetesiz (reçetesiz) antibiyotikler cilt biyopsilerinin postoperatif yönetimi ve çiziklerin, hafif yanıkların ve çiziklerin önlenmesi için kullanılır. Yerini Vaseline ® almıştır). Bu antibakteriyel maddeler, özellikle neomisin, alerjik reaksiyonlara ( kontakt dermatit ) neden olabilir . Vazelin bu antibakteriyel ajanlar kadar etkilidir ve bu tür alerjik reaksiyonlara neden olmaz.
Harici mantar önleyici ilaçlar , cildin çeşitli mantar enfeksiyonlarının ( saçkıran ve atlet ayağı gibi) tedavisinde çok etkilidir . Bununla birlikte, bu tip harici ilaçlar, tırnaklardaki mantar enfeksiyonlarının tedavisinde de çok etkili değildir. Tırnak enfeksiyonları genellikle oral antifungal ilaçlarla (genellikle terbinafin) tedavi edilir, ancak oral ilaçlar alındığında bile çok sık tekrarlar.
Pediküloz ve uyuz tedavisinde permetrin ve malathion gibi böcek öldürücüler kullanılır.
Antibakteriyel ajan olmayan topikal antiseptik ajanlar arasında iyot solüsyonları (povidon iyodin, clioquinol, vb.), Gentiana menekşesi, gümüş müstahzarları (gümüş nitrat, sülfazazin gümüş, vb.) ve çinkopirtiyon bulunur. İyot, ameliyat öncesi cilt dezenfeksiyonu için kullanılır. Gentian violet, dezenfektanlara ve antibakteriyel ajanlara ihtiyaç duyulduğunda ve çok ucuz olması gerektiğinde kullanılır. Gümüş müstahzarları (gümüş sülfadiazin gibi) yanıkların ve ülserlerin tedavisinde etkilidir ve güçlü antibakteriyel aktiviteye sahiptir. Ayrıca gümüşle emprenye edilmiş yaralar için birçok pansuman vardır. Mantar önleyici ilaç çinko pirition, sedef hastalığı ve seboreik dermatitin neden olduğu kepekleri tedavi eden şampuanlarda yaygın olarak kullanılan bir bileşendir . İyileşen yaralar normalde gümüş dışındaki topikal antiseptik ajanlarla tedavi edilmemelidir, çünkü diğer dezenfektanlar tahrişe neden olabilir ve kırılgan rejenere dokuya (granülasyon dokusu) zarar verebilir, çünkü bir eğilim vardır.
Keratolitik ajan
Keratolitik ajanlar cilt hücrelerini yumuşatır ve soyulmayı ve cilt pul pul dökülmesini destekler. Örnekler arasında salisilik asit ve üre bulunur.
Salisilik asit, sedef hastalığı , seboreik dermatit , akne ve siğilleri tedavi etmek için çeşitli konsantrasyonlarda kullanılır . Bununla birlikte, ısı ve tahriş hissi gibi yan etkiler yaygındır ve cildin geniş bir bölgesine uygulandığında, salisilik asidin emiliminin neden olduğu vücudun diğer bölgelerinde reaksiyonlar (sistemik reaksiyonlar) meydana gelir. Salisilik asit, çok düşük konsantrasyonlarda veya kısa süreli kullanımlar dışında, sistemik reaksiyonlara özellikle yatkın olan çocuklarda ve bebeklerde nadiren kullanılır.
Cilt Hastalıklarının Tedavisi | Üre, nemlendirmeyi artırmak, kaşıntıyı gidermek ve pul pul dökülmeyi azaltmak için kullanılabilir. Ayak tabanlarında aşırı kalınlaşmış cilt (taban keratoz ve iktiyoz), keratoz pilaris (alerjisi olan kişilerin uyluklarında ve kollarının arkasında kuru sırtlar), şiddetli kuru cilt Genellikle tedavi etmek için kullanılır iktiyoz ). Yan etkileri tahriş ve ısıdır. Üre cildin geniş bölgelerine uygulanmamalıdır.
Pansuman
Yarayı saran bandaj ve bandaj gibi pansumanlar açık yaraları korur, iyileşmeyi hızlandırır, ilaç emilimini arttırır ve hastanın giysilerini korur. Pansumanlar kapalı olmayabilir (yaraya nefes alabilir) veya kapalı olabilir (yarayı kapatabilir ve kapatabilir, nefes alamaz).
Kapalı pansuman
En sık kullanılan kapanmayan pansuman gazlı bez pansumandır. Yarayı kapatırken maksimum nefes alabilirlik sağlar ve yarayı kurutur.
Islaktan kuruya pansuman yöntemi , kalınlaşmış, kabuklu veya nekrotik dokuyu temiz bir şekilde çıkarmak için (genellikle salin) bir solüsyonla nemlendirilmiş kapanmayan bir pansuman kullanır (debridman). Daha sonra kullanılacaktır. Bu pansumanı nemli bir durumda yara yüzeyine yerleştirin ve solüsyon buharlaştıktan sonra çıkarın (ıslaktan kuruya pansuman). Kuru doku pansuman üzerine yapışır.
Kapanış pansuman malzemesi
Kapanış pansumanları, harici ilaçların emilebilirliğini, etkinlik gücünü, etkinliğini (ve yan etkilerini) arttırır. En yaygın olarak kullanılan kapalı pansumanlar, polietilen (ev tipi sargı filmi) gibi şeffaf, opak filmler ve esnek, şeffaf, yarı saydam pansumanlardır. Cilt ülserlerinin iyileşmesini hızlandırmak için hidrokolloid yara örtüleri kullanılır . Çinko oksit jelatin (Unna botlar), alt bacak (bacak dizlerinin altında) cilt iltihabı ve ülserler (staz dermatitinde görülür) için etkili bir kapatıcı pansuman malzemesidir . Özellikle şiddetli sedef hastalığı , atopik dermatit , sistemik lupus eritematozus cilt lezyonları ve ellerin kronik dermatiti tedavisinde kortikosteroidler üzerine kapatıcı pansuman malzemeleri uygulanabilir .
Ayrıca yanıkları korumak ve iyileşmeyi desteklemek için kapalı pansumanlar kullanılır. Son zamanlarda, diğer açık yara türlerinin kapalı bir pansuman altında nemli tutulduğunda daha hızlı ve daha eksiksiz iyileştiği gösterilmiştir.