Aile

Çocuklar Üzerindeki Anne Baba Baskısı

Çocuklar Üzerindeki Anne Baba Baskısı | Akademik mükemmellik, toplumumuzda her zaman bir gurur ve statü sembolü olmuştur; ancak, tamamen yetişkinler tarafından yönlendirilen çocuklar arasında bir sınıf bölünmesidir. Geleceklerinin, başarının ne kadar para kazandıklarına göre ölçüldüğü, her konuda yüksek not almaları ve her konuda mükemmellik göstermeleri için çocuklara aşırı ebeveyn baskısı yapmanın, çocuklarda kötü durumlar oluşturur.

Elbette ebeveynler çocukları için parlak ve mutlu bir gelecek tasavvur ediyorlar ve bunun ne kadar rekabetçi olmaları, onları her alanda başarılı olmaya zorluyor. Bununla birlikte, çocukların iyi bir öğrenim görmesi için artan ebeveyn baskısı, ciddi bir endişe oluşturur. Son yıllarda çocuklar ve gençler arasındaki intiharların sayısı katlanarak arttı. Hintli çocuklar Batı’daki gibi akran baskısından kurtulmuş olsalar da, bu intiharların çoğu ebeveynlerinin belirlediği akademik beklentilerin yerine gelmemesinden kaynaklanıyor.

Çocuklar Üzerindeki Anne Baba Baskısı

Anne Baba Çocuklarına Neden Baskı Yapar?

Eğitim sistemimizin iç karartıcı durumu ve başvuru sahiplerinin her yıl artan hacmi anne babalar için stres noktası oldu. Eğitim kurumları her zaman öğrencilerin sıralamalarını korumak için en iyilerini ve en parlaklarını ararlar, bu da nihayetinde ebeveyn baskısı şeklinde çocuklara yansır. Çocuklarını ömür boyu pişmanlıklardan ve kalp kırıcı reddetmelerden korumak bir ebeveynin ayrıcalığıdır, ancak bazen çocukların üstesinden gelemeyeceği kadar riskler oluşur.

Sosyal duruş, ebeveyn baskısının büyük bir nedenidir. Dünyanın onları nasıl algıladığına daha fazla önem vermek, ebeveynleri çocuklarının gerçek yetenekleri konusunda cahil hale getirebilir. Ebeveynler, başkalarının nasıl davrandığına bağlı olarak genellikle başarı ve mükemmellik tanımını genelleştirir. Ancak çocuklar, özellikle spor olmak üzere sanat, müzik, tiyatro gibi kendi ilgi alanlarına yönelik beklentilerle sık sık takılıp kalıyorlar.

Sporda ebeveyn baskısı ne yazık ki yaygındır, bu da sonuçta çocukların yeteneklerinden vazgeçmesine neden olur. Rekabetçi sınavlar, kurumsal seçkincilik ve lüks bir iş için yarış, çocukların gelişmek yerine bodurlaştığı sağlıksız bir kültür yarattı.

Çocuklarda Anne Baba Baskısının Belirtileri

İyi niyetlere dayanmasına rağmen, ebeveyn baskısı yanlış anlaşılır ve çocuklar üzerinde ciddi sonuçlar doğurabilir. Biraz daha fazla dikkat, endişe verici davranışsal işaretleri ortaya çıkarabilir:

Bir Çocukta Ebeveyn Baskısının Anlatılmamış İşaretleri

Kabuslar

Çocuklar genellikle korkularını uykuda yansıtırlar. Tedirginlik ve sağlıklı uyuyamama, ebeveyn baskısının belirtileri olabilir.

İnziva ve Hile

Stres altındaki çocukların herkesi dışlama olasılığı daha yüksektir. Bir çocuk okul hakkında konuşmayı bırakırsa veya not kağıtları, sınav programı veya okul notları gibi önemli bilgileri paylaşmayı görmezden gelirse, bunun nedeni ebeveynlerini hayal kırıklığına uğratmaktan korkmaları olabilir. Bu korku, çocukların sınavlarda kopya çekmek gibi sağlıksız uygulamalara başvurmasına neden olabilir.

Uyuşukluk ve İlgi Kaybı

Ebeveyn beklentilerini karşılayamama korkusu, çocuğu uyuşuk ve ilgisiz bırakabilir. Çocuğunuzun, aksi takdirde zevk aldığı ders dışı bir etkinliğe olan ilgisini kaybederse, bu kesinlikle bir kırmızı bayraktır. Diğerlerinin yanı sıra mide ağrısı, baş ağrısı, ishal gibi fizyolojik semptomlara da neden olabilir.

Geç Saatler

Ebeveyn baskısı çocukları panik moduna itebilir ve onlardan bekleneni elde etmek için gece geç saatlere kadar ayakta kalmalarını sağlayabilir.

Öfke

İyi huylu bir çocuk, en ufak bir kışkırtmayla birdenbire kontrolden çıkmaya başladığında, stres seviyelerine dikkat etme zamanı gelmiştir. Stresin öfkeye neden olduğu yetişkinler için olduğu kadar çocuklar için de geçerlidir. Çocuk, çabalarının ebeveynleri için yeterince iyi olmadığını hissederse, büyük bir strese neden olabilir ve öfkelenebilir.

Anne Baba Baskısının Çocuklar Üzerindeki Etkisi

Çocuğunuzun ebeveyn baskısı altında olabileceğine dair işaretler, yetişkinlerde stres belirtileri kadar belirgin değildir. Yetişkinlerden farklı olarak, çocuklar bu belirtiler hakkında konuşmazlar çünkü strese neden olan şeyin kendi başarısızlıkları olduğunu düşünmeye koşullandırılmışlardır. Çocukların uzun süreli ebeveyn baskısına maruz kalması onları iyileşmez bir duruma getirebilir.

Ebeveyn Baskısının Çocuklar Üzerindeki Etkileri

Ebeveyn baskısının çocuklar üzerindeki birkaç tehlikeli etkisi şunlardır:

Akıl Hastalığına Eğilimli

Beklentiler ve yetenekler arasında bir iç mücadele ile uğraşırken fark edilmeyen çocukların zihinsel hastalıklara yenik düşme olasılığı daha yüksektir. Ebeveynlerinin sürekli hedef belirlemesi nedeniyle, öğrenciler genellikle depresyona veya zihinle ilgili diğer hastalıklara kapılırlar.

Kendine Zarar Verme

Çocuklar, özellikle ergenlik dönemlerinde, ebeveyn baskısıyla başa çıkmak için sıklıkla kendine zarar verme faaliyetlerine başvururlar. Araştırmalar, çocukların sınavlardaki düşük puanlar nedeniyle ebeveynlerinin hayal kırıklığı ile başa çıkmak için bir çözüm olarak intiharı düşündüklerini göstermektedir. Özellikle intihar nedeniyle ölümler öğrenciler arasında doğal olmayan bir şekilde yaygındır ve bu gerçeği anlamak için hiç kimsenin sınav sonuçlarından hemen sonra alınan haberlerden öteye bakmasına gerek yoktur.

Düşük Benlik Saygısı

Çocuklar, yaptıkları her şeyi doğrulamak için çoğunlukla ebeveynlerine bakarlar, ancak diğer taraftan sürekli eleştiriyle karşılaşırlarsa, büyük olasılıkla onlarda olumsuz bir benlik imajı yaratacaktır. Bu olumsuz algı, kendinden nefret etmeye dönüşebilir ve çocukların iyi uyum sağlamış yetişkinlere dönüşmesini engelleyebilir.

Savunma Tutumu

Sürekli ebeveyn baskısı çocuklarda savunmacı bir tutum oluşturabilir. Başarısızlık korkusu, yeni projeleri üstlenmelerini veya ellerinde olanları tamamlamalarını engelleyebilir. Onlarda, memnuniyetsiz yetişkinliğe yol açabilecek sağlıksız meydan okumalar yaratabilir.

Kalıcı Yaralanma Riski

Profesyonel sporların fiziksel ve zihinsel olarak zorlayıcı gereklilikleriyle uğraşırken aşırı ebeveyn baskısının yükünü üstlenmek zorunda bırakılan çocukların kendilerini eşiği aşma olasılıkları daha yüksektir. Acıyı ve incinmeyi görmezden gelme eğilimindedirler ve kalıcı yaralanmalara neden olurlar.

Anne Babaya Tavsiyeler

Bir ebeveyn olarak, çocuğunuzun hayatında gelişmesi ve başarılı olması için sağlıklı bir alan yaratmanız önemlidir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu