Çocuklarda Disleksi Hastalığı

Çocuklarda Disleksi Hastalığı | Öğrenme yetersizliği veya bozukluğu olarak bilinen bu hastalığın tedavisine hasta erken yaştayken başlanması gerekmektedir. Çocuğun eğitim hayatında vuruklara sebep olabilecek bu hastalığın dikkat eksikliği ve hiperaktivite ile yakından ilişkisi vardır. Disleksi; dinleme , konuşma, okuma, yazma, akıl yürütme, matamatiksel faaliyetlerde zorluk çekme olarak kendini gösterebilmekte olan bir hastalık olarak bilinmektedir.
Zeka geriliğine dahi sebebiyet verebilen hastalıklardan biri olan disleksi hastalığının tedavisinde geç kalınmaması gerekmektedir. İlkokula başlayan disleksi hastalığına sahip çocuklar henüz ilkokul eğitimine uyum sağlayabilecek bir yapıya sahip olmadıklarından okuma veya yazmayı geç öğrenebilirler. Bazı durumlarda hem okuma hem de yazma öğrenemezler. Disleksi hastaları öğrenme bozukluğu çekseler de bu onların zeka seviyelerinden bir sorun olduğunun göstergesi değildir. Bu tip çocukların üstün zekalı dahi olmaları mümkündür. Çocuklarda disleksi hastalığı DEHB belirtileri ile benzerlik göstermektedir.
Bu sebeple dikkat eksikliği, hiperaktivite belirtileri ve disleksi belirtileri birçok yönden benzerlik göstermektedir. Bu hastalık DEHB hastalığından farklı olarak spesifik belirtiler göstermemektedir. Disleksi hastaları özel yeteneklere sahip olabilmektedirler. Disleksi hastası sanatçılar ve bilim adamları :
- Pierre Curie ( bilim adamı)
- Leonardo Da Vinci ( ressam , bilim adamı , astrolog , fizikçi)
- Samuel R Delany ( bilimkurgu yazarı )
- Noel Gallaghar ( Oasis grubu solisti )
- Tom Cruise ( Aktör)
- Salma Hayek ( Aktris)
- Anthony Hopkins ( Aktör)
- Steve Jobs ( Apple’ın kurucusu )
- Ozzy Osbourne ( Black Sabbath ilk solisti )
- Pablo Picasso ( ressam)
- Steven Spielberg ( film yönetmeni )
- Nikola Tesla ( bilim adamı ve mühendis)
- Jules Verne ( Fransız Yazar )
- Guy Ritchie ( film yönetmeni)
Disleksi Hastalığı Belirtileri
Disleksi hastalığının belirtileri DEHB hastalığının belirtileri ile birçok yönden benzerlik göstermektedir. Bu hastalarda öğrenmede güçlük çekme, verilen bilgileri unutma, geç konuşma, okuma ve yazmayı geç öğrenme, kalem tutma becerisine sahip olamama, matematiksel verileri kolayca kavrayamama, akıl yürütme becerisine sahip olamama, dinleme konusunda güçlük duyma gibi belirtiler ile kendini göstermekte olan bir hastalıktır.
Disleksi Tedavisi
Disleksi tedavisi psikolojik kaynaklı bir tedavi metodudur. Fakat ilaç tedavileri pre-concious tedavi tipleri olarak bilinmektedir. Fiziksel etkisi bulunan psikolojik adların tedavisinde bu uygulamaya sıkça rastlannmaktadır. Tedavisi güç durumlardan biri olan disleksiyi tedavi edebilmek üzere uygulanması gereken 2 metod bulunmaktadır. Uygulamalı olarak tedavi edilen çocuğun anlayamadığı durumların nazik bir dille çocuğa öğretilmesi gerekmektedir.
Çalışma ve dinlenme zamanları planlanmalı ve çocuğun hayatı hakkında kararlara varması sağlanmalıdır. Çocuğun ilgisini çeken öğrenme metotları gözlemlenmeli ve bu metotlara göre eğitim alabilmesi sağlanmalıdır. Disleksi hastası çocuğun dilinden anlayabilmek oldukça önemli bir konudur ve disleksi hastalarına karşı saygıyla yaklaşmak gerekmektedir.
Verilen bilgileri hatırlatıcı nitelikte ipuçları disleksi hastası çocuğa verilmelidir. Kafiyeler, kodlar ve gruplandırmalar disleksi hastası çocuğun öğrenmesini kolaylaştırabilecek yöntemlerden sadece bir tanesidir.
Bu hastalığa sahip çocuklara zeka seviyesi düşük bireylermiş gibi davranılmamalı ve çocuğun kendine olan güveni zedelenmemelidir. Çocuğun yapması gereken büyük projeleri küçük parçalara bölerek çocuğun bir işi bitirebilmesini sağlayabilirsiniz.
Çocuğun başarılarını yakalamak ve övmek üzere her an hazırlıklı olmanız gerekmektedir. Disleksi ve özgüvensizlik iç içedir. Bu rahatsızlığa sahip olan çocuklar, çoğu işi bitiremeyeceklerine veya yapamayacaklarına inanırlar.
Disleksi Nedir?
Öğrenme bozukluğu olan bu hastalık uygulama ve çeşitli faaliyetler yoluyla tedavi edilebilen bir hastalıktır. Çocuğun ileriki hayatında zorluklar yaşayabilmesine sebebiyet verebilecek bu hastalığın tedavisi ve bireyin bu hastalık dışında davranışlar sergileyebilmesi üzere çalışmalar yapılması gerekmektedir.