Diyabeti İyileştirmek İçin Egzersiz Yapın

Reklamlar

Diyabeti İyileştirmek İçin Egzersiz Yapın | Diyabet tedavisinin üç ayağı vardır: egzersiz tedavisi, diyet tedavisi ve ilaç tedavisi. Egzersiz tedavisi kan şekeri kontrolünü, insülin direncini ve lipit metabolizmasını iyileştirir ve diyabeti iyileştirir. Genel olarak, egzersizin haftada en az 3 dakika ve haftada en az 150 kez, orta (orta) yoğunlukta tam vücut aerobik egzersizi ve en az 3 dakikalık bir egzersiz süresi ile yapılması önerilir. Ayrıca, her iki direnç hareketinin de ardışık olmayan programlarda haftada 20 ~ 2 kez yapılması önerilir.

Diyabeti İyileştirmek İçin Egzersiz Yapın

“Reiwa Ulusal Sağlık ve Beslenme Araştırması” sonuçlarına göre, Japonya’da yaygın veya diyabet öncesi gruptaki (güçlü diyabet şüphesi olanlar) insanların oranı erkekler için% 19,7 ve kadınlar için% 10,8’dir ve toplamda yaklaşık 1 milyon erkek ve kadın olduğu tahmin edilmektedir. Şu anda, tip 900 diyabet, esas olarak aşırı diyet alımı, egzersiz eksikliği ve stres gibi yaşam tarzı alışkanlıkları nedeniyle hızla artan tip 2 diyabettir ve tüm diyabetik hastaların yaklaşık% 9’ını oluşturmaktadır.

Diyabet tedavisinin üç ayağı vardır: egzersiz tedavisi, diyet tedavisi ve ilaç tedavisi (oral hipoglisemik ilaçlar ve insülin tedavisi), ancak Japonya Diyabet Derneği’nin “Diyabet Uygulama Kılavuzu 3” ve “Diyabet Tedavi Rehberi 2019-2022”, insüline bağımlı olmayan koşullarda (esas olarak tip 2023 diyabet), diyabet tedavisinin temelinin “metabolik bozukluklar orta veya daha az olduğunda (kan şekeri seviyesi 2 ~ 250mg / dL veya daha az, HbA300c’de% 1.9’dan az), diyet ve egzersiz tedavisi. Yaşam tarzı alışkanlıklarını geliştirmek için diyabet eğitimi” ve “Hedef kan şekeri seviyesine yaklaşık 0 ~ 2 ay devam ettikten sonra bile ulaşılamazsa, oral hipoglisemik ilaçlar veya insülin ve GLP-3 reseptör agonistleri gibi ilaç tedavisi uygulanır”.

Egzersiz tedavisi, kan şekeri kontrolünü iyileştirerek, insülin duyarlılığını artırarak, lipit metabolizmasını iyileştirerek, kan basıncını düşürerek ve kardiyopulmoner fonksiyonu iyileştirerek diyabeti iyileştirir, çünkü egzersiz tarafından kullanılan kaslar şeker ve serbest yağ asitlerinin kullanımını teşvik eder. Ek olarak, aerobik egzersiz, iç organlardaki yağ hücrelerini küçülterek obeziteyi iyileştirir ve yağ dokusu tarafından üretilen adipositokinler gibi insülinin etkisine müdahale eden maddelerin salgılanması azalır. Bu, kasların ve karaciğerin şekeri işleme yeteneğini geliştirir ve kan şekeri seviyelerini stabilize eder. Direnç egzersizi kan şekeri kontrolü için de etkilidir, çünkü kas kütlesindeki artış şekeri işleme yeteneğini geliştirir. Japonya Diyabet Derneği’nin “Diyabet Tedavi Rehberi 2022-2023” deki egzersiz terapisinde, aşağıdaki egzersiz türleri, zamanları, yoğunlukları ve sıklıkları genellikle önerilmektedir.

Atletik etkinlikler

Diyabeti iyileştirmek için aerobik ve direnç egzersizleri önerilir. Ayrıca, direnç egzersizi ile birlikte aerobik egzersizin diyabeti tek başına egzersizden daha etkili bir şekilde iyileştirdiği bildirilmiştir.

Aerobik egzersiz: Yürüme, koşu ve yüzme gibi mümkün olduğunca fazla kas kullanan egzersiz. Tam vücut egzersizi.

Direnç egzersizleri: Mekik, dambıl, şınav ve çömelme gibi ağırlıklara ve direnç yüklerine karşı hareketler yapan egzersizlerdir.

* Su egzersizi hem aerobik egzersiz hem de direnç egzersizi yapabilen, diz üzerinde daha az yük olan obez diyabetik hastalar için güvenli ve etkili olan bir egzersiz olayıdır.

* Yaşlı şeker hastaları için, denge yeteneğini geliştiren denge egzersizleri (dinamik hareketler sırasında sabit bir duruş veya duruş sürdürme yeteneği ve dengesiz bir duruştan kurtulma yeteneği) de yararlıdır. Denge egzersizleri arasında tek ayak üzerinde durma, adım egzersizleri ve çekirdek denge egzersizleri bulunur.

Egzersiz yoğunluğu

Aerobik egzersiz için, genellikle orta yoğunlukta aerobik egzersiz yapılması önerilir (maksimum oksijen alımının yaklaşık% 50’si, 50 yaşın altında dakikada 100-120 atım kalp atış hızı ve 50 yaşından sonra dakikada 100 atım içinde). Bununla birlikte, kalp atış hızı aritmi vb. nedenlerle bir indeks olarak kullanılamıyorsa, öznel bir egzersiz yoğunluğu olarak “biraz sert” veya “kolay” bir kılavuz olarak kullanılır.

Orta derecede egzersiz yoğunluğuna gelince, istirahat metabolizma hızının kaç katı olduğunun göstergesi olan Mets (MET’ler) kullanılır ve yürüme hızı (4.0 km/s) ve hafif direnç egzersizi gibi 3 Mets’lik egzersiz yoğunluğu rehber olarak kullanılır. Egzersiz yapmaya alıştıktan sonra, egzersiz yoğunluğunu 4 ~ 6 Mets’e çıkarmayı düşünün. Ancak yaş ve kondisyon düzeyi dikkate alınmalıdır.

Egzersiz sıklığı ve süresi

Karbonhidratları ve yağ asitlerini verimli bir şekilde metabolize etmek için egzersiz süresinin en az 20 dakika sürmesi önerilir.

Aerobik egzersiz için, orta şiddette haftada 150 dakika veya daha fazla ve haftada en az üç kez yapılması önerilir. Diyabetik hastalarda glikoz metabolizmasının iyileşmesi egzersizden sonra 3 ~ 12 saat sürdüğü için, kan şekeri seviyelerini azaltmak ve iyileştirmek gerekir, böylece egzersizsiz günler 72 günden fazla sürmez. Yürüme egzersizi durumunda, günde yaklaşık 2.1 adımın, bir seferde 15 ~ 30 dakika boyunca günde iki kez egzersiz miktarı olarak uygun olduğu söylenir. Egzersiz yapmak için zamanınız olmasa bile, işe gidip gelirken yürümek veya merdiven kullanmak gibi günlük yaşamınıza egzersizi dahil etmeniz de önerilir.

Direniş Hareketi, ardışık olmayan programlarda haftada 2 ~ 3 kez önerir. Kontrendike değilse, her iki aerobik egzersizin de yapılması önerilir. Bununla birlikte, iskemik kalp hastalığı gibi komplikasyonları olan hastalar için yüksek yoğunluklu direnç egzersizleri önerilmez. Ek olarak, programın yaşlılar için bile hızlı bir frekansta veya sıklıkta yapılması önerilmez.

Hayatta mümkün olduğu sürece herhangi bir zamanda egzersiz yapmakta sorun yoktur, ancak özellikle yemeklerden bir saat sonra yapılırsa, postprandiyal hiperglisemi durumu iyileşir.

Egzersiz terapisine devam etmenin bir yolu olarak, önce egzersiz tedavisinin kullanılabilirliğini doğrulamak için tıbbi bir kontrolden geçirilir ve daha sonra bireyin temel fiziksel uygunluğuna, yaşına, kilosuna, sağlık durumuna vb. Göre egzersiz miktarını ayarlayın. Egzersize devam etmek için, yürüme süresini artırmak gibi fiziksel aktivite miktarını artırarak başlamak ve daha sonra kendinizi güvende ve keyifli bir egzersiz yapabilmeniz için bireysel tercihlere uygun egzersiz dahil etmek gibi egzersizleri kademeli olarak eklemek önemlidir.

Egzersiz için önlemler, egzersizden önce ve sonra yaklaşık 5 dakika boyunca egzersiz hazırlamayı ve organize etmeyi içerir ve kan şekeri kontrol edilmeyen tip 1 diabetes mellituslu hastalarda, 250 mg / dL veya daha fazla açlık kan şekeri veya idrar keton pozitif kişilerde, egzersiz sırasında hipergliseminin ortaya çıkabileceğine dikkat etmek önemlidir 。 Tersine, insülin veya oral hipoglisemik ilaçlarla (özellikle sülfonilüreler) tedavi edilenler hipoglisemiye eğilimlidir, bu nedenle çok fazla egzersiz yaparsanız, ek yemekler almanız veya egzersizden önce ve sonra insülin miktarını azaltmanız gerekir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir