Otomobil

DPF tıkanırsa ne olur?

DPF tıkanırsa ne olur? | İhmal edilen partikül filtresi arızası muhtemelen sizin de başınıza aynı sorunları açacaktır. Bu yüzden konu hakkında çok hassas ve duyarlı olmanızı öneriyorum.

DPF tıkandığı zaman motor manifolt çıkış basıncı artar ve egzoz gazları kolayca dışarıya atılamaz.

Aracınızda basınç ve ısı dengesi bozulur.

DPF tıkanırsa ne olur?

Bunun sonucunda

Güç kaybı İlk belirtiler olarak araç istenilen motor devirlerini koruyamaz devamlı çekişten düşer ve ciddi bir güç kaybı görülür.

Mesela 3. vitesle çıkılan rampada bir alt vitese hatta 1. vitese bile düşebilir.

DPF tıkanırsa haliyle yakıt tüketiminizde artar.

• Yüksek sürate çıkamama 110 km den fazla hız yapamazsınız,
• Kalkışta zorlanma Araç ilk kalkışlarda zorlanır,
• Yakıt artışı Aracın çekişten düşmesi sonucu siz daha
çok gaza basarsınız ve dolayısıyla yakıt sarfiyatınız artar.
• Start stop devre dışı kalır, • Motor dengesiz çalışır,
• Sesli çalışma Motor eskiye göre daha sesli çalışır.

Doluluk biraz daha artınca gösterge üzerinde partikül dolu ikazı yanar ve kullanma kılavuzlarında kullanıcının ne yapması gerektiği çoğunlukla yazar ancak bu şekilde bir bildirim yok ise motor arıza lambası yanıyorsa bu durumda arıza kaynağı bilinemez. Belki bir müddet sonra sönüp daha sonra tekrar yanabilir. Buna benzer bir durum olursa bunun normal bir durum olduğunu düşünmeyin. Araç bilgisayara bağlanarak sorunun ne olduğu doğru teşhis edilmelidir. DPF veya EGR (Egzoz Geri Dönüşüm) sistemleri ve bunlara bağlı sensörler de arıza olabilir. Teşhis de

P0400, P0420, P0430 veya P2463 grup kodlarını verebilir,

İlaveten arıza ışığı yanmasıyla birlikte dikkate almaz ve hızlıca arızayı gidermezseniz

• Enjektör arızaları Enjektörler ve sırasıyla diğer motor aksamı da zarar görür,
• Çiğ egzoz gazı kokusu

• Yanmamış egzoz gazı kokusu duyarsınız,
• Siyah duman

• Egzozdan aşırı siyah duman atma görülür,
• Egzozda aşırı sıcaklık

• Egzoz hattında aşırı sıcaklık artışı sebebiyle oksidasyon katalizörü zarar görür,
• Turbo arızası Ve en kritik arıza olarak turbo arızasına da sebep olur,

Pek bilinmeyen ancak turbo arızalarına en çok sebep olan durumlardan biridir DPF dolması.

Turbo dan hafiften ıslık benzeri ses gelmeye başlayabilir. Elbette turbo arızalarının başka sebepleri de vardır. İşte bunu ciddi ciddi önemseyin. Egzoz gazının DPF’den hızlı şekilde atılamaması DPF nin önündeki basıncın giderek artması sonucu motorun zorlanarak çalışması piston hareketlerinin kısıtlanmasına ve turboyu zorlayan geri basınca sebep olur.

Turbo şarj basınç Sensörü basıncın yükseldiğini görüp westgate yi devreye alarak valfleri yani klapeleri açsa da egzoz dışarıya atılamadığı için bunun da bir faydası olmuyor ve westgate ve turbo içindeki basınç giderek artıyor. Hatta westgate’nin kapaklarında da kurum birikmesine sebep olur bu da farklı bir arıza olarak karşımıza çıkabilir. Basınçla birlikte araçtan atılmayan yüksek sıcaklıktaki egzoz gazı, turbo çekirdeği (CHRA) içinde yağın soğumasını engeller hatta yağı karbonlaştırarak yağ beslemelerini kısıtlayabilir ve yatak sistemlerinde aşınmaya neden olabilir.

Bununla birlikte sıcak egzoz gazı geri teperse turbo kanatçıklarına da ters basınç uygular. Bu basınç zamanla turbo milinin balansının bozulmasına da sebep olur. Bozulan yataklardan kaçan motor yağı zaten yeterince tıkalı olan egzoz sistemine geri girer ve kurumla birleşerek partikül filtresini iyice tıkar. Bu durum öyle bir döngüye girer ki. Filtre tıkandıkça yağ kaçağı daha da artar ve yüksek basınç altında kalan turbonun mili kırılır, emme manifolduna kaçan yüksek oranda kurumlu egzoz gazı EGR valfini tıkar, ayrıca emme manifoldu elektronik ünitesini bozabilir ve yağlı kurumla sıkışması sonucu turbo kanatçıklarının balansı bozulur ve hasar alır. Uzun bir tamirat ve bir yığın masrafla karşı karşı kalınabilir.

İşte yaşayacağınız sorunlar bunlar olabilir. Filtrenizi temizleyip yada değiştirdikten sonra sıkıntılar otomatikman ortadan kalkar, ancak sıkıntılar aracınızda devam ediyorsa mutlaka aracın bilgisayara bağlanıp DPF nin hasar verdiği parçalardaki arızaların acilen tamir edilmesi gerekir.

Aksi takdirde DPF bir kaç bin km içinde tekrar tıkanır.

Partikül filtresinin ömrü teorik olarak kilometre bazında olsa da 150-200 bin km ömür biçilse de, pratikte tüm ömrü boyunca yapacağı rejenerasyon sayısıyla doğru orantılıdır. Birçok parametreye bağlı olarak bu rejenerasyon sayısı özellikle şehir içi dur kalk trafikte ve düşük motor devirlerinde uzun süre kullanılan araçlarda çok çabuk tükenmektedir. DPF’nin yenisi merak ediyorsanız 2 el az kullanılmış 3 bin tl iken yenisi 8,10 bin tl civarında marka ve modele göre değişiyor. Bu sebeple DPF‘yi faydalı ömrünü tüketmeden arızalandırmamak gerekir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu