Ebola Hastalığı Hakkında Detaylı Araştırma

Ebola Hastalığı Hakkında Detaylı Araştırma | Ebola kanamalı ateşi, Ebola virüsünün neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Yüksek vaka ölüm oranı ile karakterize edilen, %20’den %90’a kadar ulaşabilen bu hastalık, enfekte bölgenin sakinlerinde büyük korkuya neden olur. Hastalığa neden olan virüsün beş alt cinsi bilinmektedir ve ölüm oranı türlere göre farklılık göstermektedir. Bulaşıcı hastalık ilk olarak 1976’da şu anda Güney Sudan ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde ortaya çıktı. Son yıllarda, 2014’ten beri, enfeksiyon Batı Afrika’da (Gine, Sierra Leone, Liberya) yayıldı ve Afrika’nın yanı sıra İspanya ve Amerika Birleşik Devletleri’nde salgınlar doğrulandı. Bunun ardından Mayıs 2015’te Liberya’da, Kasım’da Sierra Leone’de ve Aralık’ta Gine’de Ebola’nın sona erdiği ilan edildi. Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Kuzey Kivu’da Temmuz 2018’de bir salgın meydana geldi ve Eylül 2019 itibariyle devam ediyor.

Ebola Hastalığı Hakkında Detaylı Araştırma

Ebola Hastalığının Sebepleri

Ebola virüsünün doğal konağının Bat ailesinden bir meyve yarasası olduğu düşünülür, ancak insanlar konağın ve enfekte hayvanların (goriller, şempanzeler, maymunlar, rezervuarlar) kanı, salgıları, organları ve diğer vücut sıvılarıyla temas eder. , vb.) Bunu yaparak, virüs insan toplumuna getirilir. Enfeksiyon daha sonra virüs bulaşmış kişinin kanı, salgıları, vücut sıvıları, organları ve bunlarla kontamine olan nesnelerle (yatak, giysi vb.) cilt yaraları ve mukoza zarları yoluyla doğrudan temas yoluyla kişiden kişiye yayılır. Ayrıca, “cenazede enfekte kişinin vücuduyla doğrudan temas” ve “sağlık profesyonellerinin kapsamlı enfeksiyon önleme önlemleri olmadan hastayla yakın temas kurması” gibi eylemler de enfeksiyonun yayılmasında önemli faktörlerdir. Ayrıca cinsel aktiviteye bağlı enfeksiyon riski halen araştırılmaktadır ancak WHO (Dünya Sağlık Örgütü), Ebola’dan iyileşenlerin ve partnerlerinin “cinsel aktiviteden hiç kaçınması” ve “iyileştiriciler” olması gerektiğini belirtmiştir. Ebola meni iki testte negatif çıkana kadar sürekli prezervatif kullanın ve güvenli bir cinsel yaşam sürün.”

Ebola Hastalığının Belirtileri

2 ila 21 günlük (genellikle 7 ila 10 gün) bir kuluçka döneminden sonra , enfeksiyonun ilk aşamasında yüksek ateş, baş ağrısı , kas ağrısı, boğaz ağrısı ve genel halsizlik görülür . İkinci aşamada kusma, ishal, döküntü ve çoklu organ yetmezliği doğrulanır. Vakaların yarısından azında hematemez, kanlı ishal, deri altı kanama gibi birden fazla organda kanama belirtileri görülebilir. Ek olarak, karaciğer ve böbrek fonksiyonlarında da bir düşüş var. Konjonktival kızarıklık gibi göz semptomları ortaya çıkarsa, diğer semptomlarla birlikte düşünülebilir ve Ebola kanamalı ateşinin erken teşhisi için faydalı olabilir. Kuluçka süresinin uzunluğu, enfeksiyon koşullarına bağlı olarak değişebilir. Kontamine şırıngalardan kaynaklanan enfeksiyonlar kısa bir kuluçka süresine sahip olma eğilimindedir ve temas enfeksiyonları nispeten uzun bir kuluçka süresine sahip olma eğilimindedir.

Ebola Hastalığının Muayenesi ve Hastalık Teşhisi

Tip 1 bulaşıcı hastalıklar için belirlenmiş bir sağlık kuruluşuna kabul edilecek ve köklü bir tıbbi bakım sistemine sahip olacaklar, muayene ve tedavi edilecekler. Bir salgın meydana gelirse, varış yeri ve yerel davranışa göre şüpheli bir hastanın tanımı (sözde semptom tanımı) bildirilecek ve ilgili kişi belirli bir süre boyunca her gün vücut ısısını ölçecek ve karantina istasyonuna bildirecektir. .Mutlaka. Ateş veya semptom görülmesi durumunda raporu alan karantina istasyonu sağlık merkezi ile iletişime geçerek yalancı semptomlu hastayı birinci sınıf bulaşıcı hastalık olarak belirlenmiş bir sağlık kuruluşuna nakleder. Semptomatik hastanın kendisi Ebola hakkında endişeleniyorsa veya hastayı muayene eden genel tıp kurumu Ebola’dan şüpheleniyorsa, bununla nasıl başa çıkılacağına dair talimatlar için sağlık merkezi ile iletişime geçilmesi önemlidir. Teşhis, kan, idrar ve faringeal bezlerin Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü’ne taşınması, patojenlerin izole edilmesi, genlerin saptanması ve kan antikorlarının test edilmesiyle konur. Sadece tanı anında değil, iyileşme sonrasında da aynı test ile hastanın vücut sıvısında bulaşıcı virüs bulunmadığının doğrulanması gerekir. Çünkü hastanın hastaneden taburcu olup olmayacağına karar vermede büyük etkendir. Ek olarak, taburcu olduktan sonra bile, hastanın ailesi ve temaslıları üzerinde enfeksiyonun yayılmasını önlemeye yardımcı olan takip anketleri yapılır.

Ebola Hastalığının Tedavisi

Şu anda, Ebola virüsüne karşı etkili bir aşı veya etkili terapötik ajan oluşturulmamıştır, bu nedenle tedavi semptomatik tedavi ile sınırlıdır. İshal nedeniyle dehidrate olan hastalara damardan damla damlatılarak, eşlik eden enfeksiyon hastalıklarının önlenmesi için antibakteriyel ajanlar, vitaminler, ağrı kesiciler, beslenme tedavisi gıdaları vb. kendisi bağışıklığını geliştirir ve iyileşmeyi amaçlar. Hastanın vücudunda Ebola virüsüne karşı antikorlar tespit edildiğinde, durum hızla düzelir ve bağışıklık işlev görmeye başlar, ancak bunun bir ömür boyu devam edip etmeyeceği henüz bilinmemektedir. Ebola virüsünün büyümesini baskılamak için birçok antiviral ilaç geliştirilmiş olsa da şu anda hiçbirinin Ebola virüsüne karşı etkili olduğu kanıtlanmamıştır.Mevcut durum ilaç dışında klinik aşamaya gelmemiş olmasıdır.

Ebola Hastalığından Korunma / Tedavi ve Sonrası Önlemler

Etkili aşılar veya çareler olmadığı için önlemeye odaklanın. Salgın durumunu kontrol etmek ve endemik bölgelere gitmekten kaçınmak, seyahat etmek kaçınılmazsa, enfekte veya ölü olduğundan şüphelenilen kişilerden, cenazelere katılmaktan veya sağlık kurumlarını ziyaret etmekten mümkün olduğunca kaçınmak gerekir. Hayvanlardan da (primatlar, kirpiler, ev sahibi meyve yarasaları vb.) bulaşabilir, bu nedenle hayvanların leşlerine yaklaşmaktan veya temastan ve etlerini çiğ yemekten kaçının. Aşırı endişe duymaya gerek yok çünkü etkilenmemiş insanlar cinsel aktivite gibi özel durumlar dışında nadiren başkalarına bulaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir