Aile

Çocukla İletişim Kurmanın Yolları

Çocukla İletişim Kurmanın Kuralları; Hepimizin temel isteği çocuklarımızın özgüvenli ve toplum için duyarlı, sorumluluğunu bilen bireyler olmasıdır lakin ona bu durumu aşılayabilmek için öncelikle etkili iletişim kurmak gerekir. Bir ailenin çocuğuyla en çok problem yaşadığı dönem gelişim dönemidir. Çocuklar büyüdükçe düşünceleri ve mantıklı değişir özellikle kendi özgürlüklerine sahip olma aşamasına geçince aileleri ile fikir çatışmaları yaşarlar.

Çocukla İletişim Kurmanın Yolları

İletişimin Temel Kuralları

Çocuğunuzla doğru iletişim kurmanın temel kuralı onu dinlemek ve doğru anlamaktır. Size kendini anlatmasına müsaade edin ve onu dinlerken onunla aynı hizada olun, göz teması kurun, yaşı küçük dahi olsa sözünü kesmeyin, onun sorun olarak gördüğü şey saçma dahi olsa alay etmeyin ve çözüm arayın. Eşiniz ile tutarlı olun. Hatasından dolayı biriniz kızdığında diğeriniz sarılmayın, eğer bir taraf kızlar diğer taraf satılırsa yada neden kızıyorsun diye bağırırsa, kızan kişiye karşı durursa çocuk hata yapıp yapmadığını fark edemez. Neden kızdıklarını ya da neden sevildiğini anlayamaz. Bu basit gördüğünüz durum ileride büyük sorunlara yol açabilir çocuğunuzun sinir hastası olmasına sebep olabilir. Küçük yaşta sinir hastalığının görülmesinin en büyük nedeni budur.

Çocuğunuz İle İletişimin Başlama Yaşı

Bir çocuk 3 yaşından itibaren sizi gözlemler ve anlamaya çalışır. Etkili iletişimin temeli 3-6 yaş arası atılır. Etkili iletişim için bu yaş arasındaki çocuklara öncelikle nasıl davranılması gerektiğini öğrenmelisiniz. Onlara anlatmak istediğiniz her şeyi oyun yoluyla anlatmalısınız.

Yaptırım Gücü

Çocuğunuza bir şey yaptırmak istiyorsanız ikiniz için de uygun olan şeyleri bulun mesela “uyku vakti artık uyuyacaksın” demek yerine “şu an bu uyumak istersin yoksa çizgi film bittikten sonra mı” diyebilirsiniz. Bu durumda çocuk iki şekilde de uyuyacağını kabullenir ve başka seçeneği olmadığını fark eder.

Kararlılık Ve Tutarlılık

Çocuklar kendi için konulan kuralları geçip geçemeyeceğini anlamak için ağlama, bağırma, fırlatma gibi yollara başvururlar amaçları sizin vereceğiniz tepkiyi görmek kararlılığımızı ölçmektir. Çocuklarınıza olabildiğince az kural koyun, kurallarınız az ve kesin olsun böylece kurallarımızı rahat takip edebilirsiniz ve çocuğun kuralları aklında tutması kolaylaşır. İzin vermemeniz gereken bir şeye hiçbir zaman tamam demeyin tutarlı olun.

Çocuklarla Etkili İletişim Kurabilmek İçin Bunları Kesinlikle Dikkate Alın.

Çocukla İletişim Kurmanın Kuralları | Çocuğunuz bir şeyi yanlış yaptığında “Yine olmadı” demek yerine onu motive edin, tekrar denemesini sağlayın kesinlikle “beceriksizsin” gibi kelimeler kullanmayın.

Çocuğunuzu kimseyle kıyaslamayın. Her çocuk özeldir, siz onu kıyaslarsanız o da diğer anneler ile sizi karşılaştır ve o da sizi kıyaslamaya başlar.

Çocuğunuzla inatlaşmayın sorunu farklı çözmeye çalışın.

O anki ruh halinize göre kuralları değiştirmeyin ya da yapması gereken şeyi ertelemeyin.

Sınırları aştığında uyarıda bulunun ama bu uyarı azarlamak ya da rencide etmek gibi olmasın açıklayıcı ve net olun.

Emir vererek konuşmayın yapması gerektiğini anlatın.

Söz verdiğiniz şeyleri kesinlikle yapın. Eğer yapmazsanız size olan güveni kırılacaktır.

İsteklerini görmezden gelmeyin ama o isteğinin gerçekleşmesi için sabretmesi gerektiğini beklemesi gerektiğini anlatın.

Sorumluluk | Çocukla İletişim Kurmanın Yolları

Çocuğunuza üç yaşından itibaren sorumluluklar verin, her istediğini hemen yapmayın, yeter ki sus deyip istediğini vermeyin bırakın sabretmeyi öğrensin, verdiğiniz görevi bitirmesini bekleyin işi bitince teşekkür edip küçük ödüller verin.

Önemsemek  | Çocukla İletişim Kurmanın Yolları

Çocuğunuz size önemsiz bir şey anlatsa dahi onu dinleyin, düşüncelerini sorun, düşüncelerinizi paylaşın konuyla ilgili sorular sorun. Aksi takdirde Çocuğunuz önemsiz ve değersiz hisseder

Yetişkinliğe Geçen Çocuklarla İletişim

Çocuklar büyüdükçe fikir ayrılıkları çatışmalar başla ve sorunlar artar. Yetişkin olmaya adım attıkça değişirler ve içe kapanık olabilirler, bazen sizden bir şeyler saklayabilirler. Bu sizin ve onun arasındaki iletişim ile ilgilidir.

Suskunluk | Çocukla İletişim Kurmanın Yolları

Çocuğunuz hata yapınca ona küsmeyin, onu suskunlukla cezalandırmayın. Kızgın olduğunuz için konuşmama gibi bir hata yapmayın bu durum onu büyük yanlışları iter, onu dinleyin ve hatanın neden olduğunu bul onu dinlemeniz tepki vermeniz onun için çok önemlidir. Her hatanın telafisi vardır, çocuğunuzla birlikte telafi yolunu arayın.

Mutlaka Dikkate Alınması Gerekenler

Empati kurun onu anlayın, onun baktığı noktadan olaylara bakın.

Doğru ve samimi olun hatalı da olsa saygı gösterin.

Arkadaşlarının yanında ona kızmayın, kesinlikle yanında birisi varken onu azarlamayın.

Mutlaka konuşmalarda göz teması kurun bazı dokunuşlar yapın.

Emir kipi kullanmayın, komut vermeyin, işbirliği yapın ve ortak nokta bulun.

Size bir olay anlatırken sorularla boğmadan yargılamadan dinleyin.

Duygularını anlayın önem verdiğinizi ve sevdiğinize belirtin, suçlamayın ve sürekli talimatlar vermeyin.

Öpün koklayın sarılın ve başını okşayan bir insan 40 yaşında da olsa anne ve babasından bunu bekler ve ihtiyaç duyar aranızdaki saçma duvarları kırın.

Onun duygularına her yerde anlatmayın, sürekli susturmayın, onun adına kararlar vermeyin fikirlerini sorun.

Bir hata yaptığında onu suçlamak yerine o hatayı neden yaptığını araştır, onay kendini savunma şansı verin emin olun yaptığı hatanın kendine göre mantıklı bir sebebi olduğunu göreceksiniz.

Çocuğumuzu kendinizle korkutmayın eğer sizden korkarsa size yalan söylemeye başlar ve bu sizden uzaklaşmasına neden olur korkuyla hiçbir şey yaptıramazsınız, eğer size güvenir yalan söylemezse yapabileceği hataları da önleme imkanı bulabilirsiniz.

Özellikle babalar için söyleyebileceğim en önemli şey çocuklarınızla aranızda buzdan duvarlar örmeyin. Onunla oyun oynarken ya da sarılırken baba olmaktan çıkmazsanız, ona baba olduğunuzu yanında olduğunuzu hissettirebilirsiniz. Babalar genellikle büyüklerinden öyle gördükleri için veya kendi babalarından o şekilde davranış gördükleri için sürekli sert durmak zorunda kalırlar ve kimi zaman çocuklarına sarılmaya bile çekinirler, sarıldıklarında sert görüntünün bozulacağını düşünürler. Ne yazık ki evladına bir kez bile sarılmamış babalar var siz bu babalardan olmayın.

Çocuğumuza davranırken aklınıza kendi anne ve babanızın size davranma şekillerini getirin, o davranış şekillerinden hangisini seviyorsanız o şekilde çocuğunuza davranmaya devam edin, hangisini yargılayıp gereksiz buluyorsanız veya sizi kırdığını düşünüyorsanız onu kendi çocuğunuza yapmaktan kaçının.