Gaz ve Şişkinlik Nasıl Geçer?

Gaz ve Şişkinlik Nasıl Geçer? | Bir süredir görmediğiniz sevdiklerinizle uzun, keyifli bir akşam yemeği yediniz. Fakat sonrasında aşırı bir gaz, şişkinlik oluştu veya bir iş yemeğinden sonra sizi rahatsız eden, yerinizde oturmanızı zorlaştıran bir şişkinlik oluştu.

Gaz ve Şişkinlik Nasıl Geçer?

Bu neden olur? Geçirmenin yöntemleri nedir? Bu yazıda gaz, şişkinlik konusuna değineceğiz.

Öncelikle bunlar neden oluşur ona bakalım; gaz ve şişkinliğin en temel nedeni, yemek sırasında yutulan havalardır bu havayı tabikide bilinçli şekilde yutmayız. Bilinçsiz şekilde nasıl yuttuğumuzu yazının ilerleyen kısımlarında bahsedeceğim.

Diğer bir neden ise bağırsağımızdaki bakterilerin bizim sindiremediğimiz besinleri sindirmesi ile bağırsakta ortaya çıkardığı gazdır. Bu, diğerine oranla daha az bir neden olmakla birlikte bu bile kişiyi rahatsız edebilir.

Peki bu gaz, şişkinliğin diğer belirtileri nelerdir?

Mesela geğirme, yemekten sonra hem midede hem de karında oluşan kramplar, ağrılar ve normal dışı karnın fiziksel büyümesi ile kendini gösterebilir.

Eğer sizde de bu belirtiler varsa lütfen ilk uygun zaman da doktorunuza gösterin. Çünkü bu belirtiler aynı zamanda bir karın enfeksiyonu veya gastrointestinal  yani; mide, bağırsak, sistemi kanserleri, inflamatuar bağırsak hastalıkları kron, ülseratif kolit gibi ve daha karaciğer sirozu, kronik pankreatit, çölyak, hassas bağırsak sendromu, laktoz intoleransı ve daha birçok hastalığın habercisi olabilir. Hangi hastalıklarda görülebileceğini söyledik.

Gelin şimdi gaz ve şişkinliğe neden oluştuğuna ve bunları geçirebilmek için en kolay 6 yöntemi konuşalım.

Bu şişkinlik sadece beslenme nedenli olmayabilir. Aslında beslenmenin yanında minik şeylere dikkat ederek kolayca bu durumu azaltabilir veya durdurabiliriz. Bunların en başında bu şişkinliğin oluşumunda bakteriyel veya hormonal nedenler de rol oynayabilir. Bu yüzden zaten doktorunuzla görüşmeniz gerektiğini az önce söylemiştim.

Diğer nedenler yemek yerken fazla hava yutmak olabilir.

Yemek yerken bir yandan da konuşmak, yemekle birlikte su içmek, yemek yerken fazladan hava yutmanıza neden olabilir. Yine bu şekilde sakız çiğnemek de gereksiz hava yutturan eylemlerden biridir. Bunun dışında hareketsiz bir yaşam da yine şişkinliğinizi arttıran faktörler arasındadır.

Son kullanma tarihini kontrol etmeden besinlerin tüketimi, laktoz içeren besinleri tüketmek; alkol, sigara tüketmek, baharatlı ürünleri fazlaca tüketmek ve yine oluşan gazı da çıkaramama, gaz ve şişkinliğinizi artmasına neden olan faktörler arasında.

Peki bu durumu hafifletmek için neler yapabiliriz?

İlk madde: Fazla hava yutmaktan kaçınmalıyız.

Bunun için çok fazla konuşmadan, yemeği yanında su tüketmeden dikkatli ve yavaş bir şekilde yemeklerimizi yemeliyiz. Hızlı hızlı yediğimiz veya stresle yediğimiz zaman yutulan hava miktarı da artmakta ve bu şikayetler alevlenmektedir. Pek bilinmeyen bir diğer neden de yemek yanında yenilen yiyeceğin veya herhangi bir zamandaki bir içeceğin pipetle tüketilmesi.

Pipetle de kullanımı gereği, içerken içinize hava çektiğiniz için bu da yine gaz ve şişkinliği arttıracaktır. Bir de pipetle genellikle gazlı içecekler tüketildiği için onların içinde de karbondioksit var. Zaten o içecekler de direkt midedeki hava miktarını arttırıp şişkinliğe neden oluyor.

İkinci madde: Az yağlı ve küçük porsiyonlar tüketin.

Yağlar, midede diğer besinlere oranla daha uzun süre kalırlar ve bu nedenle de mide içi basıncını arttırırlar.

Bu yüzden yağdan zengin beslendiğiniz zaman mide şişkinliği çok daha fazla olur. Bununla birlikte büyük öğünler tüketmek yerine küçük küçük yani az az, sık sık beslenirsek şişkinliğimiz daha az olacaktır.

Üçüncü madde: Yürüyüş ve egzersiz.

Yemekten 2 saat sonra bir yürüyüş yaptığınızda gözle görülür şekilde şişkinliğinizin indiğini fark edeceksiniz. Bunun yerine düzenli olarak yoga veya hareket etmenin de size yararı olacaktır.

Dördüncü madde; gazlı, şekerli tatlandırıcılı besinlerden uzak durun.

Bu yoldan az önce de biraz bahsetmiştim. Gazlı içeceklerin içinde bulunan gazı direkt vücudumuza alıyoruz. Tatlandırıcı besinler genel olarak sıfır kalori diye geçiyor. Bunun nedeni; bu sıfır kalorili besinlerin vücuda emilememesi. Biz ememiyoruz ama bakteriler, bu besinleri kullanıp kendilerine besin maddesi oluşturuyorlar.

Böylece bu besin maddesi oluşurken bu bakteriler ortaya gaz açığa çıkartıyor. Bu durumda bizde gaza, şişkinliğe yol açıyor. Bu yüzden mümkün olduğunca gazlı, şekerli, tatlandırıcılı besinlerden uzak durmalıyız.

Beş: Yardım Almaktan Çekinmeyin

Gaz ve şişkinlik bir kader değildir. Birçok çözüm yolu var. Benim burda anlattıklarım; evinizde kolayca uygulayabilecekleriniz.

Ama bizim de aile hekimliğine veya siz hastaneye geldiğinizde uygulayabileceğimiz yöntemler ve araştırmalarımız mevcut.

Bu şikayetin altından fiziksel bir hastalık çıkabileceği gibi psikolojik bir rahatsızlık da çıkabilir.

O yüzden bunun ayrımına varılması açısından doktorunuzla görüşmeniz çok önemli.

Altıncı ve son madde: Bir diyet listesi oluşturun.

Gaz, şişkinlik probleminiz olduğunuz akşamları o listeye yazın. O akşamlar neyi fazla tüketmişsiniz? Uzun süre mi yemek yemişsiniz? Dışardayken mi oluyor? Evdeyken birileri geldiğinde mi oluyor? Veya sadece gazlı bir içecek tükettiğinizde mi oluyor?

Bu, sorunu çözmenizi kolaylaştıracaktır.

Yazının sonuna yaklaşırken sizinle birkaç pratik bilgiyi de paylaşmak isterim.

Bu da şişkinliğe, gaza iyi gelen besinler.

Bunlar;

  • papatya çayı,
  • tarçın,
  • kakule,
  • yeşil çay
  • zencefil
  • ve rezene.

Peki, gaz yapan birçok madde de vardır benim en başta sayacaklarım; brüksel lahanası, lahana, brokoli, sarımsak, soğan ve daha birçok madde olabilir.

Peki sizler gaz veya şişkinlik oluştuğunda neler yapıyorsunuz?

Yorumlarda paylaşın ki sizinle aynı soruna sahip olan biri okuyup yararlanabilsin.

Benim gaz ve şişkinlik hakkında söyleyeceklerim bu kadar.

Dr. Özün Altınay

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir