Teknoloji

Yurt dışından Gelen Telefon Kaç Günde Kapanır?

Yurt dışından Gelen Telefon Kaç Günde Kapanır | Sürekli yurt dışına seyahat eden ve yanlarında buradakinden ucuz olduğu için telefon getiren kişiler tarafından merak ediliyordu. Son değişiklikle birlikte, bu telefonların kullanım süresi 120 gün olarak belirlendi.

Değişiklikler Neler Oldu? | Yurt dışından Gelen Telefon Kaç Günde Kapanır?

Konuyla alakalı olarak, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelik; elektronik kimlik bilgisini haiz cihazların kayıt altına alınmasına dair yönetmelikte değişiklik başlığı altında yayımlanmıştı. Bu yönetmelik; elektronik kimlik bilgisi barındıran cihazların elektronik haberleşme hizmeti yapabilmesi için öncelikle kayıt altına alınmasına, sonrasında kayıp, çalıntı veya kaçak cihazlara elektronik haberleşme hizmeti verilmesinin önüne geçilmesine, elektronik kimlik bilgisi farklı cihazlara kopyalanan, ihraç ve bertaraf edilen cihazlara ait esasları ve usulleri düzenliyor. Kısacası, yeni yönetmelik; 12 Temmuz 2014 tarihinde ve 29058 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan eski yönetmelikteki değişiklikleri kapsamaktadır.

Yurt Dışından Getirilen Telefonlar Nasıl Kullanılır?

Yurt dışından getirdiğiniz cep telefonlarını kayıt altına almak veya cep telefonunuz çaldığı zaman açmak için cihazınızın IMEI numarasını bilmeniz gerekiyor. Çoğu kişinin bilmediği IMEI numarasını ise çok kolay bir şekilde öğrenebilirsiniz. Tüm cep telefonu cihazlarınızda *#06# tuşlarını tuşladığınız takdirde IMIE numaranızı rahatlıkla öğrenebilirsiniz. Hepimizin bildiği gibi, yurt dışından getirilen telefonları tam 120 gün boyunca kayıt yaptırmadan kullanabilirsiniz. Cihazınızı, 120 gün içerisinde kayıt ettirmezseniz, süre bitiminde cihazınız iletişime kapatılmaktadır.

IMEI bilgisine sahip olan tüm cihazların kayıt ettirilmesi gerekmektedir. Bu cihazların başında da cep telefonları ve dizüstü bilgisayarlar gelmektedir. 120 gün içerisinde yaptırmak zorunda olduğunuz kayıt işlemlerinizi, gerekli belgeleri tamamladığınız takdirde, e-devlet üzerinden yapmanız mümkündür. Kısacası, başvurunuzu, E-devlet kapısını kullanarak yapmalısınız.

E-devlet üzerinden yapacağınız kayıt işlemlerinde, pasaport sahibi olarak, şahsınıza ait bilgileri, e-devlet şifrenizle, e-devlet internet adresi üzerinden sisteme girip, cihaz kaydınızı yaptırabilirsiniz. E-devlet kapısı üzerinden yaptığınız başvurularda, sizden herhangi bir belge talep edilmez. Kontrolleriniz ise elektronik ortamda yapılmaktadır. IMEI kaydı için, size ait olan pasaportun son iki yıllık süreç içerisinde herhangi bir cihaz kayıt işleminde kullanılmamış olması gerekmektedir.

Ayrıca, sizin Türkiye’ye giriş tarihiniz üzerinden 120 gün geçmemiş olmalıdır. E-devlet üzerinden öncelikle kayıt hakkınızı sorgulamanız, harç ücretinizi yatırmanız ve son olarak işlemlerinizi tamamlamanız gerekir.

Eğer, dekont üzerinde cihaza kayıt yaptırmak istiyorsanız cihazınıza ait 15 rakamlı IMEI numarası, adınız ve soyadınız ve TC kimlik numaranız yer almalıdır. Ayrıca, IMEI numarasının doğru olmasına dikkat etmelisiniz. Ancak, e-devlet üzerinden yabancı bireylerin kendileri üzerine kayıt yaptırmasına izin verilmiyor. Eğer, yabancı bir bireyseniz, mutlaka abone kayıt merkezlerine giderek kayıt işlemlerinizi tamamlamanız gerekir. Harç bedelinizi, EFT yoluyla ödeyebilirsiniz. Kullanmakta olduğunuz banka yoluyla bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Tüm işlemleri tamamladıktan sonra, cihazınızın kayıt edilip edilmediğini, e-devlet kapısı üzerinden sorgulama yaparak öğrenebilirsiniz.

Pasaporta Dikkat Etmek Gerekiyor

Yurt dışından getirilen telefonların kayıt ettirilmesi sürecinde, pasaportlar büyük önem taşıyor. Pasaportunuzu asla başkasına kullandırtmayın. Çünkü, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın yaptığı düzenlemeye göre, herhangi bir kişinin yurt dışından iki yılda sadece bir tane cihaz getirme hakkı var. Bu düzenleme dolayısıyla, ülkemize hangi şekillerde getirildiği belli olmayan cihazların kayıt işlemlerinin yapılması uygun olmadığından size ait olan pasaportun başkaları tarafından kullanılması, bu durum sonucunda oluşabilecek yasal sorumluluğun tarafınıza ait olduğu anlamına gelir.

Bununla birlikte, kayıt altına alınan cihazın suça karışması durumunda yasal sorumluluk pasaport sahibine ait oluyor. Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün 2008 tarihli ve 2981 sayılı yazısıyla 01.02.2008 tarihinden beri herkesin iki takvim yılı içerisinde bir adet cep telefonunu ülkeye getirme hakkı var. Kısacası, yurt dışından getirdiğiniz telefonu maksimum 120 gün boyunca kayıt ettirmeden kullanma hakkınız vardır. 120 günün sonunda cihazınızı kayıt ettirmezseniz, cihazınız kapatılıyor. Cep telefonunuzu kayıt ettirmeniz ise e-devlet üzerinden kolaylıkla yapılabiliyor.

E Devlet üzerinden kayıt yapmak için aşağıya link bırakıyoruz..

https://www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kaydet