Hayat Ansikloepdisi tekrar yapılandırılıyor.

İlişkiler

Alzheimer’ın aşamaları | Estetik Psikologları Madrid

Alzheimer aşamaları

21 Eylül Dünya Alzheimer Günü olarak seçildi. Şu anda dünya çapında 55 milyondan fazla insanın demans hastası olduğu tahmin edilmektedir; vakaların %60 ila %70’inin Alzheimer demansı olduğu tahmin edilmektedir. Üstelik bu endişe verici rakamlar giderek artıyor (WHO verileri).

Alzheimer nedir

Alzheimer hastalığı hafıza, düşünme, dil ve davranış sorunlarına neden olan bir demans türüdür. Bu semptomlar genellikle günlük görevleri engelleyene kadar giderek kötüleşir. Şu anda tedavisi bulunmayan bir hastalık olmasına rağmen semptomların kötüleşmesini yavaşlatabilecek tedaviler bulunmaktadır.

Ana klinik bulgu ilerleyici hafıza kaybıdır. Benzer şekilde, bu değişiklik, zaman ve mekanda ilerleyici yönelim bozukluğunu destekleyen yeni bilgilerin edinilmesini tehlikeye atar. Davranış değişiklikleri de ortaya çıkar.

Hastalığın hafif evrelerinde kişi normalde önceden korunmuş materyalin uzak bir belleğine sahip olmasına rağmen, daha ileri bir durumda, ne kadar iyi öğrenilmiş olursa olsun (örneğin çok önemli isimlerin) anılara erişimde yetersizlik vardır. Yakın insanlar). ).

Başlangıç ​​aşaması genellikle aile, arkadaşlar ve hatta bazı profesyoneller tarafından doğru şekilde etiketlenmez. Başlangıçta semptomlar yaşlanmanın “tipik” belirtileri olarak kaydedilebilir.veya sorunun erken tespitini imkansız hale getirir.

Fakat, Alarm görevi görebilecek bazı belirtiler vardır; örneğin, rahatsız edici unutkanlık, başkalarına karşı sürekli güvensizlik, mekansal yönelim bozukluğu (bu aşamada kısa süreler için), kelime dağarcığı ve hecelemede bozulma, başkalarıyla ilişki kuramama ve Daha karmaşık görevlerin geliştirilmesinde zorluk.

Alzheimer ilerledikçe bazı semptomlar veya diğerleri, rağmen Aynı teşhise rağmen insanlar arasında var olabilecek değişkenliği vurgulamak önemlidir. Aşağıda bu hastalığın başlangıcından sonuna kadar klinik olarak incelenen en yaygın farklı semptomlar bulunmaktadır.

Alzheimer’ın Evreleri

Alzheimer’ın ilk evresi: Hafif

Alzheimer’ın bu başlangıç ​​aşamasında, kişinin ruh halinde ani değişiklikler, zaman ve mekânı yönlendirmede belirli zorluklar, yakın zamanda olanları hatırlamada güçlükler, boş zaman etkinliklerine ilgi kaybı, davranış değişiklikleri, giderek artan yorgunluk yaşaması sık görülen bir durumdur. hobilerin önemli, kademeli olarak ihmal edilmesi, işlev bozuklukları bilişsel düzeyde: dil, hafıza, praksi, yönelim, dikkat, yönelim, hesaplama ve muhakeme.

Bu başlangıç ​​aşamasında kişi karşılaştığı zorlukların farkındadır, semptomları azaltmaya çalışma eğilimi ile. Dil, algı ve motor beceriler korunur.

Bu aşamada nasıl yardımcı olabilirsiniz?

  • Başlamanız için sizi motive edin fiziksel egzersiz uygulaması.
  • Yaratmak Hastanın iç huzurunu artıran rutinler ve görevlerin yerine getirilmesinde daha iyi performans. Aynı şekilde aşina olduğunuz alanlarda bulunmak da kendinizi daha güvende hissetmenizi sağlayacaktır.
  • Tek başınıza dışarı çıkacaksanız yanınıza almanız önemlidir. onu tanımlayan bazı unsurlar (adınız, adresiniz, bakıcıların telefon numarası…).
  • Yer bırakın ve öfkeni dinle.
  • Başlangıç olası uykusuzluğu hafifletmek için bir eylem planı örneğin kestirmeden veya fiziksel egzersizden kaçınmaya çalışmak.
  • Olası görsel ve işitsel kusurları düzeltin.
  • Onun varlığını görmezden gelme, etkileşim düzeyleri azalsa da.
  • Tanınızı bildirin, durumu açıklamak ve hastalığı olan kişinin sahip olabileceği şüpheleri açıklığa kavuşturmak.
  • Çocukluktan kaçının (örneğin bir konuşma başlatırken).
  • Sahip olduğunuz yetenekler üzerinde çalışın ve kaybedilenler üzerinde ısrar etmeyin.
  • Alternatif aktiviteler sanat terapisi veya müzik terapisi gibi.
  • Yapmak istemedikleri belirli aktiviteleri yapmaya zorlamayın.
  • Bilişsel uyarım (atasözleri, zihinsel hesaplamalar, dikkat egzersizleri ile çalışın…).
  • Özerkliği teşvik edin olabildiğince uzağa.

Alzheimer’ın İkinci Evresi: Orta

Entelektüel bozulma daha fazla vurgulanır, şiddet içeren davranışlar ve orantısız tepkiler daha sık görülür, sözlü ifadede uygun kelimeleri bulmada zorluk yaşanabilir, cümle tekrarları ve yavaş tepkiler olabilir, bu da iletişimi zorlaştırıyor.

Ayrıca basit görevleri yerine getirirken daha büyük engellerle karşılaşırlar, sanrısal fikirler ve zulüm ortaya çıkar, çaresizlik korkusu, dışkı ve idrar kaçırma gibi durumlar ortaya çıkar. Hastalığın bu evresindeki çoğu hasta sokakta dolaşıp kaybolabilir, denge kaybı yaşayabilir, bu nedenle düşmeler artar. Ulaşılabilen nesneleri manipüle etme eğilimi de bulunmuştur.

Bu aşamada nasıl yardımcı olabilirsiniz?

Yukarıdakilerin hepsine ek olarak hastalığın bu döneminde bakıcının aşağıdaki hususları dikkate alması faydalı olabilir:

  • Onu gerçekleri hatırlamaya zorlamayın ne de hafızaya erişemediğiniz için kızmayın.
  • Karmaşık sorular sormayın bu kendinizi sersemlemiş hissetmenize neden olabilir.
  • Mümkün olduğu ölçüde sakin ve sakin bir ortamı teşvik edin.
  • Açık bir dil kullanınve onunla iletişim kurarken ve dikkatinizi odaklarken yavaş bir tempo.
  • Konuşmaların başlamasını teşvik edin.

Alzheimer’ın üçüncü aşaması: Şiddetli

Her aşamanın hem hasta hem de bakıcılar ve temel bağlar açısından karmaşıklığı ve hayal kırıklıkları olmasına rağmen, üçüncü aşama, ciddiyet ve bozulma derecesi nedeniyle, hastanın etrafındaki insanlar için en zor olanıdır. fiziksel, duygusal, bilişsel ve ekonomik düzey.

Bilişsel eksiklikler sıklıkla görülür; yalnızca yakın zamanda yaşanan olaylar değil, aynı zamanda o ana kadar ulaşılabilen geçmiş anılar da unutulur; Bilgi işlemede ve uzay-zaman yöneliminde yüksek düzeyde bozulma var. Ailenizi veya arkadaşlarınızı tanımamanız yaygındır. Kişinin yutma güçlüğü çekmesi ciddi kilo kaybına neden olur. Ayrıca daha zayıf oldukları için enfeksiyonlara karşı daha savunmasızdırlar. Ayrıca, Bazı kelimeler veya sesler sürekli tekrarlansa da, dili ifade etmede yetersizlik çekerler. Edinilen otomatik kapasitelerin kaybolduğu göz önüne alındığında, yürüme, yemek yeme, yıkanma vb. konularda derin bir ilgisizlik ve özerkliğin kaybı da yaygındır.

Bu ileri evrede günlük yaşam aktivitelerini yerine getirememe durumu mutlaktır ve dolayısıyla hastalığı olan kişi tamamen bağımlı hale gelir.

Bu aşamada nasıl yardımcı olabilirsiniz?

  • Bir yürüyüş planı uygulayın, dışarıdan taşınabilir olduğu sürece bahçeler, yeşil alanlar…
  • Destekleyici ürünler kullanın (duş alma, idrar kaçırma için…).
  • Olabildiğince uzağa, ülserasyonları önlemek.
  • Ana bakıcı(lar)ın kendilerine ait bir alana sahip olmaları ve fiziksel, bilişsel ve duygusal durumları üzerinde çalışabilmeleri önemlidir.

Alzheimer: Büyük bir zorluk

Alzheimer hastalığı bilimin karşı karşıya olduğu en büyük zorluklardan biridir; cevap bulmak ve her şeyden önce insanların hayatını tüketen bu üzücü patolojiye çözüm bulmak için kendilerini bu tür demans hakkında ayrıntılı çalışmaya adayan birçok profesyonel vardır. bundan muzdarip olanlar ve aile ve arkadaşlarının refahı.

Hastalıkla yüzleşmek için Birincil bakıcıların profesyonel yardıma güvenebilmesi önemlidir. Psikoloji, gerontoloji, nöroloji, mesleki terapi, fizyoterapi, tıp gibi disiplinler, vesaire., Hastalığın tanı ve tedavisiyle ve bakıcılar için gerekli olası müdahaleyle yakından bağlantılıdırlar. Aynı şekilde, ikincisinin de sosyal ve devlet yardımlarına güvenebilmesi temel olarak önemlidir.

Natalia Correa Flores, Aesthesis Psikologları Madrid’de psikolog

Referanslar:

Alzheimer Derneği (nd). Alzheimer aşamaları.

Alzheimer Derneği (nd). Alzheimer’ın 10 belirtisi.

Pasqual Maragall Vakfı (24 Ekim 2022). Alzheimer hastalığının evreleri.

Dünya Sağlık Örgütü (15 Mart 2023). Demans. Veriler ve sayılar.

Source link

İlgili Makaleler