Hayat Ansikloepdisi tekrar yapılandırılıyor.

İlişkiler

Çift İlişki Türleri ❤️ Psikologlar Madrid Aesthetic

Ne tür Çift İlişkileri vardır? Kendinizi Hangi Tip Çiftle Tanımlıyorsunuz?

İlişki Türleri

Çift ilişkileri

çift ​​ilişkileri İnsanların yaşam döngüsünde temel bir unsuru oluştururlar, ve bu tür birliğin gelişimini etkileyebilecek faktörlerin araştırılmasına odaklanan çok sayıda çalışma ve incelemenin geliştirilmesinin nedeni budur.

Farklı çift türlerinin özelliklerini ve özelliklerini bilmeye duyulan büyük ilgi, birçok sınıflandırmanın ortaya çıkmasına neden olmuştur. Şu anda, sosyal açıdan en fazla yayılan sınıflandırmalardan biri “sağlıklı ilişki” ile “toksik ilişki” arasındaki ayrımdır:

  • şunu anlıyoruz sağlıklı ilişki iyi iletişim, bileşenler arasında destek, güven, karşılıklı saygı ve dürüstlüğün yanı sıra bireysel alan ve zamana sahip olma özgürlüğünü sunan bir şey.
  • Tam tersine bir toksik ilişki Bu özelliklerden yoksun olan ve çiftin bir veya iki üyesinde büyük acılara neden olabilecek bir kişidir.

Aşkın Üçgen Teorisi

Tanınmış bir Amerikalı psikolog olan Robert Sternberg, aşk ve ilişkiler konusunu daha derinlemesine inceleyen psikologlardan biri olmuştur. Araştırmalarına dayanarak, Çift ilişkilerinde mevcut olan üç temel bileşen; Sternberg’in Üçgen Aşk Teorisi:

Mahremiyet

Çift arasındaki bağı ve bağı teşvik eden duyguları ifade eder. Bu bileşen, karşı tarafın iletişim derecesinden, saygısından, yakınlığından, duygusal desteğinden ve iyi olma arzusundan gözlemlenebilir.

Tutku

Büyük bir cinsel çekiciliğin yanı sıra cinselliğin ötesinde büyük bir duygusal heyecanın, diğeriyle anları, deneyimleri, duyguları paylaşma arzusunun eşlik ettiği diğerine karşı yoğun bir arzu durumu olarak anlaşılmaktadır.

Bağlılık

Birliği sürdürme arzusunu ve bir yaşam projesini paylaşma isteğini ifade eder.

İlişki Türleri

Bu üç bileşen arasındaki etkileşim ve kombinasyon, farklı türdeki ilişkilerin ortaya çıkmasına neden olur. Sternberg’e göre, tek bileşene dayalı ilişkilerin sürme olasılığı, üç öğeden birkaçından oluşan ilişkilere göre daha az.

Arkadaşlarla İlişki veya Sevgi (Yakınlık)

Bu tür ilişkilerde baskın bileşen, tutku ve bağlılığın olmadığı yakınlıktır. Çiftin üyeleri arasında suç ortaklığı ve desteğin varlığıyla karakterize edilen, ancak herhangi bir tutku hissetmeden veya uzun vadeli bir birliktelik düşüncesine sahip olmayan bir ilişkidir. Genellikle bunlar uzun süreli ilişkilerdir ancak çiftin üyeleri arasında resmi bir bağlılık oluşturma niyeti yoktur. Yine de, Bu şekilde başlayan, sonra dönüşen, arkadaşlıktan aşka adım atan pek çok ilişki vardır.

Tutkulu Aşk İlişkisi (Tutku)

Tutkulu aşk, güçlü bir tutkunun, çok yoğun bir tutkunun olduğu, ancak geri kalan bileşenlerin tamamen bulunmadığı bir ilişkinin karakteristiğidir. Yani bunlar büyük “yoğunluk”a sahip ancak derinliği veya bağlılığı az olan birleşimlerdir. Kısa ve/veya önemsiz ilişkiler de bu kategoriye dahil edilse de birçok ilişkinin başlangıç ​​aşamalarını yansıtır.

Boş Aşk İlişkisi (Bağlılık)

Hem tutkunun hem de yakınlığın ortadan kaybolduğu bir ilişkidir. Ancak çiftin kendisinin sürdürdüğü bağlılık bileşeni nedeniyle ilişki devam eder. Bu tipoloji, ekonomik ve/veya ailevi nedenlerle sürdürülen ancak gerçekte yakınlık paylaşmayan ve herhangi bir tutkunun varlığı bulunmayan ilişkileri içerir.

Romantik Aşk İlişkisi veya Aşık Olmak (Yakınlık + Tutku)

Bu tür ilişkilerde tutku ve yakınlık bileşenleri mevcuttur. İyi bir iletişim ve büyük bir duygusal bağ bulmanın mümkün olduğu tutkulu bir ilişkidir ancak buna rağmen ortak bir gelecek projesi oluşturulmaz, zorluk ya da aksiliklerle karşılaşıldığında ilişki sonlandırılabilir. Ancak bu tür bir sevgi, bağlılık bileşeninin bütünleştirilmesiyle dönüştürülebilir ve zamanla devam edebilir. Pek çok çift gelişir ve bu bağlılık bağı yavaş yavaş yaratılır…

Sosyal Sevgi veya Arkadaşlık İlişkisi (Yakınlık + Bağlılık)

Yakınlık ve bağlılığın varlığıyla karakterize edilen ancak tutkunun olmadığı bir ilişki türüdür. Bu bağlantı türü sürekliliği içinde iletişim ve güvenlik sunar, uzun süren ancak cinsel istek ve heyecanın olmadığı aşk türüdür. Büyük arkadaşlık ilişkilerinde ve çok uzun süredir birlikte olan ve/veya uzun süredir birlikte olan çiftlerde görülen sevgi şeklidir. Ancak bazen bu tutku yokluğuna rutin neden olur ve iyi bir terapi heyecanı ve bununla birlikte heyecanı ve cinsel arzuyu da eski haline getirebilir.

Aptalca veya Aptalca Aşk İlişkisi (Tutku + Bağlılık)

“Aptalca” veya “aptalca” aşk, tutku ve bağlılığın mevcut olduğu ancak yakınlığın olmadığı ilişkilerin karakteristiğidir. Bu durumda çeşitli ilişki türleri dikkate alınır:

  • Samimi deneyimler yaşama arzusuna dayanan, ancak duygusal düzeyde gerçek ve büyük bir bağlantının bulunmadığı, ilişkiyi derinden istikrara kavuşturan “yakınlık” unsurunun bulunmadığı ilişkiler. Bunlar, bağlılığın büyük ölçüde tutkunun heyecanıyla motive edildiği, ancak derinlerde “bağlantı kuramayan” çiftlerdir.
  • İletişim eksikliklerinin, anlayış sorunlarının ve hatta saygı eksikliğinin olduğu ilişkiler. Bu, ilgili taraflardan birine yoğun bir bağımlılık duygusunun hakim olduğu çift ilişkilerini içerir; duygusal bağımlılık ilişkileri; ve ayrıca bir tarafın diğerine korku, güvensizlik, güvensizlik duyguları nedeniyle güvenmediği durumlar… kısacası, sözde toksik ilişkiler ve/veya fiziksel ve/veya duygusal istismar içeren ilişkiler.

Tam veya Tamamlanmış Aşk İlişkisi (Yakınlık + Tutku + Bağlılık)

Bu tipoloji ideal çift ilişkisidir ve aşağıda açıklanan üç bileşenin varlığına sahiptir: Sternberg: samimiyet, tutku ve bağlılık. Bu hepimizin istediği türden bir ilişkidir ve nadir görülen bir bağ, bağlantı türü olarak öne çıkar. Yine de, Aslında zorluk bu tür bir ilişkiyi bulmakta değil, onu sürdürmekte yatıyor. Aslında birçok durumda bileşenlerden biri, örneğin zamanla tutkuyu kaybeder ve bu durumda ilişki, tutkunun olmadığı, sosyal, arkadaşlık ilişkisine dönüşür.

Zaman İçinde Çift İlişkileri

Aslında Aşkın Üçgen Teorisinde üç bileşenin birleşimi zamanla değişebilir. Çift ilişkilerini dönüştürmek, ortak gidişat ve deneyimlere ve aynı zamanda çiftin her bir üyesinin kendi deneyimlerine dayanarak bir tipolojiden diğerine geçmek. Bir bakıma ilişkinin geçirdiği “aşamalar” olarak da ele alınabilir.

İlişkiler hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, danışın Çift Terapisi bölümümüzVe eğer ilişkinizi sürdürmek ve olası ilişki sorunlarının üstesinden gelmek için yardıma ihtiyacınız olabileceğini düşünüyorsanız!bize sor! Çift uzmanı psikologlarımız hiç şüphesiz ilişkinizi geliştirmenize yardımcı olacaktır.

“Eğer onun kanatlarını kesseydim o benim olurdu, kaçamazdı. Ama bu şekilde kuş olmayı bırakmış olurdum. Ve ben… sevdiğim şey kuştu!” Mikel Laboa (İspanyol şarkıcı-söz yazarı, Pasajes 1934 – San Sebastián 2008)

Natalia Correa Flores, Rafael Fenoy Castaño, Aesthesis Psikologları Madrid’deki psikologlar

Referanslar

Almeida, A. (2013) RJ Sternberg’in aşk fikirleri: üçgen teorisi ve aşkın anlatı teorisi. Aile: Bilim ve Aile Rehberliği Dergisi, Sayı: 46, s. 57.ISSN 1130-8893.

Clemente, S. (7 Ağustos 2023). İlişkinizin sağlıklı olup olmadığını bilin. Zihin Harikadır.

Sánchez, E. (24 Temmuz 2022). Sternberg’e göre aşk üçgeni. Zihin Harikadır.

Sánchez, S. (2022). İlişkinizde ne tür bir aşk var? Phoenix Kuşağı.

Sosyal Bilimler Dergisi, 2004. Üçgen aşk teorisi. H. T. Reis ve C. E. Rusbult (Ed.), Yakın ilişkiler: Anahtar okumalar (s. 213-227). Philadelphia, PA, ABD: Taylor ve Francis.

Source link

İlgili Makaleler