İnsanlar sosyal varlıklardır, yani başkalarıyla ilişkiler kurarız, topluluk içinde ve farklı insanlarla birlikte yaşarız. Ancak kaçınmacı kişilik bozukluğundan muzdarip olanlar, başkalarıyla ilişki kurarken ve birlikteyken yüksek düzeyde kaygı yaşarlar.
Kaçınma Kişilik Bozukluğu veya AKB
Bu makaledeki başlıklar
Kaçıngan kişilik bozukluğu olarak da bilinen kaçıngan kişilik bozukluğu (APD), “kişilik bozuklukları” sınıflandırmasına girer. Bu durumdan muzdarip olanların yaşadığı yüksek düzeyde sosyal engellemenin yanı sıra aşağılık duygularının istilası ve olumsuz değerlendirmelere karşı aşırı duyarlılık ile karakterizedir.
Bu bozukluğa sahip kişilerin yaşadığı kaygı düzeyi çok yüksek olduğundan kaygılı kişilik bozukluğu olarak da adlandırılmaktadır. Kalıcı korku, başkalarıyla etkileşimde bulunulduğunda ve onlar tarafından değerlendirildiğini hissettiğinde karakteristiktir., Bu nedenle bu kaygıdan kurtulmak için bozukluğu olan kişi diğer bireylerle birlikte olmaktan kaçınır. Bu sayede yalnız kaldığınızda kaygı düzeyleri ortadan kalkar, ancak izolasyonun devam etmesi nedeniyle üzüntü duyguları ortaya çıkıyor.
Sıklıkla, bu durumdan muzdarip olanlar, toplumda olumlu olabilecek kendi özelliklerini tanımlayamadıklarını, bunun yerine olumsuz olduğunu düşündükleri niteliklere odaklandıklarını bildirmektedir. Aynı şekilde, başkalarını da gücendiren, reddeden, saldıran, hakaret eden ve/veya karalayan kişiler olarak görme eğilimindedirler. Dikkatin olumsuz olarak algılanan özelliklere odaklanılması ve başkalarının varlığının sürekli tehdit olarak algılanması nedeniyle aşırı tetikte olma derecesi çok yüksektir.
Kaçınma Kişilik Bozukluğu veya AKB Belirtileri
Her kişide bazı semptomların diğerlerinden daha belirgin olması olağandır; en sık görülenler aşağıda açıklanmıştır.
Başkalarını üstün varlıklar olarak görün. Çoğu zaman başkalarının, örneğin bir fikrini ifade etmek, başkalarıyla ilişki kurmak, bir fikri savunmak vb. gibi yaptıkları her şeyi daha iyi yaptığını düşünürler. Kendini küçümseme ve özeleştiri, kişinin kendi değerine ilişkin düşük görüşe bağlı olarak kendini gerçekleştiren kehanetin bir biçimi olarak yaygındır.
Kendine güvensiz. Yeterli olamama düşüncesinin tuzağına düşerler. Benlik kavramı çok zarar görmüş, Bu nedenle sınırlılık ve düşük saygınlık duyguları sıklıkla ortaya çıkar. Bu insanların kendi yeteneklerine inanmamaları yaygındır.
Sosyal izolasyon. Başkalarıyla etkileşimin yarattığı korku nedeniyle evde kalmayı ve başkalarıyla etkileşime girmemeyi tercih ediyorlar. Bu sayede kaygı azalır ama yukarıda da belirttiğimiz gibi üzüntü ve yalnızlık hissi artar, bu da rahatsızlık yaratır.
Başkalarından gelen davetleri reddedin. Önceki paragrafla yakından ilgilidir, Çünkü planların reddedilmesi sosyal izolasyona neden oluyor. Ancak, söz konusu izolasyonun hem diğer insanları içeren faaliyet veya işlerin reddedilmesi hem de evden çıkmayarak temastan kaçınılması yoluyla gerçekleştiğini belirtmekte fayda var. Zamanla uzayan bu durum, ister arkadaşlık, ister ilişki, ister başka türden olsun, kişilerarası ilişkiler kurmayı zorlaştırır.
Felaketçilik Zorlukların gerçekte olduğundan daha karmaşık olarak algılandığı yinelenen düşüncelere atıfta bulunmak., ayrıca konuşmalarında iyi yaptıkları bazı eylemlere ilişkin verileri de atlıyorlar. Ayrıca kişi için olumsuz olanı abartıp olumlu olanı öne çıkarmama yönünde yaygın bir eğilim vardır. Benzer şekilde, meydana gelebilecek olası beklenmedik durumlara ilişkin sürekli korku, felaket düşüncelerinin tipik bir örneğidir.
Bilişsel katılık. Başkalarıyla ilişki kuramama ve başkalarına ilgisiz hissetme fikri karşısında ısrar edin.
Eleştiri için düşük tolerans eşiği. Başkalarının onaylamaması yoğun rahatsızlığa neden olabilir. Benzer şekilde, eleştiriye tolerans eşiği, Kaçınmacı Kişilik Bozukluğu veya kısaltmasıyla APD’den muzdarip olmayan kişilere göre daha düşüktür.
Aşırı utangaçlık. Bu semptom, yeni sosyal durumlarda kişinin sürekli olarak kendini güvende hissetmemesi ve utanç duyması anlamına gelir; bu durum, kişi yakın ilişkiler kurmak istemesine rağmen diğer insanlarla konuşmaya başlamayı zorlaştırır.
Yüksek öz farkındalık. Yaptıkları hareketleri, söyledikleri kelimeleri ölçün ve bunları zihinsel olarak tekrar tekrar tekrarlayın, davranış biçimlerini ayrıntılı olarak analiz edin. Aynı şekilde izlendiğini ve yargılandığını hissetmek de yaygındır.
Başkalarına güvenme. Diğer insanlar tehditkar olarak algılanır, bu nedenle başkalarına güvensizlik kaçınan kişilik bozukluğunun veya AKB’nin özelliğidir.
Bir kaçış mekanizması olarak hayal kurma eğilimi. Çoğu insanın ne istediği ve geleceğe dair fanteziler kurması yaygın olsa da, bu rahatsızlığa sahip kişiler bunu daha sık yaparlar. Örneğin tatmin edici sosyal ilişkilere sahip olmanın nasıl bir şey olacağını hayal ederler; bu mekanizma gerçeklikten kaçmanın bir yolu olarak yardımcı olabilir.
Fiziksel belirtiler. Tehdit edici olduğu düşünülen diğer kişilerle temasın olduğu anlarda, EPD’li kişi nörovejetatif sistem belirtileri yaşayabilir. terleme, titreme, çarpıntı vb. gibi.
Nedenler Kaçınma Kişilik Bozukluğu veya AKB
TPE’nin nedenleri konusunda bilim camiasında fikir birliği yoktur. Çoğu araştırmacı bunun çok nedenli, yani farklı sebeplerden kaynaklanan bir bozukluk olduğunu savunuyor.
Klinik kanıtlar bu bozukluklarda sosyal ve psikolojik faktörlerin önemini desteklemektedir. Yani, kişinin erken gelişimindeki ana bağlanma figürleriyle etkileşim şeklinin etkisi. Çocukların ana bakıcılarından aldıkları duygusal onay çok anlamlı hale gelir çünkü benlik saygısı çocukluktan itibaren inşa edilir. Bu onayı almamak sosyal becerilerin edinilmesini etkileyebilir.
Psikoterapist, doktor ve psikanalist Rosa Velasco’nun (2010) belirttiği gibi, “Kimliğimizi anlamlı ilişkiler içinde inşa ederiz. Utanma duygusu, kişinin diğerinin bakışına maruz kaldığını hissettiği ilişkisel deneyimden kaynaklanır.”. Fakat, Doğası karmaşık olduğundan izole edilmiş tek bir faktörün olmadığını vurgulamak önemlidir.
TPE ve Sosyal Fobi arasındaki farklar
Sosyal Fobi ile Kaçınma Kişilik Bozukluğu veya APD arasındaki farkları tanımlamaya gelince pek çok tartışma var çünkü bunlar çok benzer özellikleri paylaşıyor.. Ancak oTemel fark, sosyal fobisi olan kişilerin bazı sosyal durumlardan kaçınması ancak yakın kişisel ilişkilerden kaçınması, SPD’li kişilerin ise yakın ve/veya yakın ilişkiler de dahil olmak üzere her türlü ilişkiden kaçınmasıdır.
Kaçıngan kişilik bozukluğu olan kişide sosyal fobi vardır ancak durum her zaman bunun tersi değildir, yani sosyal fobiden muzdarip olanların hepsi EPD yaşamaz.
Kaçınma Kişilik Bozukluğu veya APD Tedavisi
Her psikolojik durumdaki rahatsızlığı azaltmak için hasta ile terapist arasındaki yakın bağ önemli olsa da, bu bozukluğun ele alınmasında esastır. Uzmanın kullandığı araç ve teknikler, terapist ve hasta arasında iyi bir ittifak kurmak kadar önemli olmayacaktır.çünkü acı çekmenin kökeni tam olarak kişilerarası ilişkiler kuramamaktır.
Bu basit bir iş değildir çünkü bu bozukluğun karakteristik bir özelliği olarak hasta, psikoterapist tarafından reddedileceğini düşünebilir. Bu nedenle iyi bir prognoza ulaşmak için her ikisinin oluşturduğu ilişki üzerinde çalışmak çok önemli olacaktır. Terapi sürecinde hastanın kendisini yargılanmadan ve dinlenmeden, güvenli bir yerde hissetmesi önemlidir. Bu şekilde kendinize olan güveninizi kazanabilecek, dolayısıyla öz saygı seviyenizi artırabileceksiniz.
Natalia Correa Flores, Aesthesis Psikologları Madrid’de psikolog
Referanslar:
Isep Kliniği. (tarihsiz). Çekingen kişilik bozukluğu.
Medlineplus.gov. (2014). Kaçıngan kişilik bozukluğu: MedlinePlus Tıp Ansiklopedisi.
Kaya, E. (1995). Kaçınma Kişilik Bozukluğunun Tedavisi. İspanya Psikoloji Genel Konseyi.
Velasco, R. (2010). Dismorfofobi veya vücut utancı. ARABALAR4(1), s.208-220.
Kişilik bozuklukları.es. (tarihsiz). Çekingen kişilik bozukluğu.
Zimmerman, M. (Mayıs 2021). Kaçınan/kaçınan kişilik bozukluğu. MSD Kılavuzu.