Hepimiz bir noktada müzikten etkilenmişizdir, bizi mutlu etmiş, üzmüş, neşelendirmiş, rahatlatmış, enerjik hissettirmiştir, ağlatmıştır, gülümsetmiştir… Psikolojik sağlığımıza fayda sağlamak için kullanılabilir mi?
Müzik ve Ruh Hali
Bu makaledeki başlıklar
Müzik, çok kolay ulaşabildiğimiz bir unsurdur ve bize hizmet ettiği için pek çok avantajı vardır. Duygusallığı, gelişimi, ifadeyi ve duygusal dengeyi, sorunların veya endişelerin tezahürünü ve çözümünü, davranışı, motor becerileri, algıyı, özgüveni, iletişimi geliştirmek… Ayrıca solunum, kalp ve diğer biyolojik ritimler gibi diğer fonksiyonları da etkiler. Aynı zamanda kaygıyı azaltır, uykuya dalmayı kolaylaştırır, bize işleri halletmemiz için enerji verir…
Bu faydalar uzun yıllardan beri bilinmektedir ve örneğin bebeklerin uyumalarına veya bazı becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmak için ebeveynlere müzik çalmaları tavsiye edilir. Aynı şekilde hamilelik döneminde de müzik dinlemek hem anne hem de doğacak bebek için faydalıdır.
Diğer taraftan, Hem müzik hem de onun çeşitli bileşenleri (ton, melodi, ritim…) çok küçük yaşlardan itibaren ruh halimizi etkiler.Örneğin bebeklere söylenen ninniler onların sakinleşmelerine, rahatsızlıklarının giderilmesine ya da gerginliklerinin giderilmesine olanak sağlar.
Müziğin refahımız üzerindeki bu olumlu etkisi, bizi spor yapmaya veya tembel olduğumuzda başka aktiviteler yapmaya teşvik ettiğinde de ortaya çıkar.
Böylece her insanın müzik zevki farklı olsa ve her birey belirli müziklerle belirli duyguları hissetse de, Hemen hemen tüm insanlarda ortak olan genel kalıplar vardır. Böylece, tiz zil sesleri beynimizin belirli bölgelerini harekete geçirir ve bu bölgelerde tiz tonları algılayan alçak zil seslerinden daha fazla nöron bulunduğundan, bu zil sesleri bizi heyecanlandırma ve tonlama eğilimi göstererek enerjik, coşkulu hissetmemize neden olur.…Böylece majör skalanın daha yüksek notaları hareketi, neşeyi ve dışsal ifadeyi teşvik eder.
Aksine, daha küçük ölçekli notalar üzüntü duygularıyla veya çok derin duygularla ilişkilendirilebilir; bu da müziğin “olumsuz etkisini” temsil etmek zorunda değildir, tam tersidir. Her ne kadar çelişkili gibi görünse de moralimiz bozuk olduğunda bazen hüzünlü müzik dinlemek, söz konusu müziğin duygularımızla uyum içinde olduğunu algılayarak bize bir iyilik ve keyif duygusu yaşatır.
müzik terapisi
müzik terapisiDünya Müzik Terapisi Federasyonu’nun tanımladığı gibi, bir araçtır. Müziği ve/veya onun unsurlarını (ses, ritim, melodi, armoni), bir hasta veya grubun önlenmesi, rehabilitasyonu veya tedavisi amacıyla terapötik amaçlarla kullanır. İlişkileri, iletişimi, öğrenmeyi, hareketi, ifadeyi, organizasyonu kolaylaştıran ve destekleyen, fiziksel, duygusal, zihinsel ve sosyal ihtiyaçların karşılanmasına olanak tanıyan alternatif bir terapidir. Kesinlikle, Müzik terapisinin amacı, daha iyi bir entegrasyon (hem içsel hem de dışsal) elde etmek ve yaşam kalitelerini iyileştirmek için insanların işlevlerini geliştirmek ve eski haline getirmektir. Dolayısıyla bu, bir enstrümanın nasıl çalınacağını öğretmekle ilgili değil, ki bu müzik eğitimi olabilir, fakat müziği kişide veya günlük yaşamda değişiklikler yaratmak için kullanmakla ilgilidir.
Müzik bize farklı yönlerden yardımcı olabilir; örneğin ezberlemeye çalıştığımızda, aslında Müzik terapisi özellikle öğrenme sorunlarınız olduğunda tavsiye edilir. Bu nedenle çocukların şarkılar yoluyla nasıl öğrendiğini görmek alışılmadık bir durum değil; vücudun bölümleri, alfabe, hayvanlar, kurallar…
Müzik aynı zamanda işlevsel çeşitliliğe sahip insanlarla çalışmak için de kullanılır. örneğin otizm, psikoz vb. gibi işi zorlaştıran sorunları olan çocuklara yaklaşıma izin verilmesi.
Bazı doktorlar, bazı hastalarda bile belirli işlemlerden önce hastalarını rahatlatmak için müzik kullanıyor. Müzik, kronik ağrının ve kanser gibi diğer hastalıkların tedavisinde yardımcı olur. Aynı şekilde konuyla alakalı bir bulgu oldular. Dikkat ve hafıza gibi beyin fonksiyonlarında bozulma olan hastalarda müziğin serebral ve duygusal düzeyde kullanılmasının büyük faydaları vardır.. Müziğin terapötik olarak kullanımını gösteren ve öneren çok sayıda ampirik çalışma vardır; depresyon, anksiyete ve uyku bozukluklarının yanı sıra diğer patolojileri tedavi etmek için.
Sonuç olarak, müzik sadece müzisyenler için bir çalışma aracı, insanlar içinse bir keyif aracı değil, aynı zamanda sayısız tedavi edici faydalarına dair giderek daha fazla bulguya ulaşılıyor.
“Müzik, insanlar arasındaki sosyal iletişim eylemidir, bir dostluk jestidir, var olan en güçlüsüdür.”
Malcolm Arnold (Birleşik Krallık, 21.10.1921 – 23.09.2006). İngiliz besteci.
Rosa I. Hidalgo, Aesthesis Psikologları Madrid’de psikolog
Referanslar:
Espada, B. (26 Ekim 2018). Müziğin ruh halimize etkisi.depsikologia.com.
Edeca Eğitimi (8 Haziran 2022). Müzik terapisi nedir ve faydaları nelerdir?
SağlıklıÇocuklar.org. (21 Kasım 2015). Müzik ve ruh hali.
En.wikipedia.org. (16 Mayıs 2024). müzik terapisi.