Hayat Ansikloepdisi tekrar yapılandırılıyor.

İlişkiler

Tütünün fiziksel ve ruhsal sağlığa olumsuz etkileri

Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre tütün, her yıl onu kullananların yarısına yakınını öldürüyor; 8 milyondan fazla insan tütünden ölüyor.Bu ölümlerin 7 milyondan fazlası doğrudan tütün tüketiminden, yaklaşık 1,2 milyonu ise sigara içmeyenlerin pasif sigara dumanına maruz kalmasından kaynaklanmaktadır… Bu şok edici rakamlara rağmen birçok insan her gün sigara içmeye devam etmektedir ve Sormaya değer: Tütün vücudumuzu nasıl etkiler? Sigara içmenin duygusal düzeyde de olumsuz sonuçları var mı?

Tütünün fiziksel sağlığa, duygusal sağlığa olumsuz etkileri, sigara içen adamın yüzü

Tütünün Fiziksel Sağlık Üzerindeki Olumsuz Etkileri

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre: “Tütün ürünleri, sigara içmek, emmek, çiğnemek veya burundan çekmek için tamamen veya kısmen tütünden yapılan ürünlerdir.” Hepsi, tütünde bulunan ve son derece bağımlılık yaratan psikoaktif bir madde olan nikotin içerir.

Tütün tüketimi, akciğer hastalıkları, kalp-damar hastalıkları ve farklı kanser türleri (akciğer, boğaz…) gibi birçok ciddi hastalık için temel risk faktörlerinden biri olmasına rağmen, tüketimi dünya çapında yaygındır. Son yıllarda, başta Batı olmak üzere birçok ülke, tütün tüketimini kademeli olarak azaltmak amacıyla tütüne yönelik kısıtlayıcı yasalar geliştirmiştir, ancak yine de endeksler tütün tüketimine ilişkin yüksek rakamlar göstermeye devam etmektedir.

Tütünün fiziksel sağlık üzerinde neden olduğu zararlı sonuçların vurgulanması büyük önem taşımaktadır.Çünkü sigaranın zararlarını akılda tutmak, hem bırakmayı düşünenlere hem de yeni başlayanlara yardımcı olabileceği gibi, hiç sigara içmemiş olanların da cesaretini kırabilir.

Tütün, kanser ve kanserden ölümlerin önde gelen nedenidir

Tütün tüketimiyle en çok ilişkili kanserler akciğer, yemek borusu, gırtlak, boğaz ve ağız kanserleri olsa da vücudun diğer organları ve kısımları da bu maddeden etkilenmektedir. Bunlardan bazıları burun, böbrek, mesane, karaciğer, pankreas, mide, rahim ağzı, kolon ve rektumdur. Ayrıca üretebilir AML.

Sigara içmek kardiyovasküler risk faktörüdür

tütünün fiziksel sağlığa olumsuz etkileriDüzenli tütün kullanımı kan pıhtılarının ortaya çıkmasına neden olur ve beyindeki kan damarlarının duvarlarını zayıflatır, bu da felce yol açabilir. Bacaklarda da pıhtı oluşabilir ve akciğerlere gidebilir. Ayrıca, koroner arter hastalığı (anjina ve/veya kalp krizi), geçici yüksek tansiyon ve hem bacaklarda hem de erkeklerde peniste ereksiyon sorunlarına neden olabilecek kan akışı sorunları yaşanma olasılığı . Öte yandan sigara içenlerde yaranın iyileşmesi daha karmaşıktır.

Tütün ağız mukozasında zararlı etkilere neden olur

Sigaranın yanmasından kaynaklanan ısının ağız mukozası ile doğrudan teması diş eti iltihabına neden olur. (diş eti iltihabı) ve periodontitis (periodontiumun iltihabı).

Tütün gebe kalma, hamilelik ve perinatal sorunlara neden olur

Sigara içen kadınların hamile kalmaları sigara içmeyenlere göre daha zor olabilir. Öte yandan gebe kaldıktan sonra da zararlı etkileri vardır. Hamileyken sigara içen kadının düşük yapma riski daha yüksekRahim dışı gebelik, prematüre bebek sahibi olma ve/veya düşük doğum ağırlığı. Ayrıca bebeğin yarık dudak veya damak ile doğma ihtimali de daha yüksektir. Aynı şekilde hamilelik sırasında ve sonrasında sigara içmek, ani bebek ölümü sendromu nedeniyle bebeğin ölme riskini artırır. Ayrıca, Tütün tüketimi sperm kalitesini bozduğu için sigara içmek erkek kısırlığını da etkiler.ayrıca bazı durumlarda üretimleri de azalıyor.

Sigara solunum sisteminde sorunlara neden oluyor

Tütün tüketimi kronik bronşit, akciğer, hücre veya deri dokusunda şişme riskini artırır. kronik obstrüktif akciğer hastalığı, peptik ülser ve astım vakalarındaki komplikasyonlar.

Tütün tüketimi cilt sorunlarına neden olur

Tütün içindeki kimyasallara maruz kalmak cildin erken kırışmasına neden olur, Sigara içenlerde cilt yaşlanması önemli ölçüde hızlanır.

Tütün görme kaybına neden olabilir

Tütün aynı zamanda görmeye de zarar verir ve bu da Sigara içenlerin sigara içmeyenlere göre makula dejenerasyonuna yakalanma olasılığı daha yüksektir.

Sigara içmek diğer hastalık türlerine karşı daha büyük bir eğilim oluşturur

Sigara içenlerde mide ülseri gibi bazı hastalıklara karşı daha yüksek bir eğilim indeksi bulunmuştur. Aynı şekilde bulaşıcı hastalıklara karşı bağışıklık da daha düşüktür.

Tütünün ruh sağlığına olumsuz etkileri

Tahmin edebileceğiniz gibi fiziksel sağlık zihinsel sağlıkla yakından bağlantılıdır, bu nedenle tütünün de önemli duygusal sonuçları vardır. Bu sadece tütünün fiziksel düzeydeki etkilerinin bir sonucu olarak değil, aynı zamanda sigara içmenin zihinsel düzeyde yol açtığı bağımlılık durumundan da kaynaklanmaktadır. Tütünün zihinsel ve duygusal sağlığınız üzerindeki bu sonuçlarından bazılarını aşağıda açıklıyoruz.

Tütünün sağlık üzerindeki olumsuz etkileriyle ilgili duygusal sonuçlar

tütünün ruh sağlığına olumsuz etkileriTütünün neden olduğu tüm olumsuz etkiler dikkate alındığında, tütünün zararlı fiziksel etkileri duyguları etkiler ve bunun tersi de geçerlidir. Bu nedenle, tütün nedeniyle solunum sorunları yaşayan veya kısırlık yaşayan bir kişinin, bundan dolayı ruh halinde değişiklikler yaşaması ve bağımlılığıyla ilgili değişiklik yapmaya çalışması muhtemeldir. Ancak belirli bir hastalıktan muzdarip olmanız şart değildir; fiziksel egzersiz yaparken veya sadece günlük aktivitelerde daha az kapasite veya daha fazla yorgunluk fark etmek gibi tütün tüketiminin neden olduğu fiziksel değişiklikler yaşayabilirsiniz, bu da bu gerçeği hayal kırıklığına veya hayal kırıklığına neden olur. üzüntü.

Tersi anlamda, örneğin travmatik bir olay, bir ayrılık veya sevilen birinin ölümü gibi acı çekmek, daha fazla tütün tüketimine neden olan duygusal bir durum yaratır; hatta bırakanlarda sigaraya geri dönmek.

Bu karşılıklı ilişkiden dolayı, psikolojik terapi her durumda, hem sağlığın bozulmasını önlemek için sigarayı bırakmak, hem de tekrar sigara içmekten kaçınmak veya kötü bir duygusal an yaşandığında tüketimi artırmak için çok yardımcı olabilir.

Tütün kullanımı depresyona yakalanma olasılığını artırıyor

Tütünün daha iyi bir ruh hali ile doğrudan bir ilişkisi olduğunu düşünmek yanlıştır. Aslında farklı araştırmacıların da belirttiği gibi tam tersi bir ilişki var. Farklı bilimsel çalışmalarda bulunan bulgular, sigara içmenin depresyona yakalanma riskini artırdığı konusunda hemfikirdir. Sigara içenlerin stresli durumlar karşısında sigara tüketerek “sakinleşmesi”, “sigara içme ile iyileşen ruh hali” arasındaki doğrudan ilişkinin sonucu değil, asıl “sakinleştiren” şeyin sigaranın etkileri olmasıdır. bağımlılığın neden olduğu yoksunluk sendromu.

Tütünün kontrol kaybı hissine etkisi

Her ne kadar sigara içenlerin çoğu “sigara içmeyi sevdiklerini” ve “sigara içmekten keyif aldıklarını” ifade etse de, bu sözlerle özdeşleşenlerin büyük bir kısmı aynı zamanda bir tür özgürlükten yoksunluk, yani öz kontrol kaybı hissettiğini de itiraf ediyor. hayatta bir bağımlılık gerektirir. Canınız sigara çektiğinde kendinize hakim olamamanız iç dengenizi etkileyebilir.

Tütünün kişisel hayal kırıklığına etkisi

Her ne kadar bazı sigara içenler bilinçli olarak sigara içmeye karar verseler de, diğer birçok durumda onları bu davranışı sergilemeye iten şey, özellikle bazı ergenlerin maruz kaldıkları sosyal baskıdır. Bu nedenle bazı sigara içenler, böyle bir baskıyla yüzleşmeyi tercih edeceklerini ancak o zaman bunu yapmadıklarını anladıklarında hayal kırıklığına uğrarlar. Hayal kırıklığı ile sigarayı bırakma sürecindeki başarısızlıklar arasındaki ilişki de oldukça önemlidir.

Tütünün izolasyon duygularına etkisi

Tütün karşıtı bilinçlendirme kampanyaları her geçen gün daha etkili oluyor. Üstelik, neyse ki durum çok değişti: Daha önce bara gitmek yaygındı ve içerisi dumanla dolu olurdu, ancak artık tüm konaklama işletmelerinde sigara içmek yasak. Günümüzde sigara içmek isteyen kişinin, dışarıdaki hava koşulları ne olursa olsun, bulunduğu yerden, yani restorandan, iş yerinden, arkadaş evinden ayrılmak zorunda kalması olağan bir durumdur. Bazı insanların bu anın “keyifli” olduğunu, yani o anda bulundukları yerden çıkıp sigara içmek için dışarı çıkmayı düşündükleri doğru olsa da, Diğer sigara içenler dışarı çıkmaya karar verdiklerinde, özellikle de güzel yemek, sohbet, müzik vs.’nin tadını çıkarırken bir izolasyon hissi yaşadıklarını ifade ediyorlar.

Tütünün reddedilme duygusuna etkisi

Önceki paragrafla ilgili olarak, Bazı sigara içenlerin belirli planlar veya belirli durumlar tarafından reddedilmiş hissetmeleri yaygın olabilir. Örneğin bir arkadaşınızın evine gidip sigara içememek ya da sigara içmemek bir zorunluluk olduğundan ortak daire ararken sorunlarla karşılaşmak gibi.

Çatışmaların kaynağı olarak tütün

Sigara içme olgusu, bazı durumlarda sigara içen kişi ile partneri, ebeveynleri, kardeşleri, yakın arkadaşları gibi çevresinde önemli bir kişi arasında çatışmaya neden olmaktadır. Bu alışkanlığa karşı çıkan ve sevdiklerinin sağlığından korkanlar. Tütünün tetikleyici olduğu bu tür tartışmalar, sigara içen kişide rahatsızlığa neden olabilir.

Gösterildiği gibi tütünün pek çok olumsuz etkisi vardır ve hiç şüphesiz bu zararlı alışkanlıktan vazgeçmeye değer. Sigara içen herkesi sigarayı bırakmayı düşünmeye, ihtiyaç duymaları halinde yardım almaya ve bağımlılıklarını sona erdirmek için mücadele etmeye teşvik ediyoruz. İtibaren Psikologlar Estesis MadridDilerseniz bu süreçte size eşlik edebiliriz. ÇOK TEŞVİK!

Natalia Correa Flores, Aesthesis Psikologları Madrid’de psikolog

Referanslar

AEAC, İspanyol Kanserle Mücadele Derneği (sf). Tütünle ilişkili riskler.

NIDA, Ulusal Uyuşturucu Bağımlılığı Enstitüsü (2 Haziran 2020). Hamilelikte sigara içmenin riskleri nelerdir?

Ulusal Kanser Enstitüsü (19 Aralık 2017). Sigara içmenin zararları ve sigarayı bırakmanın sağlığa faydaları.

DSÖ, Dünya Sağlık Örgütü. (31 Temmuz 2023). Tütün.

Salud180 (22 Aralık 2022). Tütünün sağlığa 5 zararlı etkisi.

MedlinePlus (25 Temmuz 2022). Tütün riskleri.

Source link

İlgili Makaleler