Doğum yaptıktan sonra, temel olarak kurulan emzirme türüne bağlı olarak er ya da geç regliniz gelecektir. Kardeşlerin yaş aralığının yakın olmasını tercih eden aileler olduğu için hem hemen bir bebek sahibi olmak istemeniz durumunda, hem de tekrar gebelik istememeniz durumunda iyi korunmanız dikkate alınması gereken bir husustur. .
Zaten yumurtladığınızı nasıl anlarsınız? Yeni bir hamilelik aramak için sütten kesilmeniz gerekiyor mu? O Madrid’deki Ruber Internacional Hastanesi Kadın Birimi başkanı Dr. Juan Vidal Pérez, bu ve diğer soruları yanıtlıyor.
Hamilelikten sonra adetiniz ne zaman geri gelir?
Bu makaledeki başlıklar
Doğumdan sonra adetin geri gelmesiyle ilgili yargılar çok geniştir ve her kadına göre büyük farklılıklar vardır. Ancak işin temel bir yanı var; o da emzirmenin anneden mi yoksa yapay olarak mı olduğudur. Uzman, “Emzirme yapay ise adet genellikle doğumdan altı hafta sonra gelir” diyor. Doğal emzirme durumunda “adetin ne zaman geri geleceğini bilmek mümkün değildir çünkü süre çok değişkendir, ancak genellikle birkaç ay gecikir ve bazı durumlarda emzirme uzun süre uzatılırsa adet yeniden başlamaz” emzirme durdurulana kadar” diye ekliyor.
Adet görmeme olarak adlandırılan bu dönem, doğanın kadının tekrar hamile kalmasını bir süreliğine engellemeye çalıştığı bir yoldur. Genel olarak bu aşamada kadın ne adet görecektir ne de yumurtlayacaktır. Ancak Bu durumun ne kadar süreceğini kesin olarak bilmek mümkün değil, Sadece anne sütüyle beslenen annelerde bile adet dönemi ilk aylarda geri dönerken, bazılarında ise altı aylıkken tamamlayıcı beslenmeye geçildiğinde bu süre geri geliyor ve daha az veya çok daha uzun, hatta bir yıldan fazla emzirme yapılıyor. emzirme devam ediyorsa
Adetin dönmemesinde bir sorun olabilir mi?
Genellikle adetin dönmemesinde herhangi bir sorun yaşanmaz. Bunun temel nedeni emzirmedir. Bununla birlikte, Dr. Vidal’in uyardığı gibi, “istisnai durumlarda, tıbbi olarak sineşi dediğimiz, servikste veya endometriyal boşlukta kanın dışarı çıkmasını önleyen yapışıklıklar meydana gelebilir.” Çok fazla ağrıya neden olduğu ve her halükarda “bu yapışıklıkları ortadan kaldırmak için” histeroskopi yoluyla cerrahi tedavi gerektirdiği için gözden kaçmayan bir sorundur.
Eğer kadın emziriyorsa ve kendini iyi hissediyorsa adetin geri gelmesi birkaç ay sürse bile doktora gitmenin bir anlamı yoktur. Ancak “emzirme yapay ise doğumdan üç ay sonra başvurmalı, ağrılı bir durum varsa hemen başvurmalısınız” tavsiyesinde bulunuyor.
Adet olmadan hamilelik olabilir mi?
Sadece emzirmenin ilk altı ayı boyunca, bir dizi koşulun yerine getirilmesi durumunda kadın hamilelikten oldukça korunur: Annenin adet görmemiş olması, bebeğin başka bir sıvı veya yiyecek almamış olması ve emzirmenin sık olması. gece ve gündüz (24 saat içinde 8 ila 12 besleme arasında). Bu koşullar sağlandığı takdirde kadın yeni bir gebelikten %98-99 oranında korunur. Buna LAM yöntemi (laktasyon amenore yöntemi) denir. Yani, hamile kalmayı önlemek için doğal bir yöntem olarak yalnızca emzirme kullanılacaktır.
Bu koşullarla altı ay boyunca yalnızca emzirmenin ardından bu koruma kaybolur. Fakat adetiniz geri dönmediyse hamile kalabilir misiniz? Cevap Evet. Yumurtlama meydana gelebilir ve korunmasız cinsel ilişki varsa adet gelmemiş olsa dahi gebelik meydana gelebilir, Ruber Uluslararası Hastanesi’nden uzman, “bir kadının hamile kalabileceği” vurgusunu yapıyor. Çünkü o ilk yumurtlamada, kadın lekelenmeden önce döllenme gerçekleşebilir.
Kadın hamile kalamazsa ne olur?
Dr. Vidal, adet döngülerinin hamilelikten sonra değişebileceğini, “bazen döngünün düzenliliğini artırmak için, bazen de bu normalliği değiştirmek için” değişebileceğini söylüyor. Her durumda kadının tekrar hamile kalmak istemesi, emzirmesi ve bunu yapamaması da söz konusu olabilir. Korunmasız cinsel ilişki sonrasında başarı sağlanamıyorsa, Prolaktin hormonunun yüksek düzeyde olması nedeniyle emzirme bu hamileliği zorlaştırıyor olabilir.
Bu durumda bir çözüm kısmi gece sütten kesmeyi denemektir. “Hamilelik arıyorsanız ilginç bir seçenek, çünkü gece saat 12 ile sabah 5-6 arasında prolaktin tepe noktasına ulaşıyor ve bu da tekrar adet görme olasılığını azaltıyor. Dolayısıyla bu gece beslenmeleri ortadan kaldırılırsa ve dolayısıyla Emzirme uzmanı LactApp, prolaktinin zirveye ulaşması durumunda menstruasyonun geri dönmesi daha kolay olur. Genellikle bu meydana geldiğinde menstruasyon 6-8 hafta içinde yeniden ortaya çıkar” diye açıklıyor.
Bazı durumlarda bu kısmi gece sütten kesme işe yarayacak, bazılarında ise işe yaramayacaktır, bu nedenle her kadına bağlı olarak diğer emzirmelerin ortadan kaldırılması veya tamamen sütten kesilmesi gerekecektir. Yardımla üreme prosedürüne başvurmak gerektiğinde, her vakaya danışılmalıdır. yeni hamileliğin hangi koşullar altında aranacağını görmek için.