Hayat Ansikloepdisi tekrar yapılandırılıyor.

Kadın & Aile

‘Bebeğimin susuz kalıp kalmadığını nasıl anlarım?’

dehidrasyon Vücudun bir parçası haline gelen suyun kıtlığı veya azalmasından kaynaklanan, şiddeti değişen metabolik bir durumdur. Her yaşta ortaya çıkabilmesine rağmen bu durumun daha sık görüldüğü ve daha şiddetli olduğu dönemler yaşamın en uç yaşlarıdır.

İçinde bebekHücre dışı suyun büyük hacmi nedeniyle Tıbbi acil durumların en sık nedenlerinden biriYılın en sıcak aylarında olmak, yaz aylarında ishal ve gastroenterit vakalarının daha fazla olduğu bu zamanlarda vücudun yüksek miktarda su ve elektrolit kaybetmesine neden olur.

Bebeklerde dehidrasyonun en yaygın nedeni, sindirim sisteminde su ve elektrolit kaybına neden olan değişikliklerdir.

Dr.Eduardo Junco

Bebeklerde dehidrasyon neden oluşur?

iki Bebeklerde ve çocuklarda dehidrasyonun en yaygın nedenleri Bunlar iki büyük grupta özetlenir: Diyette su eksikliği veya azlığı nedeniyle ortaya çıkanlar veya ter, idrar ve hepsinden önemlisi kusma ve kan nedeniyle sindirim sistemi yoluyla su kaybının artması nedeniyle ortaya çıkanlar. ishal.

İlki çocuklarda ve bebeklerde nadirdir ve genellikle bir nedenden kaynaklanır. Süt tozundaki su ve çözünen maddeler arasındaki dengesizlikherhangi biri (seyreltme suyuna göre daha fazla süt tozu içeren şişelerin hazırlanması). İkincisi arasında, kusma ve özellikle ishal nedeniyle su ve elektrolit kaybına neden olan sindirim sistemi değişiklikleri en sık görülenlerdir.

Dehidrasyonu sınıflandırmanın başka bir yolu da şuna dayanmaktadır: yoğunluğu. Bu akut kilo kaybına bağlı olarak değerlendirilir. Böylece çocuk başlangıçtaki ağırlığının %5’ini kaybetmişse birinci sınıfa sınıflandırılır. İlk kilonuzun %10’unu kaybettiyseniz ikinci sınıf, ilk kilonuzun %15’ini kaybettiyseniz üçüncü sınıf olacaktır.

Anne bebeğine biberon veriyor© Getty Images

Bebeğin susuz kaldığı nasıl anlaşılır?

Bebeklerde dehidrasyonun en yaygın nedeni Bunlar akut gastroenterittir. Diyet veya bulaşıcı bozukluklar nedeniyle sindirim sistemi yoluyla artan su ve elektrolit kaybı (Sodyum, Potasyum ve Klor) çok fazla olabilir ve hızlı ve yoğun bir şekilde dehidrasyona yol açabilir.

Anneler uyarılmalı Çocuğun çok susadığını, idrara çıkmanın sınırlı olup olmadığını, çok fazla kusma veya bağırsak hareketi olup olmadığını gözlemleyin..

-Dehidrasyon belirtileri

Bu belirtiler türüne ve yoğunluğuna göre farklı olabilir ancak her zaman mevcuttur. yaygın klinik belirtiler neredeyse hepsinde görülüyor.

  • Kilo kaybı. Göze çarpmayan, ancak belirgin ve önemli bir semptom, aynı zamanda sürecin ciddiyet derecesini de gösterir.
  • Mukoza zarlarını kurutun. Ağız ve dudaklar kurur ve bazen çatlar.
  • Batık gözler. Koyu halkalardan daha fazlası. Yokluk ve korkmuş bir görünüm.
  • Batık fontanel. Hala açık bir fontaneli olan çocuklarda.
  • Deri kıvrımı. Cilt turgorunu kaybeder ve kıvrım, sıkıştırıldığında düzelmez veya çok yavaş bir şekilde düzelir.
  • Oligüria. Yetersiz idrar. Böbrekler idrar üretimini azaltır.
  • Susuzluk. Genellikle çok yoğundur. Daha büyük çocuklarda daha objektif.
  • Hipertermi. Bu sabit olmayan bir işarettir. Sıvı alımının yetersizliği nedeniyle yoğun dehidrasyonda daha sık görülür.

Bebek başlangıçtaki ağırlığının %15’ini kaybetmişse bu üçüncü derece dehidrasyon olacaktır.

Dr.Eduardo Junco

Dehidrasyon nasıl önlenir?

  • Onu aşırı giydirmeyin. Sıcaklık terlemenize ve daha fazla su kaybetmenize neden olur.
  • Şişeleri hazırlarken toz/su oranını korumalısınız. Su eklemeden asla süt tozu miktarını artırmayın. Çocuk doktorunuzun tavsiyelerine uyun.
  • Çok sıcak ortamlardaEvet Çocuğa düzenli olarak su verilmelidir. Eğer bebekseniz, biberonu hazırladıktan sonra beslenme başına 10-15 cc su ekleyerek biraz daha sulandırabilirsiniz.
  • Ateşli hastalıklardaDaha fazla sıvı ve su sunmak önemlidir.
  • Kusma veya ishal meydana gelirse çok fazla ve ısrarcıysa, mümkün olan en kısa sürede çocuk doktorunuzla iletişime geçin.

Source link

İlgili Makaleler