Beş gebelikten birinin ilerlemediği ve kürtaj yapıldığı tahmin ediliyor. Çoğu, kadının bebek beklediğini bile bilmediği durumlarda olduğu gibi fark edilmeden gider. Ancak hamile olduğunu zaten bilenler arasında bu rakam artıyor ve her altı kişiden biri kendiliğinden kürtaj yapıyor. Bu, kadının bunu aşması için ihtiyaç duyduğu desteği her zaman alamayan, tekrarlayan kürtajlardan söz ettiğimizde daha da şiddetlenen çok zor bir deneyimdir.
“Kendiliğinden düşük, tıbbi müdahale veya prosedür gerektirmeden doğal olarak 20. haftadan önce fetal ölüm nedeniyle sona eren bir hamileliktir” diye açıklıyor Dr. Estefanía Rodríguez, jinekolog ve Quirónsalud Donostia Hastanesi ve Policlínica Gipuzkoa Yardımlı Üreme Ünitesi başkanı.
Kendiliğinden kürtajın en yaygın nedenleri
Bu makaledeki başlıklar
Uzmanın dediği gibi Vakaların %80’inde spontan düşüklere neden olan şey embriyo veya fetüsün genetik anomalileridir. Diğer yaygın faktörler kanın pıhtılaşmasındaki değişiklikler ve immünolojik faktörlerdir. Hatta son yıllarda bağışıklık sistemindeki birçok problemin hem hamile kalma olasılığını hem de embriyonun implantasyonunu ve sonrasında da embriyonun implantasyonunu olumsuz etkileyebildiği görüldüğü için bazı hastanelerde spesifik immünoloji ve doğurganlık konsültasyonları oluşturulmuştur. Hamileliğin doğru gelişimi.
Ayrıca bir başka faktörü de hesaba katmamız gerekiyor, o da anne yaşıdır.
Hamile kadın, kontrol ultrasonunda hamileliğinin ilerlemediği haberini aldığında, kalp atımının olmadığı anlaşıldığında ya da doktora gitmesini gerektirecek kadar yoğun bir rahatsızlık hissedebilir. Hamilelik sırasında ağrı hissedebilirsiniz ve küçük kanamalar olabilir, ancak bu her zaman iyidir. Özellikle ağrının çok şiddetli olduğu veya adet kanaması gibi kanamanın çok olduğu durumlarda jinekoloğunuza danışın.
Her durumda, Dr. Estefanía Rodríguez, “hamileliği doğrudan etkileyen faktörler olan tütün ve uyuşturucu gibi toksik maddelerin tüketiminden kaçınmanın önemli olduğuna” dikkat çekerek, “Akdeniz diyeti takip etmenin ve ılımlı beslenmenin” önemini vurguluyor. Hamilelik sırasında “vücuda bakmak için” egzersiz yapın. Gebelik öncesi konsültasyona gitmek her zaman endikedir ve çift bazı zorluklardan şüphelendiğinde daha da fazla endikedir, çünkü bu şekilde “kendiliğinden kürtaja yol açabilecek sorunları tespit etmek ve tedavi etmek için önleyici çalışmalar yapılabilir.”
Tekrarlanan kürtajlar: Çok acı verici bir vaka
İki veya daha fazla gebeliğin kendiliğinden kaybı durumunda tekrarlayan düşüklerden söz ederiz. Kısırlıktan farklı bir patolojidir, çünkü burada hamilelik sağlanır, ancak bunu tekrar tekrar terme taşımak mümkün değildir. Kadınların yüzde 2 ila 5’i tekrarlayan kürtajlara maruz kalacak. Ancak bu risk iki faktör nedeniyle artar:
- Önceki kürtajlar: Kadının daha önce düşük yapmış olması halinde, tekrar kendiliğinden düşük yapma olasılığı %18’e kadar çıkmaktadır. Eğer iki kez olmuşsa risk %25’e kadar çıkabilir.
- Anne yaşı: Anne ne kadar yaşlıysa, tekrarlayan kürtaj olma olasılığı da o kadar yüksektir.
Bu çalışmalar vakaların yarısında fetal kaybın nedenlerini bulmayı mümkün kılmaktadır. Geriye kalan %50’lik kısımda ise istemsiz gebelik sonlandırılmasına neden olan sorun bilinmiyor kalacaktır. Çiftin daha önce daha fazla çocuğu olsa bile, ikiden fazla fetal kayıptan sonra yapılması tavsiye edilir.
Kürtajı önlemeye yönelik tedaviler
Genetik değişiklikler kendiliğinden düşük olasılığını en çok etkileyebilecek faktörlerden biridir. Ebeveynlerin bu anormalliklerin taşıyıcısı olması veya daha önceki düşüklerin bu nedene bağlı olduğunun belirlenmesi, yardımlı üreme çifte yardımcı olabilir. Bu, intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu (ICSI) kullanılarak in vitro fertilizasyonun gerçekleştirilmesini içerecektir.
Quirónsalud jinekoloğunun açıkladığı gibi, “ICSI tedavisi, embriyoların rahme transfer edilmeden önce genetik olarak incelenmesine olanak tanır, bu da genetik anormalliklere bağlı düşük riskini önemli ölçüde azaltır ve başarılı bir hamilelik şansını artırır.” Ve ekliyor: “38 yaşından itibaren çok sayıda düşük yapmış veya hem annede hem de babada kalıtsal genetik sorunları olan hastalarda bu tür çalışmalar yaparak gebelik komplikasyonlarının önüne geçebiliriz.”
Ancak herhangi bir tedaviye başlamadan önce Dr. Rodríguez şunları tavsiye ediyor: “ilk doğurganlık değerlendirmesini yapın ve hastalarla konuşarak kişiselleştirilmiş seçeneklerini ve olanaklarını anlamalarını sağlıyoruz.