Bir çocuk çok uzun süre güneşte kaldığı için yandığında ne yapılmalı (ve ne yapılmamalı)
güneş yanığı Bunlar, ultraviyole güneş radyasyonunun, UVA ve UVB’nin açıkta kalan, korunmasız cilt üzerindeki doğrudan etkisinin neden olduğu inflamatuar cilt lezyonlarıdır. Enflamatuar süreç, cildin en dış tabakası olan epidermisin tahrip edilmesinden kaynaklanır.dermisin altında bulunan kan damarlarının yaralanmasıyla. Etkilenen cilt ağrılıdır, kırmızıdır ve yanık sıvı akıntısı ve kabarmayla birlikte yoğunsa. Birkaç gün sonra kabarcıklar kurur, ölü deri hücreleri dökülür ve soyulma meydana gelir.
Bu yaralanmalardan en çok çocuklar etkileniyor. Yaşamın ilk yıllarından itibaren çocuklarımızı güneş yanığından ve ciltte radyasyon birikmesinden korumak için korumalıyız.. Atmosferdeki ozon tabakasına atfedilen korumanın her geçen gün azaldığını ve ciltte değişiklik olasılığının her geçen gün arttığını unutmayın.
‘Güneş sermayesi’ Çocukluk döneminde biriken güneş radyasyonu miktarı olarak tanımlanır ve şu şekilde kabul edilir: Yetişkinlikte cilt tümörlerinin ortaya çıkmasının kökenindeki ana faktör. Çocukluk ve ergenlik döneminde UVB radyasyonu nedeniyle güneş yanığına maruz kalan, belirli özelliklere sahip, açık gözlü ve çilli sarışın veya kızıl saçlı çocukların cilt tiplerinin en çok zarar görecek cilt tipleri olacağını aklımızda tutmalıyız. bu durumdan.
Güneş yanıkları neden oluşur?
Bu makaledeki başlıklar
Güneş yanığı, yalnızca dikkatli bir şekilde güneşlenerek, her zaman aşamalı olarak ve her zaman cilde uygun güneş koruyucularının önceden uygulanmasıyla önlenebilen öngörülebilir ve önlenebilir bir patolojidir. Çocuklarda güneş yanığı Bunlar genellikle onlara bakan yetişkinlerin dikkatsizliğinin veya dikkatsizliğinin bir sonucudur. Bu yaşlarda daha sık görülürler ve sağlıkları açısından önemli bir kazayı temsil ederler; çünkü daha savunmasızdırlar, daha ince ve daha olgunlaşmamış bir cilde sahiptirler, bu da genel sorunlar yaratabilir ve sağlıkları üzerinde kayda değer bir etkiye sahip olabilir. Tarafından üretilirler güneşe uzun süre maruz kalma ve özellikle az melanin içeren beyaz ciltte yeterli koruma olmadan yayılan radyasyon, solar eritemden ikinci derece yanıklara kadar değişen lezyonlara yol açmaktadır.
Güneş yanıkları farklı yoğunlukta olabilir
- Birinci derece yanıklar veya solar eritem. Bunlar ciltte kızarıklığa neden olan, epidermisi etkileyen, kendiliğinden iyileşen ve üç dört gün sonra soyulanlardır.
- İkinci derece yanıklar. Dermisi ve damarlarını etkileyerek cilde daha derinden zarar verirler. Kabarcıklara ve hücre tahribatına neden olurlar. İyileşmeleri daha uzun sürer ve iz veya yara izi bırakabilirler.
Güneş yanığını önlemek için ipuçları
- Çocuklara güneş kremi sürün uygun filtreyle (her zaman 50 SPF’den büyük)
- Güneş kremlerinin sınırlı etki süresine sahip olduğunu unutmayın.periyodik olarak yenilenmesi gereken ve banyo yapmakla etkisini zayıflatan.
- İlk günlerin 30 dakikadan fazla sürmesine izin vermeyin doğrudan güneş ışığına maruz kalma altında
- Günün orta saatleri (12:00 – 16:00 arası) yanıklar için en tehlikeli saatlerdir. Yaz başında güneşlenmek için bu zamanlardan kaçınılması tavsiye edilir.
- Beyaz giysiler, şapkalar ve güneş gözlüğü takmak Şiddetle tavsiye edilir.
- En hassas ve açıkta kalan cilt bölgelerini daha yoğun şekilde koruyunburun, omuzlar ve boyun gibi.
- Sergiden sonra Güneşte nemlendirici kremler kullanın.
- Çocuğa bol miktarda sıvı ve su verin.
Güneş yanığı oluşursa ne yapmalı
Güneş yanığının en iyi ve en etkili tedavisi korunmadır. Dikkatsizlik nedeniyle kazara yanık meydana gelmişse aşağıdaki tavsiyelere uymanız size fayda sağlayacaktır:
- Bölgeyi antiseptik sabun solüsyonuyla yıkayın.
- Soğuk suyla ıslak kompres uygulayın cildin kırmızı olan bölgelerinde.
- Tahriş edici maddelerle veya sıkı veya nefes almayan giysilerle temastan kaçının.
- Yumuşatıcı kremler uygulayın veya düşük konsantrasyonda kalamin veya kortikosteroid içeren merhemler.
- Kabarcıklar oluşursa onları patlatmayın. Steril bir pansumanla üzerini kapatarak kurumasını bekleyin. Kırılırlarsa antibiyotik ve iyileştirici merhem sürün.
- İyi bir hidrasyon durumunu koruyun Bol su alımı ile.
- Ağrıyı ağızdan alınan ağrı kesicilerle tedavi edin.
- Yanan alan genişseÖzel tedaviye ihtiyaç duymanız durumunda bir çocuk doktoruna danışmalısınız.
Güneş yanığı meydana gelirse ne yapılmamalı
Bir çocuk veya ergenin güneş ışığına maruz kalması nedeniyle yanması durumunda ne yapmamız gerektiğini bilmek, ne yapmaktan kaçınmamız gerektiğini bilmek kadar önemlidir; bunlar arasında aşağıdaki kararlar yer alır:
- Profesyonel veya tıbbi tavsiye olmadan terapötik girişimlerde bulunmak.
- Güneşlenmeye devam edin kazayı takip eden günler.
- Sürtünme ve kaşıma lezyonlarıkaşıntı nedeniyle.
- Bölgeyi sıkıştıran veya sıkıştıran giysi parçaları kullanınveya terlemeyi zorlaştıran unsurlar kullanın.
- Kabarcıkları kırınÇünkü enfeksiyonu teşvik edebilir ve iyileşmeyi geciktirebilir.