Sebze içecekleri çocuklar için uygundur ancak onlara en uygun olanı seçerken bir dizi hususun dikkate alınması gerekir. Örneğin inek sütü proteinine alerjisi olan çocuklar başka bir hayvanın süt ürünlerini (örneğin keçi sütü) içemezler ve bu bitki çeşitlerinden birini tercih etmeleri gerekir.
Sara Vives, @purahealthyvida’da kimyager ve beslenme uzmanı, Instagram’da, iyi seçim yapmak için dikkat edilmesi gereken her şey ve bu içeceklerin hangi yaştan itibaren tüketilebileceği açıklığa kavuşturuluyor.
Çocuklar ne zamandan beri sebze içecekleri içebiliyor?
Bu makaledeki başlıklar
Yaşamın ilk altı ayında bebek yalnızca sütle beslenecektir: mümkünse anne sütü, mümkün değilse mama. Bu yaştan itibaren beslenme çeşitlendirilir ve diğer besinlere geçilir. Bu süreden önce bebeklerin bitki bazlı süt içmemesi gerekir. “Altı aydan itibaren kalsiyum ve D vitamini ile zenginleştirilmiş süt veya sebze içecekleri dahil tamamlayıcı gıdalara başlanabilir. Uzman, “çeşitli ve dengeli bir beslenmenin parçası olarak” diyor. Bununla birlikte, “bebeğin diyetine herhangi bir bitkisel süt eklemeden önce her zaman kişisel olarak ve her durumda çocuk doktoruna veya beslenme uzmanına danışmanın önemli olduğunu unutmayın, çünkü bunların farklı özellikleri olabilir.” beslenme ihtiyaçları ve hassasiyetleri.”
Daha büyük çocuklardan bahsedecek olursak, hepsi kendilerine uygun olduğu için bu sebze içeceklerini içebilirler ancak yavaş yavaş beslenmelerine dahil edilmeleri ve diyetlerinin yüzde yüzünü oluşturamayacaklarını akılda tutmaları gerekiyor. “Her zaman 12. aydan itibaren yapılmasını öneriyorum. Ancak şunu bilmek önemli. “Sebze içecekleri büyüme aşaması için yeterli miktarda D vitamini, protein veya kalsiyum sağlamadığı için bunlar hiçbir durumda inek sütünün yerini tutamaz.” uyarıyor.
Soya, badem… Çocuk için en uygun bitkisel süt hangisidir?
Bir çocuk için çeşitli sebze içecekleri seçerken uzmanın tavsiyesine göre hem içeriğini hem de beslenme tablosunu dikkatlice okumanız tavsiye edilir. Seçim yaparken önerileri şunlardır:
- Yani şeker ve tatlandırıcı içermiyor.
- Hidrolize olmadıklarını.
- Düşük tuz içeriğine sahip olmaları.
- Arsenik içermemeleri veya miktarının az olması (pirinç içecekleri durumunda).
- Yüksek miktarda kuruyemişten, yulaftan yapıldığını…
“Kalsiyumla zenginleştirilmiş soya sütü, geleneksel inek sütüne en çok benzeyen süttür. ve bu nedenle inek sütü ve tam ve besleyici bir diyetle dönüşümlü olarak diyetinize bunu eklemenizi tavsiye ederim” diyor Sara Vives.
İzoflavon miktarı ve hormonal gelişimi nasıl etkileyebileceği nedeniyle bir noktada sorgulanan soya içecekleriyle ilgili olarak beslenme uzmanı, şu anda soya sütü tüketiminin sağlıklı erkekler için bir sorun teşkil edebileceğini gösteren hiçbir bilimsel kanıtın bulunmadığını vurguluyor. aynı şekilde erkek veya kadının üreme gelişimi üzerinde olumsuz bir etkisi yoktur. Her durumda, şunu vurguluyor “İzoflavon içeren diğer gıdalar gibi bu sebze içeceğinin tüketimine de her zaman tam ve besleyici bir diyet eşlik etmelidir. asla diğer besin gruplarının yerini almayın ve aşırı tüketmeyin.
Çocuk inek sütü içmiyorsa gerekli kalsiyum miktarına nasıl ulaşılır?
Çocuk herhangi bir sorun nedeniyle hayvansal kaynaklı süt ürünlerini tüketemediğinde, zamanla değişen ve içinde bulunduğu büyüme evresine bağlı olarak gerekli kalsiyum miktarını elde etmek için başka alternatifler seçilebilir. Uzman, “Bu durumlarda akılda tutulması gereken en önemli şeylerden biri, çeşitli ve besleyici bir diyet yemeye her zaman dikkat edilmesi gerektiğidir, çünkü bu bize ihtiyacımız olan besinleri uygun oranda sağlayacaktır” diye vurguluyor uzman .
Ancak kalsiyum açısından zengin olan ve çocuğun diyetine dahil edilebilecek başka yiyecekler de vardır. Bunlar ayrıntılı olarak şöyle:
- Yeşil yapraklı sebzeler: Brokoli, ıspanak, lahana.
- Baklagiller: Mercimek, nohut, fasulye.
- Fındık ve tohumlar: Badem, susam, chia.
- Tofu ve tempeh: Fermente soya ürünleri.
- Zenginleştirilmiş gıdalar: Bazı tahıllar, bitki bazlı içecekler veya kalsiyumla zenginleştirilmiş bitki bazlı yoğurtlar.
“Kalsiyum açısından zengin gıdaları tüketmenin yanı sıra, çocuğun kalsiyum emilimine yardımcı olan D vitaminini de yeterli miktarda almasını sağlamak önemlidir. D vitamini açısından zengin besinler arasında yumurta, mavi balık sayılabilir. ve mantarlar örneğin” diye vurguluyor Sara Vives. D vitamininin açık havada ve güneşle de elde edildiğini unutmamalıyız.