Yaz aylarında daha fazla vakanın görülmesi yaygındır. kene ısırıkları. Bir yandan havaların güzel olması ve yaz tatillerinin kırsal kesimde yürüyüşleri kolaylaştırması, diğer yandan sıcaklıkların artmasıyla birlikte bu böceklerin aktivitelerini artırması nedeniyle. Bu nedenle bilmek önemlidir Çocuğumuzu kene ısırırsa nasıl hareket etmeliyiz?.
Çoğu zaman ciltte basit bir kızarıklık veya şişlikten fazlasını içermese de, ciddi sonuçların olabileceğinin farkında olmalı ve buna ne denir? TD (kene kaynaklı hastalıklar). Aslında Temmuz ayının sonunda bir adam, Toledo’nun Buenasbodas belediyesinde kene ısırması nedeniyle Madrid’deki La Paz Hastanesi’nde birkaç gün Yüksek Düzey İzolasyon Birimi’ne yatırıldıktan sonra öldü. Arachnid, Kırım-Kongo kanamalı ateşini (CCHF) bulaştırmıştı.
Öyle ki bu yıl Sağlık Bakanlığı bir uyarı yayınladı. kene ısırıklarında artışancak vakaların yalnızca küçük bir yüzdesinde komplikasyonlara neden olduklarını vurguluyor. Bahsedilen gibi bulaşıcı hastalıklar nedeniyle ortaya çıkan komplikasyonlar Kırım-Kongo ateşialerjik reaksiyonlar ve nörotoksisite nedeniyle.
Bir kene çocuğu ısırırsa ne yapmalı?
Bu makaledeki başlıklar
Kene ısırığıyla karşılaşıldığında uygun şekilde ilerlemenin ilk adımı, ısırığı tanımaktır; çünkü ilk başta ağrısız olabilir ve etkilenen çocuk veya ergen, ısırıldığının farkına bile varmayabilir. “Bunu tanımak kolaydır” diyor. Carla Quintana, Maternify’ın tıbbi direktörü. “Bazen kenenin kanla beslendiği deriye yapışık olduğunu göreceksiniz. Çıkarılmadıkları takdirde genellikle bir veya iki gün boyunca bağlı kalırlar. Ne kadar uzun süre bağlı kalırlarsa o kadar kanla şişerler. Kene düştüğünde veya çıkarıldığında, ısırık küçük, kırmızı, kaşıntılı bir yumruya benziyor“.
Bunu ortadan kaldırmak için geleneklere ve büyüklerimizin tavsiyelerine başvurmak, çeşitli merhemler kullanmak yaygındır. Ancak şüpheye düştüğünüzde, bir sağlık uzmanının keneyi çocuğun cildinden çıkarabilmesi için bir tıp merkezine gitmek tercih edilir, çünkü bunu yanlış bir şekilde yapmak ters etki yaratabilir: “en büyük hata, keneyi çocuğun cildinden çıkarmaya çalışmaktır. deri. onay işaretini kaldır Quintana, “keneye alkol, oje, vazelin veya sıcak kibrit sürmek” diyor. “Bu ilaçlar etkili değil ve cilde zarar verebilir veya kene ısırmasını daha da kötüleştirebilir.”
Peki ya yakındaki bir tıp merkezine kolay erişimin olmadığı bir belediyede veya bölgedeysek? Nasıl devam edilir? “Yapılacak ilk şey keneyi kavisli cımbızla kavrayıp dışarı çekerek çıkarın“, uzmanın açıkladığı gibi. Bunu çok dikkatli bir şekilde ve anlatıldığı gibi cımbızla yapmak çok önemlidir, çünkü böceği yanlış çekip çok fazla çekerek başının deri içinde kalmasına neden olabiliriz, bu da enfeksiyonu kolaylaştırabilir ve tedaviyi çok daha zor hale getirebiliriz. daha sonra kaldırın.
Keneyi çocuğun cildinden tamamen çıkarmayı başardığımızda Carla Quintana, bunu yapmamız gerektiğini belirtiyor. uygulamak antiseptik merhem Enfeksiyonu önlemek için ısırık üzerine. “Bölge şişmişse veya etrafındaki deri renk değiştirmişse difenhidramin gibi bir antihistamin verebilirsiniz.”
Her durumda çocuğun ilerleyen günlerde gösterebileceği bazı belirtilerin farkında olmalıyız. Böylece, eğer şunu gözlemlersek, döküntü İki hafta sonrasına kadar bölgede bir enfeksiyon ortaya çıkarsa veya ısırık enfeksiyon kapmış gibi görünüyorsa, onu tıbbi müdahaleye götürmeliyiz. Ayrıca eğer bu iki hafta içinde Çocuğun ateşi var ya da onun düştüğünü ya da durumunun kötü olduğunu görüyoruz. Ciddi sonuçlardan kaçınmak için hızlı müdahale şarttır.
Kene ısırmasından nasıl kaçınılır?
Uzmanların önerdiği şey derinin büyük bir kısmı kapalıözellikle bacaklarda kenelerin olabileceği bölgelere gittiğimizde. Sorun şu ki, genellikle nerede olduklarının bilinmemesi ve bu nedenle yüksek yaz sıcaklıkları nedeniyle çocuğu bacakları ve kolları kapalı olarak yanımıza alamayacağız. Bu nedenle kırsal bölgelerde genellikle en basit yol böcek kovucu kullanmaktır ve tabi ki eve geldiklerinde miniklerimizin cildini dikkatli bir şekilde kontrol etmek şarttır.