parasomniler Uyku sırasında meydana gelen, uykuyu değiştirebilen veya kalitesini düşürebilen davranış ve davranışlardaki değişikliklerdir. Her ne kadar bunlar görünüşte iyi huylu süreçler olsa da, bazı durumlarda sağlığa hiçbir etkisi yoktur. Pgünlük yaşamda olumsuz yansımalara neden olabilir, yaşam kalitesi üzerinde olumsuz sonuçlar ve önemli ev içi rahatsızlıklar ve bunlardan muzdarip çocuk veya yetişkinin fiziksel bütünlüğüne yönelik potansiyel riskler.
Çocuklarda ve ergenlerde (ve erkeklerde daha çok) daha sık görülürler, tekrarlayabilirler ve çoğu durumda gelişimden sonra kaybolurlar.
Parasomnia türleri
Bu makaledeki başlıklar
Ne zaman ortaya çıktıklarına ve ne zaman ortaya çıktıklarına göre sınıflandırılırlar.uykunun farklı aşamalarında. Uyanma bozuklukları, uyku-uyanıklık geçiş bozuklukları, REM uyku bozuklukları ve ortaya çıktıkları rüyanın türüne bağlı olmayan diğerleri tüm parasomnilerin dahil olduğu gruplardır.
Gece terörü, uyurgezerlik, uykulu konuşma, kabus görme, uyku felci, bruksizm ve enürezis en sık görülen ve bilinenleridir.
1. Gece Terörleri
Uykunun yavaş evresinde, gecenin ilk üçte birinde ortaya çıkar. Çocuklarda (4 ile 10 yaş arasında daha sık görülür) tiz ve sürekli ağlama ile karakterizedir. Korkulu bir ifade, açık gözler, taşikardi ve taşipne ile. Uyanıp annesini ve nerede olduğunu tanıyıp hemen uykuya dönene kadar durum çözülmez. Bölüm ertesi sabah hatırlanmıyor.
Yetişkinlerde, neyse ki çocuklara göre daha az sıklıkta olan bu durum daha şiddetli ve dramatiktir; çığlıklar, panik ve bazen bedensel zarar ve sonrasında hafıza kaybı yaşanır. Genellikle etkisiz kalan tedavide antidepresanlar ve psikoterapi denenmiştir. Genellikle ailevi bir bozukluktur. Çocukluk çağında görülme sıklığı %3, yetişkinlikte ise %1’in altındadır.
2. Uyurgezerlik
Uyurgezerlik en popüler parasomnidir ve en sık görülenlerden biridir. Genellikle gecenin başından ortasına kadar yavaş uyku veya NREM uykusu aşamasında ortaya çıkar. Bu durumdan en çok etkilenenler 4 ila 12 yaş arası çocuklardır ve izole bir dönem veya kalıcı ve tekrarlayan dönemler gösterebilirler. Yaşla birlikte iyileşir veya kaybolur Çocukluk-ergenlik döneminde uyurgezerlik semptomlarının görülme sıklığı neredeyse %12 olmasına rağmen yetişkinlikte bu oran %1-6’ya düşmektedir.
Bağlı olmak Uyku sırasında basit otomatik motor aktivitelerle gerçekleştirilen karmaşık davranışlarnöbet sırasında gerçekleştirilenlere benzer.
Uyurgezer ayağa kalkar, yürür, hareket eder ve sanki uyanıkmış gibi ama uyuyormuş gibi davranır.
Gözleri açık ama gerçeği görmeden hareket ediyor ve epizotlar genellikle kendiliğinden normal uykuya ve yatağa dönüşle ve ardından amnezi ile sona eriyor. Genel kanının aksine, uyurgezer bir kişiyi uyandırmak sağlık açısından tehlikeli değildir; genellikle birkaç dakika şaşkınlık içinde kalırlar ve durumlarını fark ettiklerinde uyumaya devam etmek için tekrar yatağı ararlar.
- Uyurgezerler için risk. Uyurgezerler, merdivenler, pencereler veya tehlikeli unsurlar içeren faaliyetler onları yaralayabileceğinden veya kazalara neden olabileceğinden kendileri veya başkaları için tehlike oluşturabilirler. Ailede uyurgezer birinin varlığı tespit edilirse, koruyucu önlemlerle sizi bu tehlikelerden koruyun ve eğer uyurgezerlik olaylarından birine tanık olursak, ona eşlik etmeniz, onu sakinleştirmeniz ve tekrar yatağına yatırmanız tavsiye edilir.
Uyurgezerliğin etkili bir tedavisi yoktur. Evde önleyici koruma ve güvenlik tedbirleri ve Diazepoksit ilaçlarının ve psikoterapinin kullanımı en çok kullanılanlar oldu.
3. Somniloquy
Somniloquy uyku sırasında yüksek sesle konuşmak. Prevalansı %50’ye ulaşan, özellikle çocuklarda en sık görülen parasomnidir. Yaşla birlikte azalır ve yetişkinlerde %5’e ulaşmaz.
Çocuklarda somniloquy Genellikle uyanıkken yaşanan bilinçli deneyimlerle ilgilidir. ve onların kelimeleri, cümleleri veya konuşmaları genellikle bir anlam taşır. Yetişkinlerde bu genellikle olmaz, bazen kelimeler anlaşılmaz olur ve konuşmaları genellikle bir anlam ifade etmez.
4. Kabuslar
Uykunun REM evresinde en sık görülen parasomnidir. 6 yaş altı çocukları daha fazla etkilemekte, yetişkinlerde ise daha az sıklıkta, daha aralıklı ve daha az yoğun olarak görülmektedir. Genellikle gecenin ikinci yarısında veya sonunda ortaya çıkarlar. Hasta rüyasında gördüğü şeyleri ve yaşadığı korku ve stresi hatırlayarak uyanır.. Yoğun korku ve kaygıya neden olan, uyanma ve tekrar uykuya dalmakta zorluk yaratan uzun, karmaşık ve ayrıntılı rüyalar olma eğilimindedirler. Ateşli hastalıklardan, ağır yemeklerden, bazı yiyeceklerden veya bazı ilaçlardan etkilenebilirler. Gece dinlenmesini bozan ve gündüz yaşam kalitesini bozan kabuslar, benzodiazepinlerle yapılan tıbbi tedaviden fayda görebilir.
5. Bruksizm
Bağlı olmak Sürtünmeden kaynaklanan diş aşınması (diş gıcırdatma) ve uyku sırasında çene kaslarının kasılması. Gecenin herhangi bir saatinde ortaya çıkar, çocukluk çağında daha sık görülür ve genel nüfusun yaklaşık %10’unu etkiler. Tedavi, aşağıdakilerin uygulanmasıyla etkilidir: üst diş kemerinde bir atel Sürtünmeyi, baskıyı ve aşınmayı önlemek için.
6. Gece enürezisi
Uyku sırasında idrar kaybıdır. 4 yaşından itibaren mesane sfinkteri uyku sırasında kontrol edilir.. Bu gerçekleşmezse, gece enürezisinden bahsediyoruz. Esas olarak çocukları etkiler. Görülme sıklığı tanıdıktır, yoğunluğu ve uyanma eşiğinin artması nedeniyle gecenin başlangıcında yavaş ve derin NREM uykusu aşamasında ortaya çıkar. Tedavi davranışsal teknikler, mekanik alarmlar veya farmakoterapi ile gerçekleştirilir.