Hayat Ansikloepdisi tekrar yapılandırılıyor.

Kadın & Aile

Çocuğunuz bu yaz mide iltihabı geçirirse aklınızda bulundurmanız gerekenler

Gastroenterit, muhtemelen yaz döneminde pediatrik konsültasyonların en sık nedenidir. Dr. Kristina Badanicova, Vithas Malaga Hastanesi’nde çocuk doktoru. Çocuklar daha fazla maruz kalıyor çünkü hem yiyecek hem de su yüksek sıcaklıklardan etkilenebilir, bu da “bakteri ve virüslerin büyümesine” olanak sağlar.

Ayrıca yaz aylarında yüzme havuzları ve diğer su ortamlarında su ile daha fazla temas halinde olunması nedeniyle mide-bağırsak enfeksiyonlarına yakalanma olasılığı oldukça artmaktadır. Riskleri en aza indirmek için nelere dikkat edilmelidir? Şu anda gastroenterit nasıl ele alınır? Uzman bu ve diğer soruları yanıtlıyor.

Gastroenteritin nedenine bağlı olarak farklı semptomlar

Yaz aylarında görülen gastroenteritlerin büyük çoğunluğu rotavirüs gibi viral enfeksiyonlardan kaynaklanmaktadır. veya adenovirüs.

Genellikle 1-2 gün ateş ve kusmayla başlar, ardından birkaç gün ishalle devam eder.

Dr. Kristina Badanicova, çocuk doktoru

Bunlar genellikle karmaşık olmayan ve çocuğun yeterli sıvı almasıyla çözülen durumlardır.

Bakteriyel gastroenterit durumunda bunlara neden olabilirler. campylobacter, salmonella veya shigella gibi bakteriler. “Genellikle birkaç gün süren yüksek ateş, kusma, karın ağrısı, baş ağrısı, kanlı ve mukuslu ishal gibi semptomlara neden oluyorlar ve genellikle antibiyotik tedavisi gerektiriyorlar” diye belirtiyor.

Çocuk doktorunun belirttiği şekilde sıvı almasına veya bakteriyel gastroenterit durumunda reçete edilen antibiyotiklerin verilmesine rağmen durumu iyi değilse tekrar doktora başvurulması gerekir.

Uyarı işaretleri, oral rehidrasyona rağmen çocuğun zayıf olması, aynı zamanda çok sinirli olması, ağzı ve dilinin kuru olması, alt bezini normalden daha az ıslatması veya idrarının koyu renkli olmasıdır.

Dr. Kristina Badanicova, çocuk doktoru
Kızın midesi doktor tarafından muayene ediliyor© Adobe Stok

Gastroenteriti tedavi etmek için doğru şekilde nemlendirin

Gastroenterit olduğunda çocuk hem kusma hem de dışkıyla birlikte gelen tuzları ve mineralleri kaybeder. En sık yapılan hatalardan biri de sadece su ile ya da evde hazırlanan şekerli içecekler ya da ticari meşrubatlarla nemlendirmek, Çocuk doktoruna göre etkisi ters etki yaratabilecek bir ilaç.

“Eğer sıvıyı sadece suyla doldurursak, çocuk kusma ve ishal dışkılarıyla kaybettiği tuz ve minerallerden yoksun kalacaktır. Şekerli içecekler vücuttan daha fazla su çekerek bağırsaktaki fazla şekeri sulandırır ve böylece dehidrasyonu daha da ağırlaştırırız. Çünkü Bu nedenle mutlaka eczanelerden satın alınabilecek pediatrik oral rehidrasyon serumunu kullanmalıyız” dedi. Vithas Malaga Hastanesindeki uzmanı tavsiye eder.

Çocuğun eczaneden alınan rehidrasyon serumunu içme konusunda isteksiz olması yaygındır, ancak bunu küçük yudumlarla yapması teşvik edilmelidir. Aslında doktor, alınacak en uygun miktarı ve nasıl uygulanacağını gösterecektir, böylece onu tekrar dışarı atmazsınız, iyi tolere edersiniz ve giderek kabullenebilirsiniz.

Bir süre önce mide bulantısı veya kusma olduğunda beyaz pirinç gibi büzücü tipte yiyecekler de tavsiye ediliyordu. Artık biliniyor ki, her zaman sağlıklı gıda ortamında konuşulurken, Etkilenen çocuk küçük miktarlarda istediğini alabilir yemeğe daha fazla tahammül edene kadar.

Gastroenteriti önleyin ve sonrasında güçlendirin

Yaz aylarında mide iltihabını önlemek için en önemli önlem “Süpermarketten satın aldığımızda soğuk zinciri korumanın ve tabii ki elleri sabun ve suyla yıkamanın” yanı sıra, gıdalarla ilgilenirken aşırı hijyen, Çocuk doktorunun ayrıntılarını verir. Pek çok çocuk yüzmeyi veya oynamayı iyi kontrol edemediğinden havuzdan su içme eğilimindedir. Bunu yapmaları halinde hastalanabileceklerini onlara anlatmak önemlidir, böylece bunun farkına varmalı ve mümkün olduğunca bundan kaçınmalı, sudayken ağızlarını sıkıca kapatmalıdırlar.

Uygun hijyene ek olarak çocuğu en çok güçlendiren şey, pediatrik oral serumla ilk rehidrasyonun ardından mümkün olan en kısa sürede uygulamaya konulması gereken sağlıklı ve çeşitli bir beslenmedir.

Dr. Kristina Badanicova, çocuk doktoru

Probiyotikler çocukluk çağı gastroenteriti bağlamında etkili midir? Dr. Kristina Badanicova, “Belirli suşlar ve uygun dozlarda, akut gastroenteritin önlenmesinde ve tedavisinde etkinlik göstererek süresini kısalttı” yorumunu yaptı. Bu anlamda hangisinin en uygun olduğunu belirten çocuk doktoru olmalıdır, çünkü kendi kendine ilaç tedavisi hiçbir durumda tavsiye edilmez. Bu konuda şüpheniz varsa veya çocuğun gelişimi iyi gitmiyorsa, çocukta dehidrasyon veya kötüleşme riskinden kaçınmak için danışmak daha iyidir.

Source link

İlgili Makaleler