Deniz anası Bunlar, dışbükey disk şeklinde bir gövdeye ve kenarından çok sayıda dokunaç sarkan jelatinimsi bir kıvama sahip, selenteratlar familyasından deniz hayvanlarıdır. Açık sularda, açık denizlerde yaşarlar ve planktonla beslenirler. Su sıcaklığının artması, iklim değişiklikleri ve akıntılar onların hareketlerini etkiler ve Yaz aylarında sıcaklıkların artmasıyla birlikte kıyılara yaklaşıyorlar bazen sahillerin istilasına neden oluyor.
Pek çok türü vardır ve bunlar çok bol miktarda deniz hayvanıdır. Kıyılarımızda en sık görülenler pelajik noctiluca ve aurelia flavidula. Her ikisinin de boyutu küçüktür ve toksisite açısından çok yoğun değildir. Hepsi Güçlü bir toksine sahip çok sayıda “ürtikeryal” hücre içeren dokunaçları vardır. Bunlar, suyun içinde veya dışında insan derisi ile temas ettiğinde, değişken boyutlarda lokal ürtikeryal lezyonlara ve yoğun temas halinde genel reaksiyonlara ve ciddi sağlık değişikliklerine neden olur.
Sahillerimizde boş zaman geçirmenin getirdiği önem ve önem denizanasının kıyılarımıza gelişi yaz yüzme sezonunda belirli kıyı bölgelerindeki denizanası saldırılarını azaltmak veya iptal etmek amacıyla çeşitli resmi kuruluşların kontrolü ve yok edilmesi için kampanyalar başlatmasına yol açmıştır.
Denizanası sokmasının çocuklar ve ergenler (ve ayrıca yetişkinler) üzerindeki etkileri
Bu makaledeki başlıklar
Denizanasının dokunaçlarıyla temasın neden olduğu yerel yaralanma ve genel değişiklikler çeşitli faktörlere bağlıdır: etkilenen kişinin hassasiyeti, temasın kapsamı ve yeri, vücudun saldırıya tepkisi ve saldırıya neden olan denizanasının toksisitesi. saldırı. Genel olarak çocuklar ve özellikle sokmalara karşı alerjik reaksiyonlara eğilimi olan hassas kişiler Daha çarpıcı lokal lezyonlar ve daha ciddi alerjik reaksiyonlar göstereceklerdir.
- Cilt reaksiyonu Yanma hissi, batma, yoğun kaşıntı ve ağrı ile birlikte cildin iltihabi reaksiyonu ile karakterizedir. Cilt lezyonları ve rahatsızlıkları günler, haftalar ve hatta bazı durumlarda aylarca sürebilir.
- Genel tepki Genellikle organizmanın hassasiyeti ile ilgilidir, çoğu durumda hafiftir, ancak “anafilaktik şok” meydana gelebilirözellikle ısırık veya temas ikinci kez meydana gelirse ve daha önce bir hassasiyet oluşmuşsa.
Denizanası sokmasının oluşturabileceği yerel belirtiler
cilt belirtileri Bir denizanası sokmasının sırasıyla ortaya çıkabileceği durumlar şunlardır:
- Yanan
- Kaşıntı, ödem ve şişlik.
- Yerel kızarıklık ve eritem.
- Vesiküler Yaralanmalar.
- Ülserasyon.
Denizanası sokmasıyla karşılaştığımızda ne yapmalıyız?
- Sudan çık.
- Etkilenen bölgeyi havluyla ovalamayın veya çizmeyin.
- Görünür dokunaçları cımbız veya lastik eldivenlerle çıkarın.
- Lezyonları tuzlu suyla yıkayın. (ASLA TATLI SU İLE)
- 10-15 dakika boyunca bir lastik veya plastik torba içinde buzla birlikte yerel soğuk uygulayın.
- Antiseptikler, antihistaminikler veya antipuriginöz ilaçlarla tedavi, her zaman tıbbi veya sağlık gözetimi altında.
Denizanası sokması nasıl önlenir veya temastan nasıl kaçınılır?
Denizanası sokmasını önlemek veya en azından belirli önlemleri almak mümkündür. teması önlemek için önlemler. En temel olanları şunlardır:
- Eminseniz banyo yapmayın ya da sahilde denizanasının varlığına dair şüphe.
- Her türlü fiziksel engelin kullanımı: mayo, tişört, ayakkabı, neopren takım elbise vb.
- Güneş kremi kullanımı veya denizanası sokmalarına karşı özel kremler.
Diğer deniz türlerinin sokmaları
- Deniz kestaneleri. Kayalara bağlı kalan ve vücudu sivri veya dikenli bir kabukla kaplı olan deniz omurgasızıdır. Dikenlerin zehiri olmamasına rağmen, deriyle temas ettiğinde genellikle ayak tabanında yapışıp kırılırlar. Yabancı cisim reaksiyonlarının oluşmaması için dikenlerin bir an önce çıkarılması gerekir.. Yara üzerine antiseptik kullanılması tavsiye edilir.
- Örümcek balığı. Örümcek balıkları kumlu topraklara sahip sığ sularda yaşar. Kendini kuma gömer ve dışarıda sadece gözlerini ve sırt yüzgecini bırakır. Çok zehirli zehir içeren bir iğnesi var. Genellikle yere vurmanın neden olduğu ısırığı çok acı vericidir ve zehirinin etkisi, yoğun ağrı, iltihaplanma, veziküler lezyonlar ve iyileşmesi günler veya haftalar süren bir yara ile birlikte önemli miktarda lokal nekroz üretir. Isıya karşı çok dayanıklı bir toksik madde olduğu için ideal tedavi, etkilenen uzuvun tolere edilen maksimum sıcaklıkta en az bir saat boyunca yıkanmasıdır. Bu ısırıkların tedavisinde antienflamatuvarlar, antihistaminikler ve kortikosteroidler her zaman tıbbi veya sağlık gözetimi altında kullanılabilir.
- Deniz vatozu. Vatozların kuyruğunda çok güçlü bir zehri olan bir iğne bulunur. Isırmaları genellikle nadirdir ancak örümcek balıklarının ısırıklarına benzer şekilde meydana gelirler. Onlar da kendilerini kuma gömüyorlar. Tepkileri ve tedavileri örümcek balıklarınınkine çok benzer.