Çocuklarınız kampa her gittiklerinde kusma veya ishal? Veya çocuklarınızın sınıf arkadaşlarından birkaçı geçmişte bu sorunları yaşadı mı? Yaz Kampı? Bu oldukça yaygın bir durumdur, ancak belki de bunun kampın kendisiyle daha az ilgisi vardır ve daha çok genel olarak, gastroenterit Yaz aylarında daha sık görülürler.
Bu genel artışın ardındaki faktörler yaz aylarında mide iltihabı çeşitlilik göstermektedir: bir yandan çocukların ve gençlerin daha fazla sosyal aktivitesi, hem de “gıdanın bozulmasına ve hem gıdada hem de gıdada mikroorganizmaların (bakteri, virüs veya parazitler) çoğalmasına neden olan sıcaklıkların artması”. enfeksiyonlara veya gıda zehirlenmesine neden olabilecek su” dedi. Dr. Dolores Gurrea, Vithas Valencia 9 de Octubre Hastanesi’nde pediatrik gastroenterolog.
Bu tür enfeksiyon genellikle 5 yaş altı çocuklarda daha sık görülür ve bunun nedeni “enfeksiyonun ana yolunun genellikle fekal-oral bulaşma yoluyla insanlarla veya nesnelerle temas (oyuncakları veya diğer nesneleri paylaşan ve bunları sıklıkla ağızlarına götüren çocuklarda daha aktiftir) veya mikroorganizmanın bulaştığı su veya yiyecekleri tüketerek daha aktif hale gelir.
Uzmanlar en sık ishalin görüldüğünü açıkladı Genellikle virüslerden kaynaklanırlar ve çok bulaşıcıdırlar.Genellikle 3 veya 4 gün sürer, ayrıca kusmaya, genel halsizliğe ve bazen de düşük dereceli ateşe neden olurlar. “Diğer zamanlarda genel olarak daha yoğun olma eğiliminde olan, daha fazla rahatsızlık ve daha yüksek ateşle birlikte olan bakterilerden kaynaklanabiliyor, dışkıda da kan görülebiliyor.”
Çocuklara veya ergenlere kampa gitmeden önce probiyotik verilmesi tavsiye edilir mi?
Bu makaledeki başlıklar
Bu soruyu yanıtlamadan önce Dr. Garrea, probiyotiklerin yeterli miktarda uygulandığında sağlığa fayda sağlayan canlı mikroorganizmalar olduğunu açıklıyor. Bu faydalar arasında şunu belirtmek gerekir ki; “bir yeterli mikrobiyal flora“Bağırsak hastalıklarıyla savaşır ve önler, sindirimi iyileştirir, bağırsak geçişini düzenler, bağışıklık sistemini güçlendirir, bağırsakta kötü bakterilerin çoğalmasını engeller…”
“En iyi bilinen gruplar Lactobacillus (acidophilus, reuteri, rhasmnosus, fermentus), Bifidobacteruim (animalis, bifidum, breve, longum), Saccharomyces boulardii’dir.” Bunları içeren bazı gıda takviyelerinin alınmasıyla elde edilebilseler de, aynı zamanda Bazı gıdalar bunları doğal olarak vücudumuza aktarır.yoğurt, kefir, lahana turşusu, turşu gibi…
Probiyotiklerin yanı sıra doktor bize şunları anlatıyor: prebiyotiklerbunlar “bağırsak mikrobiyotasının büyümesini ve aktivitesini uyaran, yararlı mikroorganizmaların büyümesini destekleyen, sağlık açısından fayda sağlayan, sindirilmeyen bileşiklerdir (lif, fruktooligosakkaridler, inülin gibi).
Bağırsak florası dengede olmadığında ortaya çıkan etki disbiyozGastroenterolog tarafından ayrıntılı olarak belirtildiği gibi, bağırsak ‘kötü’ bakterilerle doldurulabilir ve böylece vücudu hastalıklara karşı daha duyarlı hale getirebilir. Bu durumlarda genellikle probiyotik alınması tavsiye edilir, ancak “ideal olan yıl boyunca iyi beslenme sağlığını korumak diğer faktörlerden (stres, antibiyotik kullanımı…) da etkilenebilecek bağırsak mikrobiyotasının değişmesini önlemek için.”
Çocuklarımıza kampa gitmeden önce probiyotik vermeye karar verirsek “genel kural olarak faydalarını fark etmeye başlamak, 3 ila 4 hafta arasında alınmalıdır”Dr. Gurrea’yı işaret ediyor. “Fakat bağırsak sağlığının iyi olması şartıyla önleyici tedbir olarak alınırsa bir hafta önceden başlanabilir.”
Çocuklarda ve ergenlerde gastroenterit nasıl önlenir?
Doktorun daha önce de belirttiği gibi enfeksiyonun ana yolunun, mikroorganizmayla kontamine olmuş insanlar, nesneler, su veya yiyecekler arasındaki temas olduğu dikkate alındığında, Çocuklarımızın kampta mide iltihabına yakalanmasını önleyin şunlar:
- Ellerin sabun ve suyla yıkanmasıyemeklerden önce ve sonra ve tuvalete gittikten sonra.
- Kişisel eşyaları paylaşmaktan kaçının (kaşıklar, havlular…) etkilenen kişiyle birlikte.
- Çocukların kirli suyu yutmasını önleyinbu da “küçük halka açık havuzlarda çok daha yaygındır.” Küçüklerin yüzerken biz farkına bile varmadan su yutması yaygındır.
- Gıdaların işlenmesi, saklanması ve korunması için doğru hijyen uygulamaları: “Çiğ tüketilecek gıdaları iyice yıkayın, hayvansal gıdaları doğru pişirin, gıdaları pişirildikten hemen sonra tüketin veya pişirildikten sonra doğru şekilde soğuk tutun, dondurulmuş gıdaların soğuk zincirini kırmayın, çabuk bozulabilen gıdaları tüketmeyin. oda sıcaklığına maruz kalan gıdalar…”.