İspanya’da her yıl (çocuklar ve yetişkinler arasında) yaklaşık 160 ölüm yaşanıyor. sıcak çarpması. Çocuklarda klasik olarak sıcak çarpması olarak bildiğimiz hipertermi, özellikle beş yaş altı ve özellikle bir yaş altı çocukları etkilemektedir. Buna karşı çok savunmasızlar. Bunun nedeni, çocuğun vücudunun su rezerv kapasitesinin daha az olması ve terleme mekanizmasının da yetişkinlere göre daha az verimli olmasıdır.
Küçük çocuklarda vücut ısısı üç ila beş kat daha hızlı yükselebilir. Ayrıca solunum sistemleri henüz oluşmadığından sıcak bitkinliği denilen duruma maruz kalabilirler.
Çocuklarda sıcak çarpmasının belirtileri nelerdir?
Bu makaledeki başlıklar
Vücut sıcaklığının o kadar yükseldiği durumlarda sıcak çarpmasından söz ederiz. Vücut biriken bu ısıyı ortadan kaldıramaz. Çocuklarda sıcak çarpmasının belirtileri şunlardır:
Ayrıca İspanyol Pediatri Derneği’nin (AEP) Yaşam Destek Komitesi de şu uyarıda bulunuyor: “Kuru ve çok sıcak cilt, yorgunluk (aşırı yorgunluk), halsizlik, sığ ve hızlı nefes alma veya kramplar gibi diğer semptomlara da dikkat etmelisiniz. “kaslı”.
“Küçük çocuklarda sıcak çarpmasının yaygın bir nedeni, ailenin onları örneğin arabanın içinde ve havalandırma olmadan bırakması sonucu ortaya çıkar., Bilmelisiniz ki, ortam sıcaklığı 39°C iken, araç içerisinde sıcaklığın 70°C’ye ulaşabildiği alanlar bulunmaktadır. Ve 29°C’lik ortam sıcaklığında, maruz kalmanın ilk 45 dakikasında iç sıcaklık neredeyse 20°C artar” diye açıklıyor Dr. Ignacio Manrique, yukarıda adı geçen AEP komitesinin koordinatörü“Bu kadar yüksek bir sıcaklığın o bebek veya çocukta prognozu çok kötü olan sıcak çarpmasına neden olabileceği” konusunda uyarıyor.
Çocuklarda sıcak çarpmasını önlemek için ipuçları
Yüksek sıcaklıkların çocukta sorun yaratmaması için AEP aşağıdaki önlemlerin alınmasını öneriyor:
- Kendinizi güneşe maruz bırakmayın ve gölgede dikkatli olun. “Sıcaklığın yüksek olduğu günlerde özellikle öğle saatlerinde küçüklerin güneşe maruz kalmaması gerekiyor.” Altı aydan küçük bebeklerin (bazı yazarlara göre bir yaş altı) asla güneşe maruz bırakılmaması gerektiği unutulmamalıdır. Ancak şemsiyenin altında bir risk de var çünkü kum güneşi yansıtıyor ve çok yüksek sıcaklıklara ulaşılabiliyor. Havanın iyi bir şekilde dolaşamaması ve bebeği tehlikeye atabilmesi nedeniyle bazı ailelerin bebek arabasının üstüne koyduğu bezler veya muslinler özellikle önerilmez. Tam tersine, sıcaklığın yüksek olduğu bu günlerde İspanyol Pediatri Derneği, “serin bir ortamda, klima veya vantilatör kullanarak dinlenmeyi” tavsiye ediyor.
- Onları korumak için kıyafet giyin. Uzmanlar, çocuklar güneşin altındaysa, “güneş ışığına maruz kalan alanın yüzdesini sınırlamak ve aşırı ısınmayı önlemek için bir bariyer oluşturmak amacıyla” vücutlarını örtmenin en iyisi olduğunu vurguluyor. Böylece şunu belirtiyorlar: Çocuğun hem başı hem de vücudunun geri kalanı giysilerle örtülmeli, ancak bu serin ve bol olmalı, açık renkler, aşırı ısı emilimini önler ve vücut sıcaklığının artmasına katkıda bulunmaz.” Denizde veya havuzda yüzmek için güneş koruma faktörlü (UPF) yardımcı olabilecek giysiler vardır.
- Egzersizi serin saatlere bırakın. Çocuklar hareket etmeyi, spor yapmayı, zıplamayı, koşmayı severler… Ancak sıcaklığın çok yüksek olduğu günlerde gün içinde uygun bir zaman seçerken bu dikkate alınmalıdır. AEP, “Büyük miktarda ısının üretildiği fiziksel egzersiz yaparken, derideki kan damarları seviyesinde vazodilatasyon adı verilen bir refleks mekanizması tetiklenir ve serin kalmak için hemen terlemeye başlar” diye açıklıyor. Vücudun ısı kaybetmeye yönelik ani bir reaksiyonu vardır, bu da normal sıcaklığın geri kazanılmasına yardımcı olur. O zaman ne olur? “Dış sıcaklık çok yüksek olduğunda ısı düzenleyici mekanizmalar çalışır, ancak Isıyı yeterince hızlı dağıtamazlar, bu da vücudun yeterince soğumamasına ve sıcak çarpmasına neden olur. Bu nedenle günün orta saatleri yani en sıcak saatlerde egzersiz yapmaktan kaçınılması tavsiye edilir.”
- İyice nemlendirin. Çocuk su istemese bile ebeveynlerin dikkatli olması onun her zaman yeterli miktarda sıvı alabilmesi için çok önemlidir. AEP’e göre 6 ila 12 yaş grubundaki çocukların günde 750 ml ila 2 litre su içmeleri gerekiyor. Gençlere gelince, onlara alkolün susuz kaldığını hatırlatmalıyız. Alkol, daha fazla su eliminasyonu sağlayan bir idrar söktürücüdür. Aynı zamanda vazodilatasyona da neden oluyor, bu da vücudun sıcaklığını düzenlemesini zorlaştırıyor ve böylece 40 santigrat dereceye ulaşabiliyor.”
Çocuk sıcak çarpması geçirdiyse ne yapmalı?
Önceki önleyici tedbirler işe yaramadıysa ve çocuk sıcak çarpması geçirdiyse, İspanya Pediatri Derneği aşağıdaki önlemleri önermektedir:
- Çocuğu yüzü yukarı bakacak şekilde gölgeye yerleştirin, serin ve havalandırılmış bir yerde. Giysilerinizi gevşetin ve gereksiz eşyaları çıkarın.
- Soğuk su kompresleri uygulayın baş, yüz, boyun, boyun ve göğüste.
- Çocuğun bilinci açıksa Ona içmesi için soğuk su veya izotonik bir içecek verin.
- Bilinciniz kapalıysa 112’yi arayın ve gerekirse resüsitasyonu başlatın.
- Çocuğu en kısa sürede hastaneye nakletmek, değer verilmek.