Boğulma, İspanya’da 14 yaşın altındaki çocuklarda kaza sonucu ölümlerin ikinci nedenidir. Yani 2023 yılında bu sebepten dolayı 27 ölüm yaşandı. Ayrıca, her ölümcül boğulmaya karşılık, hastaneye kaldırılmayı gerektirecek ve değişen şiddette nörolojik sonuçlar bırakabilecek bir ila dört ölümcül olmayan boğulmanın olduğu tahmin edilmektedir.
“Bir cankurtaran mevcut olsa bile, yüzdürme sistemlerini kullanıyor olsalar bile yetişkinler çocukları aktif olarak denetlemeyi bırakmamalı” diye açıklıyor Dr. Ignacio Manrique, İspanyol Pediatri Derneği (AEP) Yaşam Destek Komitesi koordinatörü. “Çocukların boğulmasını önleyen tek sistem kollardır, bu nedenle özellikle küçükler söz konusu olduğunda daha fazla uzaklaşmamalıyız” diye ekliyor.
Küçüklerde boğulma vakalarında iki zirve görülüyor: Biri dört yaşın altındaki çocuklarda, diğeri ise ergenlerde.
Ergenler söz konusu olduğunda, etkilenenler neredeyse her zaman erkek çocuklardır ve kızların sayısı iki katına çıkar. Çocuklarda kazalar özellikle özel yüzme havuzlarında meydana gelirken, ergenler sıklıkla denizde, nehirlerde ve göllerde kazalara karışıyor, “alkol ve uyuşturucunun tetikleyici nedenler olduğu” konusunda uyarıyor AEP. Boğulmaların en çok yaşandığı zaman dilimi 16.00 ile 18.00 arasıdır.
Boğulma vakalarının artmasını önlemek için İspanyol Pediatri Derneği karşılaştırmak altı yanlış fikir Boğulma durumunda duruma yol açabilecek veya durumu daha da kötüleştirebilecek kadar uzatılmış.
1. “Kırmızı bayrak tüm denize girenleri etkilemez”
Bu makaledeki başlıklar
- 1. “Kırmızı bayrak tüm denize girenleri etkilemez”
- 2. “Manşonlar ve şamandıralar boğulmayı önler”
- 3. “Boğulan kişi yardım ister”
- 4. “Boğulma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığınızda kurtarmaya gitmelisiniz”
- 5. “Boğulan kurbanın akciğerlerindeki suyun boşaltılması için yüz üstü yatırılması gerekir”
- 6. “Sindirimin kesintiye uğramaması için yemekten sonra banyo yapılmamalıdır”
Plajı kullanan herkesin, fiziki durumu ne olursa olsun, denizin ve rüzgarın durumu dikkate alınarak cankurtaranların verdiği işaretlere ve yüzmenin mümkün olup olmadığını gösteren bayraklara dikkat etmesi gerekmektedir.
AEP, “Bir deniz sporu hakkında yüksek bilgiye sahip olmak, sörf yapmak, açık denizde yüzücü olmak veya herhangi bir su yöntemine sahip olmak, yönetmeliklere uygunluktan muaf değildir ve su olaylarına karşı bağışıklık anlamına gelmez” dedi.
Bu nedenle çocuk veya ergen bu tür spor faaliyetleri yapsa dahi resmi bayrak ve bayrak kurallarına uymak zorundadır. Kırmızı bayrak varsa yüzme herkese yasaktır.
2. “Manşonlar ve şamandıralar boğulmayı önler”
Çocuklar yüzme bilmediğinde üzerlerine yüzdürmeleri için kol bandı, kemer gibi farklı sistemler yerleştirilir… Ancak bu cihazların tek başına çocuklarda boğulmayı engellemediğini, “çünkü garanti etmediğini” dikkate almak gerekir. Su yollarının solunum yollarının her zaman sudan çıkması. Sorun, ebeveynlerde ve çocuklarda sahte bir güvenlik duygusu yaratabilmeleridir.
AEP’nin de vurguladığı gibi, “Yüzmeye katılanların yüzdürülmesi için tek etkili ve önerilen malzeme can yeleğidir; bir teknede seyrederken, kürekli sörf tahtasındayken veya su üzerindeki herhangi bir yüzeydeyken kullanılması gereken can yeleğidir. Aynı zamanda önleyici bir tedbir olarak da tavsiye edilir. herhangi bir su ortamında (kumlar, nehirler, bataklıklar) bulunan çocuklar için”.
3. “Boğulan kişi yardım ister”
Çocukların denetimi her zaman ebeveynleri veya bakıcıları tarafından kapsamlı olmalıdır. Bir kişi saniyeler içinde boğulabilir, kurban ise 90 saniye içinde su yüzeyinden kaybolabilir. Bazen bir oyun ortamında çocuğun arkaya gitmesi bir oyun etkinliği veya şaka olarak yanlış yorumlanabilir.
Ayrıca İspanyol Derneği uzmanları, “Boğulan bir kişinin bunu çoğunlukla sessizce yaptığını, çığlık atmadığını veya yardım istemediğini, kafasını dışarı çıkarmaya çalıştığını ve tüm çabasını nefes almaya yoğunlaştırdığını” bilmek çok önemli. Pediatri Bölümü.
4. “Boğulma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığınızda kurtarmaya gitmelisiniz”
Bir kişi, başka bir kişinin boğulduğunun farkına vardığında derhal kurtarma servislerini arayarak ve “mümkünse kazazedenin tutunabileceği veya en azından kendisi gelene kadar suyun üzerinde kalabileceği yüzen bir cisim getirmeli veya fırlatmalıdır.” özel yardım”.
Bazen, özellikle denizde kurtarma girişimleri iki kurbanla sonuçlanır; bu nedenle, kurtarma için uzman yardımı aramalı ve yüzdürme malzemeleri bulundurmalısınız.
5. “Boğulan kurbanın akciğerlerindeki suyun boşaltılması için yüz üstü yatırılması gerekir”
Yaygın inanışa göre boğulma tehlikesi geçiren bir kişinin ciğerlerindeki suyun boşaltılabilmesi için yüz üstü yatırılması gerekir. Aslında öyle değil. “Bu manevralar, işe yaramaz olmasının yanı sıra, kurbanın hipoksisini (oksijen eksikliğini) tersine çevirmek için gereken önemli zaman kaybını da temsil ediyor.”
Şu anda nefes almayan boğulma vakalarında solunum ve göğüs kompresyonları ile birlikte CPR (kardiyopulmoner resüsitasyon) protokolünün uygulanması tavsiye edilmektedir.
6. “Sindirimin kesintiye uğramaması için yemekten sonra banyo yapılmamalıdır”
En köklü efsanelerden biri her zaman, çocuklardan ve yetişkinlerden yemek yedikten sonra suya girmek için yaklaşık iki saat beklemelerinin istendiği ünlü ‘sindirim kesintisi’ olmuştur. Ancak gerçek şudur: “Bu terim, Sindirim sürecinin kesintiye uğraması ve hem suyun içinde hem de dışında meydana gelmesi mümkündür, ancak gerçekte kaçınmamız gereken şey termal şoktur. kan dolaşımıyla ilgilidir ve doğru bir şekilde hidroküsyon senkopu olarak adlandırılır.
Nasıl önlenir? Suya kademeli olarak alışmak, yeterli sıvı alımını sağlamak, ağır yemeklerden kaçınmak ve kendinizi aşırı sıcağa maruz bırakmamaya çalışmak. AEP’e göre herhangi bir baş dönmesi, rahatsızlık veya halsizlik belirtisi fark ederseniz sudan çıkarak hareket etmelisiniz.