Sıcaklık, hamile kadınların yaşayabileceği tipik rahatsızlıkları artırmanın yanı sıra, bu dokuz ayda yaz mevsimiyle daha fazla bağlantılı olan başka rahatsızlıklara da neden olabilir. En sık görülenler nelerdir? Anne sağlığı açısından ne zaman risk oluşturabilirler?
Onlarla nasıl savaşacağımızı öğrenmek için Bmum Medical Women Care’de jinekolog olan Dr. Lucía González, Madrid’de (www.bmum.es), her durumda ne yapılması gerektiğini açıklayan.
Bacaklarda yorgunluk, ağırlık ve şişlik
Bu makaledeki başlıklar
Bacaklarda yorgunluk, ağırlık ve şişlik hissi, uzman tarafından da doğrulandığı üzere, hamile kadınların yaz döneminde en sık yaşadığı rahatsızlıklardan biridir. Hamileliğin son dönemlerinde rahim büyüyüp büyüdüğü için daha da belirginleşen bir durumdur. Bu durumla mücadele etmek için jinekolog aşağıdaki eylemleri önerir:
- Tuz tüketimini azaltın.
- Alımı artırın potasyum açısından zengin gıdalar domates veya muz gibi
- Yapılacak ayak bileklerinden kasıklara kadar yapılan drenaj masajları (“Bu durumda daha rahatlatıcı bir etki elde etmek için vücut kremimizi buzdolabına koyabiliriz”).
- Uzun süre ayakta durmayın ve “gerekirse kompresyon çorabı veya çorap giyin ve bol giysiler giyin.”
- Eve vardığında, bacakları yüksekte tutarak dinlenme (Yatakta bacaklarınızın altına da yastık koyabilirsiniz) ve soğuk bir duş alabilirsiniz.
- “Ağırlık hissiyle mücadeleye yardımcı olduğu için” fiziksel egzersiz yapın. Uzman, bu anlamda yaz aylarının “havuzda veya denizde antrenman yapmak için en iyi zamanlardan biri olduğunu ve sonuçların canlandırıcı olmasının yanı sıra tüm kasları güçlendirmeye yardımcı olduğunu” hatırlatıyor.
Ödem bize tıbbi bir sorunu anlattığında
Isı, hamile kadının alt uzuvlarında şişmeye neden olabilir. Ancak ödem yüz ve elleri etkilediğinde tansiyonun ölçülmesi önemlidir.
Gebeliğe bağlı ödem genellikle gün boyu ilerleyicidir, istirahatle düzelir ve her iki ekstremiteyi etkiler. Ancak her ikisini de etkilemiyorsa, solunum zorluğu veya cilt renginde değişiklik gibi başka semptomlar varsa, “altta yatan tıbbi patolojiyi dışlamak için jinekoloğunuz veya ebenizle iletişime geçmeniz her zaman daha iyidir” tavsiyesinde bulunur.
Sıcaktan dolayı daha az yemek yemek isterseniz ne yapmalısınız?
Dr. Lucia Gónzález, “Hamilelik, özellikle ikinci ve üçüncü trimesterde, daha fazla enerji alımı gerektirir” diye vurguluyor. Hamile kadın daha az aç hissetse veya sıcaktan dolayı daha çabuk doygun hissetse bile dengeli beslenmeyi sürdürmek önemlidir. “Doygunluk hissi belirginse, daha sık (en az beş) ve daha küçük miktarlarda yemek tercih edilir” diye tavsiyede bulunuyor. Ayrıca taze meyve ve sebzeler gibi en canlandırıcı ve iştah açıcı yiyecekleri de aramalısınız. “Sağlamamız gereken temel besinlerin folik asit, demir, kalsiyum, proteinler, omega-3 yağ asitleri ve lif olduğunu” vurguluyor.
Aynı şekilde sıcaklığın yüksek olduğu aylarda hamile kadının iyi sıvı alması da çok önemlidir. Hamile kadınların en sıcak aylarda yanlarında daima bir şişe su taşımaları ve “su içmek için susayana kadar beklememeleri” öneriliyor. Uterusun özellikle ikinci üç aylık dönemin ikinci yarısından itibaren dehidrasyona karşı hassas olduğu konusunda uyardı.
Yeterli sıvı içmezseniz ve fiziksel aktivitede artış olursa kasılmalar ortaya çıkabilir. “Bu durumlarda dinlenmek için durmak, sol tarafa yatmak ve su ile sıvı almak önemlidir. Bunlar devam ederse veya ağrılı olarak algılanırsa ideal olan jinekolog veya ebe tarafından değerlendirmeye gitmek olacaktır.” dışarı.
Ayrıca hamile kadınlar, diğer faktörlerin yanı sıra, daha fazla kan hacmiyle uğraştıklarından baş dönmesi riski daha yüksektir. Bu yüzden önemli Alınan sıvıların, tercihen suyun hacmini artırın ve “en sıcak saatlerden kaçının.” Uzman, “Yürüyüşe çıkmaya veya bir tür fiziksel aktivite yapmaya karar verirseniz, bunu gün içinde ilk veya son iş olarak, sıcaklığın daha düşük olduğu bir zamanda yapmanızı öneririz” diye vurguluyor.
Uyku güçlüğü, ne yapmalı?
Hamilelik sırasındaki uyku sorunları, bu dokuz ay boyunca dört hamile kadından üçünü etkiliyor. Bulantı, reflü, sürekli tuvalete gitme ihtiyacından kaynaklanabilir…
Ve tüm bunlar yaz sıcağında daha da belirginleşiyor. “Genel olarak tavsiye ediyoruz Serin ve havalandırılan bir yerde uyuyun, ekran kullanımını sınırlayın ve akşam yemeğini yatmadan birkaç saat önce yiyin.” Bmum uzmanının yorumu. Ayrıca “ihtiyacınız olursa melisa veya ıhlamur çiçeği gibi rahatlatıcı çaylar da alabilirsiniz.” Meditasyon, yoga veya farkındalık gibi aktiviteler de uykuya dalmanıza yardımcı olabilir.