Hayat Ansikloepdisi tekrar yapılandırılıyor.

Kadın & Aile

Geç pelvik taban problemlerinden nasıl kaçınılır?

Alt karın bölgesi, pelvik organları (mesane, rektum, üretra, vajina ve rahim) destekleyen bir dizi kas ve bağdan oluşur. Hepsinin iyi çalışmasını sağlayacak olan pelvik tabandır.

Hamilelik sırasında, bebeğin büyürken büyük bir baskı uyguladığı ve hamileliğin sonlarına doğru dokuz ay boyunca günde ortalama üç kiloya yaklaşan ağırlığının yanı sıra, özellikle ‘zarar gören’ bir bölgedir. Ayrıca pelvik taban tarafından desteklenmesi gerekir. Sanki bu yeterli değilmiş gibi, kadınlar bu aşamada kasları ve bağları etkileyen sayısız hormonal değişikliğe maruz kalırlar. Doğru bakım yapılmazsa ne olur? Birkaç yıl sonra bunun yansımaları olabilir mi?

15 yıl sonra ortaya çıkabilecek sonuçlar

Bir süredir hamile kadınların hamilelik döneminde alması gereken bakımın başında pelvik taban geliyor. Hem o dönemde hem de doğum sonrası dönemde, pelvik tabanın düzgün işleyişinin izlenmesinin ve teşvik edilmesinin önemi konusundaki farkındalık artıyor. Çünkü bu yapının sorunları olduğunda kadınların hem doğum sonrası erken dönemde hem de yıllar sonra ortaya çıkan sonuçlarla karşılaşabileceği bilinmektedir.

Çoğu zaman hamilenin herhangi bir patolojinin farkında olmadığı ve 5, 10 veya 15 yıl sonra idrar kaçırma, sarkma veya cinsel işlev bozukluklarının başladığı görülür.

Romina Tornay, rehabilitasyon ve fizyoterapi uzmanı

“Normalde, bazı ciddiyetteki doğum sonrası sorunlar doğumdan hemen sonra tedavi edilir. Bununla birlikte, sıklıkla hamilenin herhangi bir patolojinin farkında olmadığı ve 5, 10 ve hatta 15 yıl sonra idrar kaçırma atakları, sarkmalar (bir veya daha fazla organın vajinal boşluktan aşağı inmesi) veya cinsel sorunlar başladığı görülür. işlev bozuklukları“, uyarıyor Romina Tornay, Quirónsalud Marbella Hastanesi Rehabilitasyon ve Fizyoterapi hizmeti uzmanıMalaga’da. Cinsel işlev bozuklukları, ilişkilerde ağrıdan duyarlılığın azalmasına, penetrasyon ve zevk almada zorluklara kadar değişebilir.

Doğum öncesi aşamada hazırlanın

Uzmanın yorumuna göre önemli “Doğum öncesi aşamada hamile kadınla çalışarak kadının pelvik tabanının sağlığını önleyici olarak ele alın.” Hamile kadın iyi bir obstetrik yeniden eğitim aldığında, yeterli bir duruş benimseyebilir ve bu aynı zamanda doğum sırasında pelvik tabanı olumsuz etkileyen risk faktörlerinden kaçınmasına da açıkça yardımcı olacaktır.

Pelvik taban kaslarının bebeğin doğum kanalından aşağı inmesine izin verecek şekilde tasarlanmış olduğu doğrudur ancak doğum sırasında annenin ıkınması sırasında bu çok yoğun bir efor gerektirir. Bu anlamda kadının vücudu ne kadar hazırlıklı olursa bu bölge o kadar az acı çeker.

Hazırlık, belirli esnemeleri, eklem hareketlilik egzersizlerini ve karın ve pelvik bölgenin sıkılaştırılmasını içermesi gereken kişiselleştirilmiş planlama yoluyla gerçekleştirilir.

Elleri pelvik bölgenin önünde olan kadın© Adobe Stok

Önerilen doğum sonrası değerlendirme

Kadın doğum yaptıktan sonra doğum sonrası değerlendirme yapılması tavsiye edilir. İdeal olarak kas-iskelet sisteminde hasar olup olmadığını belirlemek için altıncı ve sekizinci haftalar arasında olmalıdır. ve hamilelik ve doğumdan sonra ne tür.

“Karın ve perine bölgesindeki kasılmaların doğru olup olmadığını gözlemleyebildiğimiz ultrason gibi teknikler kullanıyoruz. Benzer şekilde, invazif olmayan teknikler olan elektroterapi ve elektromiyografi de bize kasların durumu hakkında gerekli verileri sağlayacaktır” diye detaylandırıyor Romina Tornay.

Hasar olup olmamasına bağlı olarak her kadına karın içi duruş ve baskıyı etkileyecek bir tedavi tasarlanmalıdır. Test sonrasında karın ve/veya pelvik tabanın tonusunun yeterli olmadığı tespit edildiğinde, terapötik egzersizlerin yanı sıra elektroterapi de kullanılabilir.

Bazen epizyotomi veya sezaryen ameliyatından kaynaklanan yara izi nedeniyle dokuyu kurtarmak da gerekebilir. Radyofrekans gibi diyatermi seansları yoluyla yapılır. Quirónsalud uzmanına göre bu, “doğal olarak kollajen yenilenmesini teşvik ettiği için yeniden şekillenmesi ve yenilenmesi üzerindeki etkisi nedeniyle yaralı dokuda mükemmel sonuçlar” sunan bir tekniktir.

Her durumda, bir kadın pelvik tabanda sorun olduğunu fark ettiği anda, doğumunun üzerinden uzun bir süre geçmiş olsa ve özellikle o dönemde check-up yaptırmamışsa, işin peşini bırakmamak önemlidir. .

Uzmanların uyardığı gibi örneğin öksürürken, hapşırırken, gülerken veya spor yaparken ortaya çıkabilecek stres inkontinansı normal değildir ve kadınların bununla yetinmemesi gerekir. Bu, pelvik tabanınızın iyi olmadığının ve durumu iyileştirmek için uzman yardımına ihtiyaç duyduğunuzun bir belirtisidir.

Source link

İlgili Makaleler