Pek çok emzirme var ve bunların hepsi annenin başlangıçta aklındaki şeye uymuyor. Bazen çeşitli nedenlerden dolayı emzirmeyi geciktirmek gibi başka yöntemlere başvurmak gerekebilir.
“Geciktirilmiş emzirme, anne sütünün daha sonra bebeğin beslenmesinde kullanılmak üzere anne veya başka bir kişi tarafından ekstrakte edilmesi (manuel veya mekanik) uygulaması olarak tanımlanabilir. Bebeğe biberon veya başka bir kap içerisinde sunulabilir ( şırınga, bardak, kaşık…)”, diye açıklıyor Laura Hernández (@lactanciamaternatf), sertifikalı emzirme danışmanı, sütten kesme uzmanı ve erken çocukluk eğitimcisi (www.lactanciamaternatf.com). Bununla birlikte, bu tür emzirmenin tüm özelliklerini gözden geçireceğiz.
Anneler neden emzirmeyi geciktirmeyi tercih ediyor?
Bu makaledeki başlıklar
Annenin bebeğini doğrudan değil de bu tür emzirme yoluyla emzirmesine neden olabilecek pek çok neden vardır. önce sütünüzü sağıp sonra çocuğunuza sunmalısınız. Bunlardan bazıları annenin ya da bebeğin sağlık sorunlarıyla ilgilidir (örneğin, çocuk çok erken doğmuşsa ve doğrudan emziremiyorsa) ya da en sonunda emzirmeyle ilgili yoğun ağrı ya da çatlak gibi bazı sorunları çözmeden önce ortaya çıkabilir. uzman vurguları.
Anne-çocuk ayrılığı durumlarında, hastaneye yatma durumu varsa, işe gitmek zorunda kalınca ve çocuğuna verebilmek için bir miktar süt mamasını bırakıyorsa da yapılabilir… Aynı şekilde çok özel durumlarda da yapılabilir. Bebek zayıfsa ve takviye edilmesi gerekiyorsa (bu takviye anne sütü ile de yapılabilir) ve ayrıca “bebeği besleme sorumluluğunu baba veya diğer bakıcılar gibi diğer kişilerle paylaşmak” isteyen bazı kadınlar da vardır. Herkesin bebeğin bakımına katılımını kolaylaştırın” diyor Laura Hernández.
Emzirmenin gecikmesi durumunda ne gibi sorunlar ortaya çıkabilir?
Emzirmenin gecikmesinde temel sorunlardan biri süt üretiminin azalmasıdır. Çünkü bu anlamda en etkili şey çocuğun doğrudan memeden emmesidir. Göğüs pompaları (veya manuel sağma) kullanıldığında üretilen süt miktarı azalabilir. Uzman, bu nedenle “bebeği beslemeye yetecek kadar süt elde etmek zor olabilir, bu da mama takviyesi ihtiyacına yol açabilir” diyor. Ayrıca “gecikmiş emzirmede memeye doğru kavrama sağlanamazsa, anne için acı verici olabilir ve bebek gerekli miktarda süt alamayacaktır.”
Süt üretimindeki bu azalmayı önlemek için, “Annenin, gün boyunca kısa aralıklarla iyi süt üretimini sürdürmek için sık sık süt sağmasını sağlaması (bunun için en iyi zamanları seçmesi), üretim artışını kolaylaştıracak rutinler oluşturması önemlidir. Bir başka ipucu da göğüs pompasını iyileştirmek olabilir: “Daha kısa sürede daha fazla süt elde ederek zamandan tasarruf etmek için tekli göğüs pompasını ikili göğüs pompasıyla değiştirin” diye belirtiyor. İdeal olanı ‘eller serbest’ göğüs pompası kullanmaktır, böylece kadın daha fazla özgürlüğe sahip olur ve aynı anda başka şeyler de yapabilir, çekim çok fazla zamanını almaz.
Öte yandan, meme ile biberonun emme şekli aynı olmadığı için çocuğa biberonla süt sunulduğunda ortaya çıkan meme başı karışıklığı da yaygındır ve bu da “beslenmede zorluklara” yol açabilir. anne memesini doğru bir şekilde kavrayın; bu nedenle emzirmenin ilk 4-6 haftasında meme uçlarından kaçınmanız ve biberon seçmeyi tercih ederseniz kassing yöntemini kullanarak vermeniz önerilir” diye uyarıyor.
Ayrıca, size sahte bir güvenlik duygusu da verebilir. Emzirmeyi geciktirdiğinizde bebeğin içtiği süt miktarını görebildiğiniz için, anne daha sonra doğrudan memeye gittiğinde bebeğin tam olarak ne kadar süt içtiğini bilmediği için kendini güvensiz hissedebilir.
Gecikmeli emzirmeyi gerçekleştirmek için neye ihtiyaç vardır?
Sütün sağılması manuel olarak veya göğüs pompasıyla yapılabilir. Bazı kadınlar ilk seçeneği daha kolay bulurken, diğerleri için pompa en rahat olanıdır. İkinci durumda, çift çıkarıcılar daha etkilidir.
Buna ek olarak Laura, “Anne sütünün saklanması ve işlenmesinin güvenli ve doğru bir şekilde yapıldığından emin olmak için sağılmış sütü saklamak için uygun kapların bulunması faydalıdır ve bir emzirme uzmanından tavsiye alınması tavsiye edilir.” Hernández. Annenin çevresinden aldığı destek de önemlidir, Çünkü emzirmeyi ertelemeye devam etme isteğinize saygı duymaları gerekir.
Gecikmeli emzirmeden ‘gerçek zamanlı’ emzirmeye nasıl geçilir?
Koşullar değişirse ve anne, çocuğunu doğrudan emzirmek için emzirmeyi ertelemeyi bırakmak isterse, danışmanın ayrıntılı olarak açıkladığı bir dizi tavsiyeyi takip etmek iyi olacaktır:
- Düzenli bir beslenme programı oluşturun: “Bebeği gerçek zamanlı beslemeye başlamak için bebeğin ihtiyaçlarına uygun ve gerektiğinde doğrudan emzirmeye izin veren düzenli bir beslenme programı oluşturmak önemlidir.”
- Bebeğinizin açlık ipuçlarını gözlemleyin: “Parmak emmek, memeyi aramak için başını hareket ettirmek veya ağlamak gibi bebeğin açlık sinyallerine dikkat etmek önemlidir (ağlamak geç açlığın belirtisidir, önce bebeğin sakinleştirilmesi önerilir). Bu sayede bebeğe ihtiyaç duyulduğunda meme sunulabilir.”
- Ten tene teması teşvik edin: “Anne ile bebek arasındaki ten tene temas, süt üretimini uyardığı ve ikisi arasındaki bağı güçlendirdiği için emzirme açısından çok faydalıdır. Beslenme sırasında ten tene temasın uygulanması tavsiye edilir.”
- En ufak bir açlık belirtisinde memeyi teklif edin (erken ve orta açlık sinyalleri): “Bebek açlık belirtileri gösterdiğinde, bebeğin iyi beslenmesi ve anne sütü üretiminin garanti altına alınması için hemen memeyi vermek önemlidir.”
- Destek ve tavsiye isteyin: “‘Gerçek zamanlı’ emzirmeye geçiş konusunda şüpheleriniz veya zorluklarınız varsa, her vaka çok kişisel olduğundan, bir emzirme uzmanından destek ve tavsiye almanız önemlidir.”