Çocukların cilt savunma mekanizmaları güneşe karşı yetişkinlere göre daha az etkilidir. Bu, özellikle ilk yıllarda, ancak genel olarak çocukluk döneminde meydana gelir ve bu da onları Aşırı güneş ışınımının neden olduğu hasara karşı daha duyarlıdır.
“Çocukların cildi, özellikle üç yaş altında, onu daha hassas hale getiren belirli özelliklere sahiptir. Bariyer işlevi zayıf bir şekilde tanımlanır, cilt daha incedir, daha az tüy vardır ve vücut ısısı daha kötü kontrol edilir. Bu nedenlerden dolayı, Çocuk nüfusu, güneşten korunmanın en üst seviyede olması gereken gruplardan biridir.” diye uyardı. Dr. Anna Estapé, çocuk doktoru, Katalan Kansere Karşı Kuruluşlar Federasyonu (FECEC) ve Pierre Fabre tarafından düzenlenen bir etkinlikte.
Daha fazla risk… ve daha fazla maruz kalma
Bu makaledeki başlıklar
Ancak kendilerini güneş ışınımına karşı savunmada daha fazla sorun yaşamanın yanı sıra, çocuk popülasyonu da birçok açık hava etkinliği gerçekleştirdiğinden buna daha fazla maruz kalıyor, bu nedenle güneş ışığından korunma alışkanlığının her yaşta olması gerekiyor. “Güneş ışınlarından korunmanın, yetişkinlikte daha az leke ve daha az kırışıklıkla daha sağlıklı bir cilt görünümü sunduğu kanıtlanmıştır.” Dr. Júlia Mª Sánchez i Schmidt, Terrassa Sağlık Konsorsiyumu Dermatoloji Servisi başkanı.
Bunu dikkate almak özellikle önemlidir, çünkü sadece başlı başına çok önemli olan güneş yanığından değil, aynı zamanda aşırı güneşe maruz kalma sonucu diğer hastalıkların ortaya çıkma riskinden de bahsediyoruz. “Kendinizi güneşten koruma alışkanlığı, ışığa duyarlılık gibi güneşe maruz kalmayla ilgili inflamatuar hastalıkların, lupus eritematozus ve polimorf ışık patlaması veya ürtiker gibi otoimmün hastalıkların ve bazı ilaçlarla ilgili fotoalerji veya fototoksik reaksiyonların ortaya çıkmasını önleyebilir”, ayrıntılarını veriyor dermatolog.
Çocuklukta cilt kanseri olur mu?
Her ne kadar çocukluk çağında cilt kanseri nadir görülse de, Dr. Anna Estapé’nin vurguladığı gibi derinin hafızası vardır ve yaşamın ilk yıllarından itibaren uygun ışıktan korunma alışkanlıkları ile bu tümörlerin önemli bir kısmından kaçınılabilir. Aslında Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) verilerine göre cilt kanseri, genç Avrupalılar arasında en sık görülen üç tümörden biridir ve kanser gelişimi için temel risk faktörlerinden birinin aşağıdaki gibi cilt rahatsızlıkları olduğu dikkate alınmalıdır: melanom çocukluk döneminde güneş yanığı geçirmiş olmaktır.
Güneşe maruz kalmanın %50 ila 80’i erken çocukluk döneminde meydana gelir. Buna rağmen, güneşten korunmanın önemine ilişkin farkındalık ne ebeveynler arasında ne de gençler arasında yeterli değildir. Dolayısıyla Pierre Fabre’nin SAFE araştırmasına göre gençlerin yalnızca %21’i cilt kanserinden korunmak için kendilerini güneşten korumayı bir öncelik olarak görüyor. Daha da kötüsü, yetişkinlerin yalnızca %59’u çocukları güneşten koruyor ve %25’ten azı tavsiye edildiği gibi her iki saatte bir güneş koruyucusunu yeniden uyguluyor. Rağmen Tavsiye, radyasyonun maksimum olduğu saatlerde (11.00-17.00 arası) güneşe maruz kalmamanızdır. Çocukların ve yetişkinlerin büyük çoğunluğu bu dönemde güneş altındadır.
Güneş kreminin ötesinde
Ancak Güneş bakımı yalnızca güneş koruyucularla sınırlı değildir, dikkate alınması gereken başka önlemler de vardır. “Güneş kremi, güneş ışınlarını absorbe etmek veya yansıtmak için cilde uyguladığımız üründür. Ancak foto korumanın kendisi sadece güneş kremlerinin kullanımı değildir, aynı zamanda cildi güneşten korumak için alınan önlemler bütünüdür. güneş koruyucu kullanımı, aynı zamanda kıyafet, gölgelik ve gün ortasında güneşe maruz kalmaktan kaçınma da dahil.” Dr. Cristina Albarrán, Quirónsalud Algeciras Tıp Merkezi Dermatoloji Servisi uzmanı.
Altı aylıktan küçük çocuklarda güneşe maruz kalmaktan tamamen kaçınılması tavsiye edilir (hatta bazı tıbbi rehberler bir yıldan bahsetmektedir). Ancak Dr. Albarrán’ın belirttiği gibi, “altı aydan itibaren güneş kremi kullanabilirsiniz, ancak emilimi daha kolay olduğundan kimyasal olanlar değil mineral türleri tavsiye edilir.” Üç yaşına kadar ideal olan, günün merkezi saatlerinden kaçınarak kısa süre güneşe maruz kalmaktır. “Ayrıca bone, SPF tişört ve güneş gözlüğü gibi fiziksel koruma da tavsiye ediliyor. Çocuklar günlük aktiviteleri nedeniyle güneşe çok maruz kalıyorlar, bu yüzden onları yeterince koruma ve bu alışkanlıkları bir parçası haline getirme konusunda eğitme konusunda endişe duymalıyız. günlük rutinlerinin bir parçası” diyor uzman.