Bacaklarda şişlik, ağırlık, uykuya dalmakta zorluk… Hamile kadına özellikle hamileliğin son döneminde eşlik edebilen tüm bu belirtiler, havanın çok sıcak olduğu zamanlarda daha da şiddetlenir ve hamileliğin sonunu hamileliğin ortasında yaşar. yaz. Ne zamana kadar denizde veya havuzda yüzebilirsiniz? Hangi riskler olabilir?
Dr. María Dolores Gómez Roig, Jinekoloji uzmanı ve Barselona’daki Dra Gómez Roig Enstitüsü’nün yöneticisi ve Grupo Top Doctors üyesi. Bu ve diğer şüpheleri bizim için açıklığa kavuşturuyor.
Mukus tıkacının kaybı ve su torbasının yırtılması
Bu makaledeki başlıklar
Hamileliğin sonunda rahim ağzında annenin vücudunu doğuma hazırlayacak değişiklikler oluşmaya başlar. Bunlardan biri, “iç servikal os’ta, rahim ağzının su torbasıyla ve fetüsle temas halinde olan ağzında biriken salgıların dışarı atılmasından oluşan mukus tıkacının dışarı atılmasıdır” diye açıklıyor. uzman.
Rahim ağzı üç bölümden oluşur: iç servikal os, servikal kanal ve jinekolojik muayenede vajinanın dışında görülen şey: dış servikal os. “Kadın rahmini genişletmeye başladığında her iki delik de açılır ve mukus tıkacının kanaldan akmasına izin verir, böylece bu salgılar vajinadan dışarı çıkar” diye ekliyor.
Mukus tıkacının görünümü, kırmızı veya kahverengi ve hatta yeşilimsi veya sarımsı renkte kan damarları içerebilen mukuslu bir akıntıya benzer.
Su torbası kırıldığında sıvı ve şeffaf bir sıvı dışarı düşer (bebeğin sağlığı tehlikeye girmediği sürece, bu durumda su yeşil veya başka bir renkte olabilir). “Ancak bu, mukus tıkacından farklı bir sıvıdır, çünkü bir süre damlamaya devam eder ve mukoza tıkacı hemen dışarı atılır” diye açıklıyor.
Rahim ağzındaki bu değişiklikler doğumla aynı zamana denk gelebilir veya gelmeyebilir. Bazen kadının doğum yapmak üzere olduğunu, bazen de mukus tıkacını kaybettiğini ve o ana kadar birkaç gün kaldığını belirtirler.
Hamile bir kadın mukus tıkacını kaybetmişse banyo yapabilir mi?
Dr. Gómez Roig, “Mukus tıkacının dışarı atılması, serviks koşullarında, servikal değişiklikler dediğimiz değişiklikler olduğu konusunda uyarıda bulunuyor” diye ısrar ediyor. Bu, çoğu durumda vajina ile su torbası arasında zaten doğrudan bir iletişim olduğu anlamına gelir. Bu hamile kadınların banyoları için ne anlama geliyor? “Boyun değiştiğinde ve zaten biraz genişlediğinde, Hamile kadının batırıldığı su iyi durumda değilse Vajinal bir enfeksiyonun su torbasına yayılma riski olabilir” diye uyarıyor. “Bu pek olası değil ve bu durumda kadının banyo yapamayacağına dair hiçbir bilimsel kanıt yok, ancak genişleme olduğunda önlem olarak düşünülmeli” Rahim ağzı varsa halka açık havuzlarda veya denizde yıkanmamak daha iyi olur” diye vurguluyor.
Tabi rahim ağzında herhangi bir değişiklik olmadığı sürece yani mukus tıkacı kaybolmadığı sürece “anne suya girebilir”, banyo yapabilir. Top Doctors uzmanı, “Aslında, kadınlar doğum sancısını hafifletmek için genişlemiş olsalar bile doğum odasındaki havuza dalabilirler” diye anımsıyor. Aradaki fark kontrollü su olmasıdır. “Ve tabi ki, Sıcağı hafifletmek için yapabileceğiniz şey duş almaktır. çünkü rahim ağzında değişiklikler olsa bile duş son derece güvenlidir.
Yaz sıcağından korunmak
Dehidrasyon ve güneş yanığı riskini tamamen ortadan kaldırmak için hamile kadınların yaz aylarında daha spesifik bakım izlemeleri çok önemlidir. Bu nedenle kendinizi bol miktarda sıvı tüketmeniz ve sıcaktan korumanız gerekir, jinekolog “yüksek sıcaklıklar önemli değildir” diyor. Ayrıca cilt daha hassas olduğundan güneş yanığı ve ciltte lekelenme olasılığı daha yüksektir, bu nedenle yüksek indeksli bir güneş koruyucu kullanmalısınız.
Mukoza tıkacını çıkarmadıysanız ve doğum yapmıyorsanız plaj ve havuzda banyo yapılmasına izin verilir.
Aslında Dr. Mª Dolores Gómez Roig’in vurguladığı gibi, “Yüzme hamilelikte en çok tavsiye edilen sporlardan biridir” ancak enfeksiyon riskini ortadan kaldırmak için güvenli ortamlarda ve kadının koşulları buna izin verdiğinde yapılması gerekir.