Bütün yılı onların gelmesini bekleyerek geçiriyoruz Yaz tatilleriama geldiklerinde… her zaman cennet gibi olmuyorlar. Çocuğunuzun yılın bu zamanlarında daha kötü davrandığı hissine kapılıyor musunuz? Isı çocukların davranışlarını etkileyebilir mi? “Evet, sıcaklık kız ve erkek çocukların davranışlarını önemli ölçüde etkileyebilir” diyor. Sonia Martínez Lomas, psikolog ve Crece Bien Merkezleri yöneticisi.
“Yüksek sıcaklıklar çocukların daha sinirli, yorgun ve daha az toleranslı hissetmelerine neden olabilir.” Ama neden? Sıcaklığın davranışla ne alakası var? Psikoloğa göre, reşit olmayanların davranışlarında belirli değişikliklere yol açabilecek çeşitli faktörler var ve bunlar dünya çapında çok anlamlı: “Öncelikle ısı, dehidrasyona neden olabilir; ruh halini ve enerjiyi etkiler. Üstelik hava sıcak olduğunda çocuklar daha kötü uyuyabilir ve bu da onların gündüz davranışlarını etkiler” diye açıklıyor. “Bu faktörlerin birleşimi, çocukların öfke nöbetleri geçirmesine, daha az sabır göstermesine, daha fazla öfkelenmesine ve konsantre olmakta ya da dikkatini vermekte güçlük çekmesine yol açabilir.”
Bu faktörlere, aynı zamanda belirleyici olan diğerlerini de eklemeliyiz: rutinlerdeki değişiklikler ve gün boyunca, hafta boyunca veya yazın geri kalanında ne yapacaklarını bilmemek. Bundan sonra ne olacağını bilmek çocuklara gönül rahatlığı verir, dolayısıyla rutinlerin önemi artar; Daha yapılandırılmış günlük planların olmaması bazı rahatsızlıklara neden olabilir.
O Bu, yaz aylarında da gündeminizi doldurmamız gerektiği anlamına gelmiyor.çünkü hiçbir şey yapmamaları ve sıkılıp dinlenmeleri gerekiyor. Önemli olan, onlara güvenlik ve gönül rahatlığı sağlamak için ne yapacağımız konusunda onları bilgilendirmektir (örneğin havuza mı gideceğiz, büyükanne ve büyükbabayı mı göreceğiz veya bazı arkadaşlarımızla bir şeyler atıştıracağız).
Çoğu durumda, çocuklar tatildeyken ebeveynlerin çalışmaya devam edip etmemesi büyük fark yaratıyor.
Bir yandan, bu durum ebeveynleri daha fazla strese sokabilir, çünkü bunun için zamanları olmadan bakımlarıyla uğraşmak zorunda kalabilirler, bu da çocuklarında daha fazla stres anlamına gelir ve muhtemelen ebeveynleri de ödeme yapmadıklarını hissederler. Onlara ihtiyaç duydukları ilgiyi gösterirler ve sonunda uygunsuz davranışlarla daha fazla varlık talep ederler.
Öte yandan, diğer aile üyelerinden, genellikle de büyükanne ve büyükbabalardan sorumluysalar, aynı kurallara uymayabilirler ve çocukların evde alışık oldukları sınırları dayatmayabilirler, bu da bazı karışıklıklara neden olabilir.
Yaz aylarında davranış değişikliği en çok hangi yaşlarda görülür?
Bu makaledeki başlıklar
“Her ne kadar tüm çocuklar sıcaktan etkilenebilse de, Küçükler, özellikle de beş yaşın altındakiler genellikle en savunmasız olanlardır”diyor Sonia Martínez. “Bunun nedeni, sıcaklık düzenleme mekanizmalarını hâlâ geliştiriyor olmaları ve rahatsızlıklarını veya suya olan ihtiyaçlarını her zaman açıkça ifade edememeleridir.”
Dikkate alınması gereken bir diğer husus, psikoloğun işaret ettiği gibi, Bebekler ve küçük çocuklar aşırı çevresel değişikliklere daha az uyum sağlayabilirlerbu da ısının onları daha yoğun etkilemesine neden olur.
Yaz aylarında çocuklarda kötü davranışlardan kaçınmaya yönelik kurallar
Bunun yalnızca bir algı meselesi değil, aslında bir mesele olduğunu anladığımızda Sıcaklık çocuklarımızın davranışlarını olumsuz etkileyebilirŞimdi önemli olan, bundan kaçınmak için veya en azından bu uygunsuz davranış durumlarının daha az sıklıkta ve daha az yoğunlukta meydana gelmesini sağlamak için neler yapabileceğimizi bulmaktır. Bu bağlamda Crece Bien’in direktörü bize şu güvenceyi veriyor: Ebeveynlerin, çocuklarının sıcakla baş etmelerine ve davranış değişikliklerini en aza indirmelerine yardımcı olmak için kullanabileceği çeşitli stratejiler vardır. ve aşağıdakileri listeler:
- Sürekli nemlendirme. Ruh hali ve enerji eksikliği dehidrasyondan kaynaklanıyorsa çözüm basit: “Çocukların gün boyunca yeterince su içtiğinden emin olun. canlandırıcı ve sağlıklı içecekler “Meyve dokunuşlu suyun onlar için çekici olabilmesi gibi.”
- Uygun giyim. Onlara hafif, açık renkli kumaştan yapılmış giysiler giydirin. nefes alabilen malzemeler pamuğun onların sıcakla daha iyi başa çıkmalarına ve dolayısıyla kendi duyguları üzerindeki kontrollerini kaybetmemelerine nasıl yardımcı olabileceğini.
- Taze ortamlar. “Vantilatör, klima kullanarak ya da sadece hava akımı yaratarak evi serin tutun. Günün en sıcak saatlerinde açık hava aktivitelerini sınırlayıngenellikle 12 ile 16:00 arası
- Yeterli dinlenme. Dinlenmeleri ve iyi uyumaları çok önemlidir. Bu nedenle “emin olun serin ve rahat bir ortamda uyusunlar. “Serin bir yerde kısa bir şekerleme, ruh haliniz için harikalar yaratabilir.”
- Sessiz aktiviteler. “Seçmek çok fazla fiziksel çaba gerektirmeyen aktiviteler masa oyunları, okuma veya el sanatları gibi en sıcak anlarda.”
- Hafif besleme. “Teklifler hafif ve taze yemeklerSalatalar, meyveler ve sebzeler gibi sindirimi daha kolay olan ve vücudun susuz kalmasına yardımcı olan yiyeceklerdir.”
- Kendini bilme. Bu anahtar Çocuğa kendi ihtiyaçlarını tanımlamayı ve ifade etmeyi öğretin. Bu anlamda ona “ateşinin, iştahının, uykusunun, duygularının ve aktivasyon derecesinin 1’den 10’a kadar nasıl olduğunu sorarak yardımcı olabilir ve kendisini daha rahat hissetmenin bir yolunu bulmaya, örneğin bir yetişkinden yardım istemeye davet edebiliriz. , daha serin bir bölgeye gitmek… Bu şekilde, sizi iyi tanıyan insanlarla yakın olsanız da olmasanız da, özerkliğinizi teşvik ederek kendinizi iyi hissetmeniz daha kolay olacaktır.”
Yukarıdakilerin tümü, gerçekleştirilmesi çok kolay olan küçük eylemlerdir ve ancak Sonia Martínez’in belirttiği gibi, “büyük bir fark yaratabilir ve yardımcı olabilirler” yaz günleri “Herkes için daha katlanılabilir ve hoşlar.”