Yeni doğmuş bir bebeğin ağladığını görmek ve onu sakinleştirmeye çalışmak, her ebeveyn için, özellikle de ilk kez ebeveyn oluyorsa, çok zor bir deneyimdir. Çoğu zaman bu ağlamaya gazlar, o korkunç ‘bebek koliği’ neden olur.
“Endişelenmek normaldir çünkü ağlamayı acı, alarm ve korkuyla ilişkilendiririz ve bu biz bakıcıların doğal tepkisidir.” Dr. Cristel Perdigón, emzirme, uyku ve Birinci Basamakta uzman çocuk doktoru ve Castellón’daki Molini-Mataix Pediatri Kliniği ile işbirlikçi.
‘Bebek kolik’ini tanımlamak için 3 kuralı
Bu makaledeki başlıklar
Bebek koliği, yeni doğanlarda ve bebeklerde genellikle “yaşamın ikinci ila üçüncü haftasından yaklaşık üç aya kadar yaşanan, teselli edilemeyen ağlama dönemleri olarak anlaşılır. Bazen üç saatten fazla sürdüğü ve daha sık meydana geldiği için çok korkulur.” haftada üç kereden fazla” diye detaylandırıyor uzman. Bu yüzden 3 kuralından bahsediyoruz.
Nerelisin “Klasik olarak ‘gaz’ veya sindirim kaynaklı ağrı ile ilişkilendirilirler, ancak ortaya çıkmalarının tek nedeni bu değildir. Kolik, bize talepte bulunan bu canlının gerekli tepkisidir, çünkü “Fiziksel duyumlarının çoğunu (dışsal ve içsel) kendi başına çözemiyor.”Açıklamak.
Yeni doğanlar duyusal düzeyde çok olgunlaşmamış oldukları için etraflarındaki dünyayı anlamıyorlar, bu nedenle ağlamak onların yardım isteme yoludur.
Bebeğin iletişim kurmaya çalıştığı ihtiyaçlardan bazıları şunlardır:
- Tükenmişlik ve rüya görüyorum.
- Hareket ve temas (korunmaya ihtiyacı vardır).
- Hijyen (bezde idrar veya dışkı nedeniyle ıslaklık hissi oluşması sizi çok rahatsız eder).
- Açlık veya aşırı yeme (“Küçük midelerine göre çok fazla miktarda veya çok hızlı yemek yerlerse, sindirmeye çalışırken üzülürler.”)
- Sindirim olgunlaşmamışlığı (“bu da bağırsak hareketini ağrılı olarak algılamalarına neden olur” ve bu özellikle bazı bebeklerde görülür).
Yorgunluklarını ya da bunaldıklarını göstermek için yapılan bir ağlama olduğunda, aile genellikle çocuğun gerçekten neye ihtiyacı olduğunu keşfedene kadar onları sakinleştirmenin bir yolunu bulur. “Günlük koşuşturmanın, ziyaretlerin, gürültünün yoğun olduğu ortamlardan sonra, sessizliğin geldiği an (akşama doğru) bebeğin kendini rahatsız hissetmesi ve gün içinde olanları işlemeye başlaması ve bize haber vermesi sıklıkla yaşanan bir durumdur. (aşırı uyarılma),” diye ekliyor.
Ancak bunun dışında bu rahatsızlık karın ağrısı veya sindirim ağrısından da kaynaklanabilir (“gaz, aşırı yeme, reflü, intolerans nedeniyle…”).
Bu krizler nasıl önlenir?
Dr. Cristel Perdigón, herkes için sihirli bir formül ya da çare olmadığını söylüyor. Dahası, “çoğu zaman bu krizler aynı anda meydana gelir ve ailede kaos yaratır, çünkü “Yetişkinlerin en yorgun olduğu zamanlarda ortaya çıkma eğilimindeler, bu talep ve ağlama daha da tolere ediliyor.” Ancak öngörüyle özellikle küçükte günlük bir düzen gözlemlendiğinde büyük bir fayda elde edilebilir. İşte uzmanın tavsiyeleri:
- Son dakikada yürüyüşe çıkın koşuşturmacadan kaçmak.
- Bebeği bir sırt çantası, atkı veya omuz çantasında taşıyın. “Gün boyunca (ve sadece kriz zamanlarında değil) daha fazla saat taşımaya çalışan ailelerin daha az kolik atağı yaşadığı kanıtlanmıştır” diye belirtiyor.
- Oluşturmak sakin hava Bebeğin genellikle ağlama ataklarına başladığı zamandan önce.
- Gece geç saatlerde arkadaşlarınızı veya ailenizi ziyaret etmekten kaçının.
- Bir geliştirin rahatlatıcı aile rutini (bebeğe şarkı söyleyin, ona kısa bir banyo yaptırın, vücut masajı yapın, yumuşak müzik çalın ve ışıkları kısın…).
Ayrıca çocuk doktoru, “dengeli bir anne ve bebek mikrobiyotasının, erken çocukluk dönemindeki çoğu fonksiyonel bozukluktan nasıl koruyucu olduğunu” vurguluyor. Aslında, yukarıdakilerin hiçbiri işe yaramadığında ve bazen tamamlayıcı bir şekilde probiyotik kullanımının düşünülebilir.”
Peki kriz ne zaman başladı?
Önlemenin yanı sıra, bebek ağlama krizinin ortasındayken ne yapmalı? “Denemek zorundayız ‘intrautero’ iklimini yeniden yaratın, ama anne rahminin dışında. Bahsettiğimiz temel ihtiyaçların karşılandığından emin olun (açlık, uyku, hijyen, sıcaklık, aynı zamanda emzik veya meme ile duygusal emme…) ve ardından kurbağa pozisyonları (fleksiyon, üstümüzde) ile onu rahatlatın, ve dikey (Pilates topunu taşımak veya bizimle birlikte hafif sallayarak) ve biz onlarla konuşurken ve şarkı söylerken vücut masajı”, Molini-Mataix Pediatri Kliniği’nin (www.clinicamolinimataix.es) işbirlikçisi tarafından ayrıntılarıyla anlatılıyor.
Çok önemli olan bir şey, bakıcının bunalmaması ve cesaretini kaybetmemesidir. İdeal olarak, bebek ağlamaya devam ederken birkaç bakıcının sırayla çalışması gerekir. Ancak bu mümkün değilse ve bakıcı bunalmış hissediyorsa, bebeği güvenli bir şekilde beşikte bırakmalı ve nefes alması ve sakinleşmesi için birkaç saniye ayırmalıdır. Ne yazık ki sarsılmış bebek sendromu var ve bu gibi durumlarda ortaya çıkabiliyor.
Daha ciddi bir sorun olduğundan ne zaman şüphelenilmeli?
Durumun çok sürekli olduğu ve ebeveynlerin nasıl davranacağını bilemediği durumlarda çocuk doktoruna danışmanızda fayda var. Her durumda, Dr. Perdigón aşağıdaki uyarı işaretlerinden bahsediyor:
- Bunu gördüğümüzde Bu sinirlilik günün bir kısmıyla sınırlı değil (saatler sürse de) ama gece gündüz dinlenmeden, rahatlıktan yoksundur.
- Çocuğumuzun çok sık kusması ve ardından sakin olmak yerine sinirli kalması
- Birkaç gün boyunca dışkılama yapmadığınızda (özellikle mamayla emziriyorsanız) ve bunu başarmak için her zaman çok çaba harcamanız gerekir. En sık rastlanan durum psödokabızlık veya diskezidir ancak bunun sağlanması için danışılması tavsiye edilir.
- Ne zaman İyi büyümüyor, özellikle ağırlık.
- Ayrıca ne zaman sürekli “beslenmeyi” reddediyor (ister anne sütüyle ister biberonla besleyin).
- Dışkı şunları içerdiğinde: çok fazla mukus, kan izleri, olağan düzende ani bir değişiklik veya bu dışkılar genital ciltte çok fazla tahrişe neden olur.