Hayat Ansikloepdisi tekrar yapılandırılıyor.

Kadın & Aile

Yeni doğmuş bebeğinizin küçük kafası hakkında sizi ne uyarabilir?

Yeni doğmuş bir bebeğin kafasının, düşündüğünüz veya diğer bebeklerde gördüğünüz kadar yuvarlak ve mükemmel olmamasına neden olabilecek farklı durumlar vardır. Çoğu durumda kısa sürede kendiliğinden çözülen önemsiz sorunlardır ancak bunları bilmekte fayda vardır.

Vithas Madrid La Milagrosa Üniversite Hastanesi Vithas Sinir Bilimleri Enstitüsü’nde Çocuk Nörolojisi alanında uzman çocuk doktoru Dr. Ana Laura Fernández Perrone, Bize bu durumları ve bunlar hakkında bilinmesi gereken her şeyi anlatır.

Doğumun bebeğin kafasının görünümü üzerindeki etkisi

Bebeğin kafasının görünümünü etkileyebilecek bazı ciddi sağlık sorunları vardır ancak bu durumlarda ultrasonla hamilelik sırasında tespit edilir ve ebeveynler ve sağlık ekibi zaten alarma geçirilir. Sağlıklı çocuklardan söz ettiğimizde, doğumdan sonraki kafa deformasyonunun farklı nedenleri olabiliyor. Uzman şöyle açıklıyor: “Bazı durumlarda bu durum bebeğin anne pelvisine çok kısa sürede yerleşmesinden kaynaklanır, diğer durumlarda ise doğumdan kaynaklanır.” uzun ve dar doğum kanalları ve diğer durumlarda anatomik bir malformasyondan kaynaklanabilir. Ek olarak, birçok bebekte, doğumdan hemen sonra “kafatasının kemikli plakalarının üst üste geldiği alanlar boyunca” çıkıntılar görülür.

Doğum sonucu bebeğin kafasında meydana gelen ‘yaralanmalardan’ bahsedersek en yaygın iki tanesi şunlardır: halefinin patronu ve sefal hematom.

  • Ardışık patron: BenimBebeğin kafa derisinde görülebilen ve o bölgede şişlik oluşturan deri altı kan birikmesidir. Ciltte morluk (ekimoz) ve morluklar görülebilir. Örneğin vantuz kullanımı sırasında aletli doğum sırasında meydana gelmişse, “daha belirgin olabilir” ve buna erozyonlar ve yüzeysel yaralar veya sıyrıklar da eşlik edebilir. Doğum sırasında ortaya çıkar ve genellikle birkaç gün içinde düzelir.
  • Sefalohematom: Kafatasının kemiklerini kaplayan zarın altında yer alan travmatik bir kanamadır. Ayrıca bir kırık da eşlik edebilir ve “doğumdan saatler veya günler sonra belirgin hale gelebilir.”

“Her iki durum da tıbbi gözlem gerektirir, ancak genellikle doğumu takip eden haftalarda müdahale gerektirmeden düzelir” uzmanı işaret ediyor. Aynı şekilde, aletli doğumdan sonra bebeğin kafasında şişlik görülürse, bu genellikle doğumdan sonraki ilk haftalar ile ilk iki ay arasında kaybolur.

Bebeğini başından tutan kadın© Adobe Stok

Dikkat edilmesi gereken uyarı işaretleri

Yenidoğanda sadece kafanın görünümüyle ilgili değil, her durumda doktora danışmanız gereken bazı uyarı işaretleri vardır. Dr. Ana Laura Fernández Perrone’nin vurguladığı gibi bunlar şunlardır:

Fontanellere ne olur?

Yenidoğanın bıngıldakları genellikle ebeveynlere büyük saygı gösterir, özellikle de ilk kez bebek yapacaklarsa, ancak Vithas Madrid La Milagrosa uzmanının vurguladığı şeyi de dikkate almalıyız: “Ön bıngıldak (daha büyük, alnına yakın) ve Arka fontanel (daha küçük ve bazen algılanamayan), bebeğin kafasında kemik korumasından yoksun görünen iki bölgedir. Bunlar, yeni doğmuş bir bebeğin kafatasında, bebeğin beyninin gelecek yıl hızla büyümesine izin veren normal alanlardır.

Her ne kadar bıngıldaklar kemiksi bir koruma katmanına sahip olmasa da, bebek normal günlük dokunuşlara karşı iyi bir şekilde korunur, bu nedenle örneğin banyo sırasında başını temizlemek veya okşamak için sorunsuz bir şekilde dokunulabilir. Benzer şekilde, ön fontanelde nabız atımı gözlenirse endişelenmenize gerek yok: “Bu hareket oldukça normaldir ve bebeğin kalp atışına karşılık gelen görünür kan nabzını yansıtır” diye açıklıyor Dr. Fernández Perrone.

Çok dikkat etmeniz gereken farklı bir durum, bıngıldakın çöktüğü ve çocuğun iyi beslenemediği ve “susuz kalma belirtisi olabileceği” için bezlerini ıslatmadığı durumdur. Ayrıca “uyuşukluk, sinirlilik veya beslenmeyi reddetme ile ilişkili şişkin bir fontanel, ebeveynlerin acilen doktora gitmesi gerektiği anlamına gelir” diye uyarıyor.

Source link

İlgili Makaleler