Kadın

Kadınların sigara veya pasif içiciliğinin durumu gebelik ve doğuma etkisi

Kadınların sigara veya pasif içiciliğinin durumu gebelik ve doğuma etkisi | Sigaranın kadınların hamileliği ve doğumu üzerindeki etkileri erken doğum, düşük doğum ağırlığı ve gecikmiş fetal büyümeyi içerir. Ayrıca doğurganlığın azalmasına, dış gebelik, plasenta dekolmanı ve plasenta previaya neden olabileceği de belirtilmiştir. Ayrıca hamilelik sırasında sadece hamile kadının sigara içmesinin (aktif sigara içiciliği) değil aynı zamanda pasif içiciliğinin de Ani Bebek Ölümü Sendromu’nda (SIDS) bir etken olduğu kesindir.

Kadınların sigara veya pasif içiciliğinin durumu gebelik ve doğuma etkisi

Kadınların sigara içme oranı erkeklere göre daha düşüktür. Reiwa’nın (2019) ilk yılında yapılan araştırmaya göre erkeklerde %27,1, kadınlarda ise %7,6 olmuştur [1] . Yaş gruplarına göre, 50’li yaşlardakiler %12,9 ile en yüksek orana sahipken, bunu %10,3 ile 40’lı yaşlardakiler ve %8,6 ile 60’lı yaşlardakiler izledi.

Öte yandan, erkeklerin %7,4’ü ve kadınların %11.6’sı [1] evde “neredeyse her gün” ikinci el sigara içme fırsatına sahipti ve ikinci el dumanın hamilelik ve doğum üzerindeki olumsuz etkilerinden kaçınmak, sorun. Revize edilen Sağlığın Teşviki ve Geliştirilmesi Kanunu (tamamen Nisan 2020’de yürürlüğe girmiştir) hamile kadınlar arasında pasif içiciliği azaltma etkisine sahip olan istenmeyen pasif içiciliği önlemek için sigara içenlere bir yükümlülük (dikkate alma yükümlülüğü) getirmektedir.

Sigaranın kadınların hamileliği ve doğumu üzerindeki etkileri

Sigaranın hamilelik ve doğum sırasında da çeşitli sağlık etkileri vardır.

Sigaranın doğurganlık üzerindeki etkileri

Sigara, üreme çağındaki erkek ve kadınların belirli bir süre hamile kalmak ve doğum kontrolü olmaksızın normal cinsel ilişkiye devam etmeleri sonucu, “infertilite” ( kısırlık ) denilen durum ortaya çıkar.
Hamile kalmak istediğiniz andan hamile kalana kadar olan “döllenme için bekleme süresi”, kadın veya eşinin erkeği tarafından sigara içilmesiyle zaman uzatılır. Sigara içen kadınlar da erken menopoz nedeniyle daha kısa bir üreme dönemine sahiptir.

Sigaranın hamile kadınlar ve fetüsler üzerindeki etkileri

Sigara dumanının içerdiği zararlı maddelerden nikotin , karbon monoksit ve oksitleyici maddeler ( aktif oksijen vb.) gebeliği olumsuz etkiler.

Nikotin: Vazokonstriksiyon yoluyla kan akışını azaltır.

Karbon monoksit: Hemoglobine oksijenden daha kolay bağlandığı için oksijen taşıyan hemoglobin miktarını azaltır. Aynı zamanda kan damarlarının iç duvarına da zarar verir (vasküler endotel).

Reaktif oksijen türlerini indükleyici: Enflamasyon, lipid peroksidasyonu ve trombüs oluşumu nedeniyle doku hasarına neden olur.

Bunlar fetüste ve plasentada hipoksiye yol açabilir, ayrıca plasentanın yaşlanmasını ve fonksiyonlarının azalmasını hızlandırarak düşük doğum veya erken doğum riskini artırır . Ayrıca dış gebelik, plasenta dekolmanı ve plasenta previaya neden olabileceğine dikkat çekilmiştir.

Gebe kadınlarda sigara içmenin erken doğum, düşük doğum ağırlığı ve fetal büyüme geriliği riskini artırdığı bilimsel olarak gösterilmiştir. Hamilelik sırasında ne kadar uzun süre sigara içerseniz, erken doğum riski o kadar yüksek olur ve ne kadar çok sigara içerseniz bebeğin kilosu ve boyu o kadar düşük olur. Öte yandan, sigarayı bırakmanın fetal büyümeyi iyileştirdiğini, yani sigarayı bırakmanın sigara içenlerde düşük doğum ağırlığını önlemede etkili olduğunu gösteren araştırma sonuçları da bildirilmiştir. Ayrıca hamilelerin sigara içmesi ve doğumdan sonra çevrelerindeki kişilerin sigara içmesinin Ani Bebek Ölümü Sendromu’na (SIDS) katkı sağladığı da açıklandı.

Pasif sigara içiciliğinin hamile kadınlar üzerindeki etkileri

Hamile kadın sigara içmese bile çevresindekilerin sigara dumanına maruz kalmasıyla maruz kalan “pasif içiciliğin” fetüsün gelişimini de olumsuz etkilediği bilinmektedir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu