Laptop Bataryalarını Tamir Edebilir miyiz?

Laptop Bataryalarını Tamir Edebilir miyiz? | Bunlarla ilgili bir kaç yöntemden bahsedeceğim ancak baştan söyleyeyim laptop bataryalarını tamir etmek zordur. Şimdi bataryayı nasıl kurtarabileceğinizin yöntemini anlatmaya çalışacağım, ama garantisi yoktur. Patlama, yangın ve yaralanma riski vardır.

Laptop Bataryalarını Tamir Edebilir miyiz?

Bataryanın tamamen bitmiş olması yani batarya ile bilgisayarı açamıyor olmanız durumunda bu seçenekleri değerlendirebilirsiniz.

Epromsuz Laptop Batarya Tamiri İçin

Plastik kapağı açtıktan sonra pilleri fiziksel muayene etmelisiniz. Akanlar olabilir veya CID koruması devreye girmiş piller olabilir. Sonrasında pilleri ölçü aleti ile ölçmelisiniz. Bendeki örneğe göre piller Sanyo. Sanyo pillerin nominal voltajı 3,7 volt oluyor. (3,7*3=11.1 V) dediğim gibi 3S 2P dir. Seri bağlantı voltajı arttırmak için, paralel bağlantı ise amperi arttırmak içindir. Ölçüm yaptınız ve bazı pillerin tamamen sıfır volt verdiğini ve bazılarının da 2,5 voltun altında olduğunu gördünüz. Aslında yapılması gereken bu pil grubunu birbirinden ayırmak hepsini tek tek kontrol etmek ve

CID koruması devreye girmiş olanlarının yerine aynı amper kapasitesinde yenilerini lehimlemektir. Youtubede bu işlemin nasıl yapıldığını anlatan onlarca video var. Ancak bu işlem sadece epromsuz bataryalar için geçerlidir.

Bu 4 pilin durumu iyi değil. Aslında 0 volt gösteren pillerde CID koruması devreye girmiş demektir. Ancak bir umut kurtarabilir miyim diye TP4056 Modül ile şarj etmeyi deneyeceğim. Fakat pil şarjında sorun var. Kırmızı ve mavi ışık aynı anda yanıyor. Yani bu piller şarj olmuyor. CID koruması devreye girmiş. Bu durumda bu 4 pilin maliyeti çok yüksek olacağı için tamir etmek pahalıya mal olacak. Yenisi almak daha mantıklı

Eprom Olan Laptop Bataryaların Tamiri

Eprom olan bataryalarda çözüme ulaşmak kolay değildir. Yani arızalı olan pilleri değiştirmekle sorun çözülmez. Eprom devresi olan bataryalarda sorunlu pilleri değiştirmek için pilleri devreden ayırdığınızda devre kapanır ve yeni pilleri taksanız bile tekrar kullanamazsınız. Bunun için ilk önce arızalı pilin olduğu yere yeni pili paralel bağlamalı ve sonra arızalı pili devreden çıkarmalısınız. Yani devre hiçbir şekilde kopmamalıdır. Tamirciler genellikle bataryanın toplam voltajını giriş soket bacaklarına harici olarak verir ve eprom enerji altında iken arızalı pilleri değiştirirler. Mesela benim batarya grubunda 11.1 voltu soket bacaklarından verip arızalı pilleri değiştirmemiz gerekir. Ancak bu şekilde değiştirseniz bile bilgisayar açılmaz. Daha sonraki aşama bu işlemciye reset atmaktır. Benim bataryada bu işlemci şu R2J240 çiplidir. Batarya grubunun kutupları arasında voltaj görürsünüz ancak bu voltajı soket uçlarında göremezsiniz. Bunun sebebi epromun kilitli olmasından kaynaklanır. Kilidi açmak için pil grubunun 11.1 voltu gördüğünüz artı ucundan pilin çıkışının + soketine kısa süreli (1,2 saniye) bir şönt atarak reset yapılıyor. Bu resetleme işleminin bir garantisi olmasa da çalışıyor. Batarya soketinden çıkış alabilmek için kablo yüzüğünü ezerek yassılaştıracağım. Böylece soket pinine kolayca girecek.

Batarya Soketinde Artı Ve Eksi Uçları Bulma

Avometrenin eksi probunu pcb kartın eksi ucuna bağladım. Diğer ucu 1 ve 7 pine tek tek temas ettireceğim. Hangisinde BIP sesi alırsak o pin negatif (EKSİ) kutuptur. 1 numaralı pin negatif 7 numaralı pin ise pozitif. Batarya soketlerinde maalesef hangi bip (+),(-) belirtilmiyor. Bu şekilde kontrol edeceksiniz. Artı ve eksi pin bacakları diğer pinlerden büyük olur. Soket çıkışında voltajı görebilmek için avometreyide pinlerin ucuna paralel şekilde bağladım. Şimdi + pinden PCB üzerindeki + işaretli yere birkaç kere temas ettireceğim. Şönt yaptığımda voltajı görüyoruz ancak çekince göremiyoruz. Çünkü her bataryada olmasa da bazı bataryalarda şemadaki gibi bir toprak anahtarı bulunuyor. Eksi pinden anahtar pinine bir şönt attığımızda voltajı göreceğiz. Bu pin genellikle eksi pinin hemen yanındaki 2. ya da 3 pin oluyor. Evet voltaj geldi. Batarya grubunu kurtardık. Üreticiler bunu genellikle herhangi bir kısa devreye karşı koruma olarak yapıyor. Ancak buna rağmen çalışmaz ise bu durumda yazılım ile reset atma işlemi yapılması gerekir. Değeri binlerce dolar olan bir eprom programlama cihazına ihtiyaç olduğu için bunu zaten baştan aklımdan çıkarmıştım. Ayrıca çalışsa bile batarya grubu içinde eski ve yeni piller bir arada olduğu için pil dengeleme fonksiyonunda sorunlar oluyor. Kapasitesi düşmüş olanlar, erken şarj olunca yeniler tam şarj olmamış olacaklar.Dolaysıyla ya eskiler aşırı şarja muhatap olacak ya da yeniler yetersiz şarjdan dolayı tam kapasiteleri kullanılamayacak. Pil sorunu bir başka şekilde de karşımıza çıkabilir.

Battery Eeprom Works Programı

Dizüstü bilgisayar uzun bir şarjdan sonra bile şarj seviyesini %100’den az gösterir veya full şarj etseniz bile şarj seviyesi hızlı bir şekilde düşerek bilgisayarın birkaç saat sonra kapandığı görülür. Bu durumda birçok kişi pilin kullanılamaz hale geldiğini düşünmeye başlar, ancak bu her zaman böyle değildir. Sorun genellikle, şarjı yanlış görüntüleyen BMS denetleyicisinden kaynaklanmaktadır. Düzeltmek için Battery EEPROM Works programını kullanabilirsiniz ancak ileri derecede uzmanlık gerektirdiği için oldukça zordur. Fakat programı kullanabilirseniz pilinizle ilgili her şeyi yapabilirsiniz.

İşletim Sisteminin Kendi Programları

Diğer yöntemler ise kullandığınız işletim sisteminin veya bilgisayar markasının kendine özgü güç yönetimi programları vardır. Bunları kullanarak da batarya grubunu tamir edebilirsiniz.

Pili Yeniden Kalibre Etme

Bir başka ve çok başarılı bir yöntem ise bios moduna girip manuel olarak sıfırlama yapabilirsiniz. Laptop’ı elektrik prizinden çıkarın ve ağ bağlantısını kesin. Ardından BIOS moduna alın. BIOS moduna nasıl girileceği ile ilgili webde çok makale var oradan öğrenirsiniz. Daha sonra bu modda bilgisayarı açık bırakın ve tamamen boşalana kadar da dokunmayın. Bu sırada bataryada aşırı ısınma olup olmadığını kontrol edebilirseniz iyi olur. Bataryalar bitip de bilgisayar kapandıktan sonra bilgisayarın herhangi bir düğmesine v.s basmadan o şekilde şarj edin. Tamamen şarj olana kadar bekleyin. Bunun için gece boyunca bırakabilirsiniz. Vakaların %99’unda, bu işlem pili tekrar hayata döndürmeye yardımcı olacaktır. Eğer döndüremediyse batarya grubunun değiştirilmesi gerekir. Pil tekrar hayata döndüğünde pili test etmek için ücretsiz BatteryMon programını kullanabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir