Otomobil

Lastik Basıncı Neden Değişir? Basınç Değişiminde Normal Olan Durumlar

Lastik Basıncı Neden Değişir? Basınç Değişiminde Normal Olan Durumlar | Merhaba arkadaşlar, bizim araçlarımızda TPMS sistemi lastik basıncını sensör üzerinden ölçüyor eskiden bu sensörler yok iken ABS sensörü üzerinden ölçerdi. Nasıl derseniz kısaca şöyle, lastik patlarsa çapı küçüleceği için tekerin dönüş turu artacağından bu tur değişikliğini hesaplayıp sistem lastiğin patladığına karar verirdi. Ama o sistemlerde lastik basıncını zaten göstermiyordu.

Lastik Basıncı Neden Değişir? Basınç Değişiminde Normal Olan Durumlar

Lastik basınç sensörlerinden gelen bilgilerin araç gösterge ekranına yansıtılmasıyla birlikte kullanıcılar lastik basınç değerleri konusunda daha hassas olmaya başladılar. Lastik basınçlarını ayarlamalarına rağmen gün içinde ya da kısa bir zaman zarfında değişimi gördüklerinde normal mi yoksa bir arıza mı var diye kafalarında soru işareti olmasına sebep oldu. Elbette lastiğiniz patlarsa aşırı derece basınç kaybı olacağından set edilen değerin %20,25 inden fazla olan değişimlerde arıza ışığı zaten yanar ve bir lastikçiye gitmeniz gerekir.

İşte basınç değişiminde normal olan durumları sıralayalım.

Lastik basıncının hava sıcaklığı ile değişmesi normaldir.

Basınçlar bulunduğunuz mevsimin sıcaklığına göre ayarlanır. Sabah gördüğünüz lastik basınç değeri ile öğleden sonra gördüğünüz lastik basınç değeri %10 civarında farklı olabilir. Ortalama olarak her 3, 4, 5 derecelik sıcaklık değişimi için lastik havası 1 PSI değişir. Isı arttıkça lastik havası artar, ısı azaldıkça lastik havası düşer. Bu normal bir durumdur. IsI değişiminin şiddetine göre sabah 33 PSI gördüğünüz basıncı öğleden sonra 35,36 PSI olarak görmenizin sebebi ısınan havanın genleşmesinden kaynaklıdır. Kışın da aynı şekilde düşer. Tavsiye olarak 2,3 ayda bir lastik basıncının ayarlanması önerilir.

Lastikteki basıncının zamanla azalması normaldir.

1 ayda 1-2 psi düşmesi normaldir. Duran ya da hareket eden lastik fark etmeksizin bu basınç azalması olur. Bu değer ilk etapta gözünüze az gözüksede 1,2 psi lık basınç azalması 1 yıl içinde lastiklerin tamamen inmesine sebep olur.

Lastik basınçları sürtünme ile artar bu durum normaldir.

Basınç artışı uzun yol şartlarında daha belirgin artış gösterir.Yüklü bir araçta lastik yanak esnemesi daha fazla olur.Hele birde lastik basınçları doğru ayarlanmadıysa yanak esnemesi çok fazla olur. Süratle birlikte asfalt diş yapısı lastik tabanını sürtünmeden kaynaklı olarak ısıtır ve bu aşındırıcı yol koşulları bir miktar lastik havasının artmasına sebep olur. Hatta örneğin aracın sağ tarafı yol boyunca güneş görüyorsa sağ tarafın havası sola göre artar. Bu durum normaldir, lastik basınç sensörü sağlıklı çalışmıyor diye yorumlamanıza sebep olmasın; lastik havalarını değiştirmeye ve alçaltıp çoğaltmaya gerek yoktur.

Fazla fren kullanımı durumda lastik havası artar.

Ani veya normal fren durumunda araç ağırlığı ön 2 tekere biner ve aracın fren anındaki ağırlığı ön lastik karkasının aşırı gerilim altında olmasına ve sürtünmenin en üst düzeye çıkmasına sebep olur. Lastik karkasının sürekli gerilim altında olması sonucu ısınma dolayısıyla basınç artması olur.

Bulunduğunuz şehrin rakımına göre lastik basınçlarınız değişir.

Deniz seviyesindeki bir şehirden hareket edip rakımı yüksek olan bir ile(1500M) gittiğinizde lastik basıncınız 1,2,3 PSI artabilir bu durum normaldir.

Kış lastiğine ayrı hava yazlık lastiğine ayrı hava olmaz.

Üreticiler Lastik şişirme basıncını soğuk bir lastiğin 15 °C ortam sıcaklığında gereken şişme basıncı olarak tarif eder. Lastiğin soğuk olması deyimi mümkünse araç gün içindeki ilk hareketini yapmadan ve lastiklere güneş gelmeden önce basınç ayarlaması yapılması demektir. Daha açık bir ifadeyle dış hava sıcaklığı -10 da olsa +40 da olsa lastiğe basacağınız hava miktarı o an içinde bulunduğunuz hava sıcaklığına göre araç üreticisinin öngördüğü basınç miktarı olmalıdır.

Dış hava sıcaklığı değiştikçe lastik basıncı da zaman içinde değişeceğinden lastik havası yine üreticinin öngördüğü basınca eşit olacak şekilde artırılmalı veya azaltılmalıdır. 1 PSI lık küçük değişimler göz ardı edilebilir.

Örneğin araç üreticisi 20 derecelik bir hava sıcaklığında ön lastik için olması gereken basıncı 30PSI olarak öngörmüşse, nasıl olsa kışın sıcaklık düşünce basınç düşecek diye bu lastiğe 34PSI hava basmanız doğru bir yaklaşım değildir. Kolaya kaçan tahmini bir işlemdir.

Doğru olan uygulama dış hava sıcaklığı ne olursa olsun o sıcaklıktayken lastiğe üreticinin öngördüğü havayı basmaktır. 0 derece sıcaklıkta 30PSI olarak bastığınız hava, havalar ısınınca mesela 20 dereceye geldiğinde her 5 derece için yaklaşık 1PSI değişim olacağından 34PSI a çıkacaktır. Ve o zamanda lastik havasını 4 PSI kadar indirmeniz gerekir. Son söz olarak Uygun basınç ile tam randıman elde edilirken %20 yüksek basınç randımanı %10 azaltır, %20 düşük basınç ise lastik ömrünü %15 düşürecektir. Size bir püf noktası vermem gerekirse düşük basınç yüksek basınca göre lastikte daha fazla hasar oluşturur.

Başa dön tuşu