Meditasyona Başlamak İçin Çok Sebebimiz Var!

Meditasyona Başlamak İçin Çok Sebebimiz Var! | Stresi azaltmanın basit ve hızlı bir yolu olan meditasyon, içsel huzuru sağlayarak günün stresini ortadan kaldırmamıza yardımcı olabilir. Meditasyonu, yüksek bir farkındalık durumu ve “odaklanmış dikkat’i amaçlayan bir dizi teknik olarak tanımlayabiliriz. Meditasyon, aynı zamanda psikolojik iyilik hali” üzerinde çok sayıda faydası olduğu gösterilen, bilinç değiştiren bir teknik. Aynı zamanda farkındalığımızı artırmak ve sağlıklı bir bakış açısı kazanmakla da ilgili. Meditasyon yaparken duygu ve düşüncelerimizi gizlemeye ya da yok saymaya çalışmıyoruz.
Meditasyona Başlamak İçin Çok Sebebimiz Var!
Yargılama yapmadan duygularımızı gözlemlemeyi öğreniyoruz. Duygularımızı tarafsız bir bakış açısıyla gözlemlediğimizde ise onları daha iyi anlamaya başlayabiliriz.
Meditasyon yapmak bir beceridir
Meditasyon yapmayı öğrenmek, başka her Hangi bir beceriyi öğrenmek gibidir. Bunu daha önce hiç çalıştırmadığınız bir kası çalıştırmak gibi düşünebilirsiniz. Rahatlamak ve gevşemek için tutarlı bir şekilde pratik yapmak gerekir. Her meditasyon yaptığınızda daha iyi olursunuz. Eğer bir rehberiniz varsa bu daha kolaydır.
Meditasyon Binlerce yıldır uygulanıyor
Meditasyona Başlamak İçin Çok Sebebimiz Var! | Müslümanlık, Hristiyanlık, Musevilik ve Budizm, Hinduizm de dahil olmak üzere birçok farklı dinin, meditasyon uygulamaları kullanma geleneğine sahip olduğunu görüyoruz. Günümüze kadar meditasyon genellikle dini amaçlarla kullanılsa da birçok insan herhangi bir dini veya manevi inanç uygulamadan, bağımsız olarak meditasyon yapıyor. “Meditasyon, stresli durumlara yeni bir bakış açısı kazanmamıza yardımcı Olur. Çözümler bulmamızı destekler. Zihnimiz sakin olduğunda her zaman çözümler gelecektir”
Nasıl meditasyon yapabiliriz?

Meditasyona Başlamak İçin Çok Sebebimiz Var! | Çoğu kişi meditasyona sessiz bir yerde oturarak, gözlerini kapatarak, zihnini sakinleştirerek ve nefesine odaklanarak başlar. Ancak meditasyon yapmak sadece sessizce oturmak ve nefes almak değildir, bundan daha fazlasıdır. Meditasyon yaparken aslında bizler, farkındalık ve şefkat geliştiriyoruz. Kendimize ‘özbakım’ ve ‘özşefkat’ için zaman ayırıyoruz. Zihnimizi, şimdiki ana daha fazla odaklanacak şekilde eğitiyoruz. Böylelikle dikkatimiz kolayca dağılmayı bırakacak ve anda kalmayı alışkanlık haline getirmiş olacağız. Meditasyon sayesinde nefes alışverişimize odaklanarak, basitçe otururuz, böylece yavaş yavaş düşüncelerin ve duyguların gelip gitmesine izin vermeyi öğreniriz.
Meditasyon yapmaya başladığımızda doğal olarak zihnimiz her yere sıçrar ve bu normaldir. Zihnimizin doğası düşünmektir, bu yüzden düşünmeye devam edecektir. Meditasyon düşüncelerimizi durdurmak ve onları görmezden gelmek demek değildir. Düşüncelerimize ve duygularımıza takılıp kalmadan onları gözlemlemek için oturur ve pratik yaparız. Meditasyon sırasında ortaya çıkan düşünce ve duyguları fark ettiğinizde, onlara dostça bir tavırla bakın. Onları davetsiz misafir veya düşman olarak değil, dost olarak görün. Onlar bizim bir parçamızdır.
Meditasyon yaparken yanlış yaptığınız için fazla endişelenmeyin. Meditasyon yapmanın mükemmel bir yolu yok, sadece yaptığınız için mutlu olmanız yeterli. Zihni temizleme konusunda sakin olun. Pek çok insan meditasyonun zihninizi temizlemek veya tüm düşünceleri durdurmakla ilgili olduğunu düşünüyor. Bu bazen olabilir ancak meditasyonun amacı bu değil. Düşüncelerimizin olması gayet normal. Beynimiz bir düşünce fabrikasıdır ve öylece kapatamayız. Bunun yerine, dikkatinizi odaklamaya çalışmanız ve zihniniz dolaşırken biraz daha pratik yapmanız iyi olur. Kendinizi tanıyın. Meditasyon sadece dikkatinizi odaklamak değil, zihninizin nasıl çalıştığını öğrenmekle ilgilidir.
İç dünyanızda neler oluyor? Zihninizin gezinmesini izleyerek kendinizi anlamaya başlayabilirsiniz.
- Kendinizle arkadaş olun. Kendinizi eleştirmek yerine kendinizin en iyi arkadaşı olun. Tıpkı yeni bir arkadaşı tanımaya başlıyormuş gibi gülümseyin ve kendinize sevgi verin.
- Meditasyon sırasında yapabileceğiniz başka bir şey, nefesinizi takip etmekte biraz daha iyi hale geldiğinizde, dikkatinizi her seferinde tek bir vücut parçasına odaklamak. Ayak tabanlarınız dan başlayın ve nasıl hissettiğinize odaklanın. Yavaşça ayak parmaklarınıza, ayak bileklerinize, dizlerinize, kol ve bacaklarınıza, başınızın üstüne kadar hareket edin.
- Meditasyon yaparken, etrafınızdaki ışığı, sesleri ve enerjiyi fark edin.
- Gözlerinizi bir noktada tutun ve içinde bulunduğunuz odadaki ışığa dikkat edin. Başka bir gün, sadece sesleri fark etmeye odaklanın. Başka bir gün, bulunduğunuz odadaki enerjiyi fark etmeye çalışın.
- Kendinizi meditasyon yapmaya gerçekten adayın. Kendinize ve ruhunuza zaman ayırın. Meditasyonu her yerde yapabilirsiniz. İşe gidip gelirken, ofisinizde, parkta, seyahatte, yürürken, yemek yaparken…
Oturma meditasyonu başlamak için en iyisidir. Ve unutmayın, farkındalıkla yapılan her şey bir tür meditasyondur.
Meditasyonun faydaları
Meditasyona Başlamak İçin Çok Sebebimiz Var! | Araştırmalar, meditasyonun hem fizyolojik hem de psikolojik etkileri olabileceğini gösteriyor. Olumlu fizyolojik etkilerden bazılar, fiziksel uyarılma durumunun azalması, solunum hızının düşmesi, kalp atış hızının düşmesi, beyin dalgası modellerinde değişiklikler ve azalmış stresi içeriyor.
Meditasyonun diğer psikolojik, duygusal ve sağlıkla ilgili faydalarından bazıları şunlar:
Anksiyete bozuklukları, depresyon, uyku bozuklukları, ağrı Sorunları ve yüksek tansiyon gibi durumların semptomlarının daha iyi yönetimine yardımcı oluyor.
Meditasyonun diğer faydalarını da şu şekilde sıralayabiliriz:
- Meditasyon, stresli durumlara yeni bir bakış açısı kazanmamıza yardımcı olur. Çözümler bulmamızı destekler.
- Zihnimiz sakin olduğunda her zaman çözümler gelecektir. Stresimizi yönetmek için beceriler geliştirmemizi destekler.
- Meditasyon ile özfarkındalığımız artar. Sezgilerimiz kuvvetlenir. Zihinden gelen sesler yerine, kalbimize odaklanıp içsel sesimizi dinleyebiliriz.
- Meditasyon, şimdiye odaklanmamızı sağlar. Bizler ya geçmişin anılarında takılıp kalır ya da gelecek endişesi içinde oluruz ve şimdide, şu anda yaşamayı unuturuz. Meditasyon anda kalmamızı, şimdide yaşamamızı destekler.
- Olumsuz duyguların azalmasına yardımcı olur.
- Sezgilerimizin güçlenmesini sağlar. Hayal gücümüz ve yaratacılığımız artar.
- Düzenli meditasyon ile sabır ve hoşgörümüz artar.
- Meditasyon, bilincimizin akışını değiştirmemiz sonucunda çevremizi ve dünyayı algılayış şeklimizi ve ona nasıl tepki verdiğimizi değiştirmenin etkili yoludur,
Meditasyon yapmanın ipuçları Meditasyon yapmakla ilgileniyorsanız, yararlı bir meditasyon uygulamasına başlamanıza yardımcı olacak bazı ipuçları ve püf noktaları var. Gelin onlara kısaca bir göz atalım… ·
Meditasyona yavaş başlayın.
- Günde yaklaşık 5 ila 10 dakikalık kısa meditasyonlar yaparak başlayın ve ardından aşamalı olarak daha uzun meditasyonları deneyin.
- Bir program belirleyin. Her gün aynı saatte meditasyon yapmayı deneyin. Örneğin sabah ilk iş olarak birkaç dakika.
- Rahatlayın. Yerde bağdaş kurup oturmak bir seçenek ancak asıl anahtar, sizin konforlu hissetmeniz. Rahatsızlık veya huzursuzluk olmadan birkaç dakika oturabileceğiniz bir pozisyonda olmaya özen gösterin.
- Ne hissettiğinize odaklanın. Doğal bir şekilde nefes alın ve nefes alıp verirken deneyimlediğiniz hisleri fark edin.
- Düşüncelerin yargılamadan zihninizden geçmesine izin verin. Bırakın düşünceler aksın ve siz sadece gözlemci olarak kalın. Günde 15 dakikalık pratiklerle başlamanız, gününüzün harika geçmesine yardımcı olur.
- Meditasyonu tamamladığınızda gülümseyin; kendinizi tanımak ve kendinizle arkadaş olmak adına ayırdığınız bu zaman için minnettar olun.
Bunlar hayatınızın en harika dakikaları…
Kendinizi çok sevin. Farkındalıkla ve sevgiyle kalın!